Поділитися

Крамничка жахіть. Том 3

Цей день настав!

Ні для кого не було загадкою, що означає наш постер-симбіот, увінчаний числом «3».

Ми активно працюємо над черговим проектом, а саме — збіркою «Крамничка жахіть. Том 3».

Аби ви зрