Поділитися

ЧАСТИНА ІІ

Першу частину читайте: babai.co.ua/blog/stari-y-novi-zhakhi-novorichni-pidsumki-vid-babaya

В 2015 році з ініціативи запорожця Валентина Москівця з’являється «Крамничка жахіть» — Інтернет-спільнота, що діяла як новинний ресурс. Актуальні дописи про кіно, книги, ігри в жанрі жахів, обговорення тощо — існуючи лише в соцмережі «Вконтакте», цей проект почав збирати непогану аудиторію, а характерною його рисою була публікація дописів українською мовою. В тому ж році до адмінського складу запрошено Дімку Ужасного, і в організаторів з’являється ідея видати збірку жахів.

cfeae9b5474d1735771668d119160754856c620e.jpg
Анонс першого відбору

Для нас це були кроки в темряві. Конкурс, відбір, верстка, ілюстрації, обкладинка, кошти, друк, доставка…

Купа людей допомагала в тому, щоб збірка побачила світ: Марина Демянюк малювала ілюстрації, Сергій Крикун надав малюнок для обкладинки, який пройшов обробку дизайнера Ігоря Дунця. У вичитці брали участь Мар'яна Кушик та Валерія Шиян.

0pXFCVbJmZhtVF0dZOyNsqlvnMuTxDY8dzFXS6G4.jpeg
Обкладинка від С.Крикуна та ілюстрація від М.Демянюк

Перший відбір став приголомшливим: на електронну пошту надійшло більше двохсот оповідань, і цей факт став показовим: людей цікавлять жахи!

У 2016 році перша «Крамничка жахіть» виходить у світ тиражем в 100 екземплярів, і він розлітається між українськими горорманами. Згодом було зроблено додрук 50 екземплярів. Зараз цю збірку ви хіба зможете в когось перекупити.

Перша «Крамничка жахіть» мала всі недоліки першого млинця, але це гарна збірка, і ми нею пишаємося. Головне, що вона дала спільноті — це досвід.

VvO1mC6G93Y.jpg
Крамничка жахіть. Том 1

Натхненні успіхом першого тому, ми одразу почали планувати продовження. Тому не забарилася ідея наступної збірки. Увесь 2017 рік велася робота над другою «Крамничкою», адміністрація у складі Валентина Москівця, Дімки Ужасного, Андрія Лозінського і Дмитра Піскорського працювала над проектом. Ми самостійно редагували, верстали, працювали з художниками, намагалися відшліфувати кожне речення і кожен штрих ілюстрації. Не все йшло гладко, адже проект некомерційний, і приділяти увагу йому доводилося у вільний від роботи та сім’ї час.

Але ми докурили цю цигарку до кінця — навесні 2018 року з’являється «Крамничка жахіть. Том 2» — крутіша, об’ємніша, з неймовірною обкладинкою Сергія Крикуна в обробці Ігоря Дунця, та шалено кльовими ілюстраціями від Ірини Гуріної, Ангеліни Крестнікової, Авра Колосова.

30020605_654316738242762_1912227706_n.jpg
Крамничка жахіть. Том 2

Другий том закріпив за нами статус команди, яка знає, що робить, і заслуговує на довіру. Здавалося, далі тільки вище, сильніше, краще. Проте життя диктує свої правила.

«Крамничка жахіть» припинила своє існування одразу після виходу другої збірки. Нам було важко з нею прощатися, але треба було йти далі. Можемо запевнити, що це рішення обумовлене спільним баченням учасників проекту.

pic_b1a6e511019f7138d9696c66908f10ab.jpg

Тим часом, реалізуючи давні ідеї й плани перейти на більш прогресивний рівень, колишні адміни «Крамнички жахіть» Дімка Ужасний і Андрій Лозінський з програмістом Сергієм Мазуренком (Стівен Кінг. Український клуб) засновують проект «Бабай». Що з цього вийшло — можете бачити самі. Повноцінний сайт, чіткі ролі й задачі, акаунти в Фейсбуку, Інстаграмі та Телеграмі, залучення авторів та кореспондентів, статті й огляди, рецензії та відгуки. Якщо вам цікаво, чому саме «Бабай», чому саме такий формат, хто задіяний в роботі тощо, читайте за посиланням: babai.co.ua/blog/pryideizabere.

За доволі короткий час ми активно взялися копати цей город. Маючи деякий досвід та напрацювання минулих років, взялися за роботу.

Що було зроблено.
Ми офіційно брали участь у заходах на Форумі Видавців у Львові, презентуючи книги «Транс» Остапа Українця та «Підземні ріки течуть» Євгена Ліра від Видавництва Жупанського, ми паралельно із запуском проекту зробили реверанс замовникам другого тому «Крамнички жахіть» і випустили додатковий наклад першої «Крамнички» в новому оформленні від Ігоря Дунця, та другої, адже вистачило не всім.

37869194_1900951263296890_3888268033763835904_n.jpg
Перший том Крамнички жахіть у двох дизайнерських рішеннях від І.Дунця

Ми реанімували конкурс до ювілею Стівена Кінга «СК70», який було започатковано в 2017 році і призупинено в 2018. Відібравши найкращі твори, ми крім того запросили до збірки авторів, які вже публікувалися, які мають досвід. Тому нова збірка жахів від Бабая буде дуже крутою, а авторський склад вас точно здивує. В рамках роботи над альманахом ми періодично публікуємо дописи про авторів та їх твори під теґом #Збірка_від_Бабая, і це окремий спосіб донести читачам інформацію про світ українського горору та його представників (назва теґу буде оновлена, нижче ви дізнаєтесь — чому).

49140303_215447719367185_8860180028822913024_n.jpg
Крамничка жахіть на Запорізькій Толоці-2018

Ми започаткували традицію публікувати переклади класиків жахів, які ще не виходили українською. Наш перший перекладений твір — «Жовтий знак» Роберта Чемберса у другій «Крамничці жахіть» було заплановано ще до офіційного оголошення Видавництвом Жупанського про наміри видати «Короля у жовтому». Це свідчить про те, що зарубіжні твори жахів затребувані. У нас із Жупанським не було конфлікту з цього приводу, адже обидва переклади мають право на існування (Євгена Ліра та Андрія Лозінського), а ще тому, що Олексій — адекватний хлопець і ми, користуючись нагодою, передаємо йому палкий привіт. Це та людина, що робить нашу спільну справу професійно, достойно, завдяки якій ми маємо офіційні переклади Говарда Лавкрафта, Амброуза Бірса, Роберта Чемберса, Абрахама Мерріта. Також, згідно заявлених анонсів, очікуються переклади Артура Мекена, Алістера Кровлі, Роберта Говарда та інших.

nvZJy6e7kbpqcYQ09IJJDqD7RM9Rhv3has31dfg5.jpeg
Презентація книг в серії Альтернатива на Форумі Видавців-2018

Ми слідкуємо за розвитком жанру в Україні, нас цікавить все — від зарубіжних новинок і класичних творів, до авторських самобутніх оповідань та артів, ми відслідковуємо публікації та переклади, нам цікаві як видання Лавкрафта, якого перекладають з російської (привіт, «Фоліо») так і збірка вибраних творів того ж Лавкрафта від «Комубук» чи Видавництва «Видавництво» (може й купимо, якщо Стронґовський вчергове не зажереться).

Наше бажання, мета та завдання — підняти український горор на той рівень, коли видавці почнуть ним цікавитися. Ми займаємо цю нішу, ділячи її з малочисленими колегами-ентузіастами, щоб жанрова література, і жахи зокрема, вийшли з андеграунду. Ми хочемо, щоб горор рівноцінно розвивався у всіх жанрах, видах мистецтв: літературі, кіно, живописі.

Ми прагнемо, щоб у нас, жахоманів-страхофілів, були свої фестивалі та івенти. Переконливий стрибок ґік-культури й розвиток коміксів дають надію, що все попереду. Ми знаємо, що в Україні були потуги зібрати любителів темного мистецтва на заході під назвою «Некромномікон», але якого-небудь ефекту не сталося.

34305152_680523072288795_7905048936497283072_n.png
Томас Олде Хьовелт з подарованою Крамничкою

Ми хочемо, аби горормани України мали платформу, яка об’єднає їх, консолідує, дасть змогу дізнаватися актуальне, творити й пропонувати своє, робити вклад у спільну справу. Запрошуємо всіх без виключення до взаємодії. Всі пропозиції та ідеї будуть розглянуті, побажання й зауваження — враховані, ми відкриті для спілкування, пишіть на офіційну пошту чи будь-кому з амінів, у будь-який зручний спосіб.

Ми не позиціонуємо себе єдиними, виключними й неповторними. Ми лише робимо свою справу так, як подобається нам, і готові до співпраці з близькими по тематиці спільнотами, з людьми та командами, разом з якими можливо досягти якогось результату.

Дещо про плани.

Збірка, яка вийде цього року, називатиметься «Кошмари Бабая».

Хай це буде офіційне представлення назви. Альманах міститиме 14 творів від українських авторів та один перекладений — від класика світового рівня. Який? Поки це сюрприз, але вірте — оповідання дуже цікаве. Обкладинка також вибрана, традиційно її автор — Сергій Крикун. Ірина Гуріна працює над ілюстраціями, тож зрозуміло, що вони будуть на висоті.

СЕСТРА.PNG
Ілюстрації І.Гуріної до другого тому Крамнички жахіть

В подальшому ми плануємо випускати щоквартальний паперовий фензін, і це буде перше видання в Україні на кшталт «Вірд Тейлз». Окрім творів журнал міститиме статті, огляди, рецензії, цікаві матеріали, анонси тощо. Ви можете запропонувати свої матеріали вже зараз, пишіть, ми все розглянемо.

Постійно оновлюється та вдосконалюється сайт, ми започатковуємо нові рубрики, серед яких нараз найцікавішою буде бібліографія та каталог авторів і творів «темної літератури». Ви також можете долучитися до цього процесу, слідкуйте за новинами та оголошеннями!

35943552_1320894248042876_9060161351166459904_n.jpg
Пробний варіант обкладинки для фензіну

У зв’язку з тим, що аудиторія більше тяжіє до соцмереж, ми хочемо зацікавити наших читачів різними новинками та цікавими заходами, щоб відвідуваність сайту зростала. Очікуйте конкурс оповідань на платформі «Бабай»! Також, в планах — подкасти. Не забувайте, що на сайті можна зареєструватися і коментувати статті.

Ми зацікавлені в розвитку аудіо-книг, дуже дивно, що досі ніхто не зайняв цю нішу, адже в тій же російській тусовці озвучкою творів жахів займається купа людей! І в них доволі широка аудиторія. Хоча, не кажемо, що тут взагалі повний нуль: збірка екзистенційного горору Євгена Ліра «Підземні ріки течуть» тепер доступна в аудіо-форматі завдяки проектові "Слухай". Це надзвичайно важлива подія, сподіваємося, цю скалу почали лупати. Також у мережі доступний аудіоформат оповідання Дмитра Піскорського «Чисте полевище» у виконанні Романа Онищенка.

Дякуємо всім, хто дочитав цей довгопост, хто завжди з нами на одній хвилі, хто долучається і підтримує. Особлива дяка людям, які вкладають власні сили та час в проект, надсилають статті та рецензії, цікаві ідеї та новинки.

Планів, як бачите, море, а рук так мало. Долучайтеся до команди, нащадки нам подякують!

Всім бажаємо у Новому році нових звершень та часу — на читання, фільми, відпочинок, на творчість та її реалізацію. Не пишіть у стіл, розвивайтеся! Ми вам у цьому допоможемо.

Ну, і десерт!

33524337_2042818726038680_5036527879651852288_n.jpg
Цицьки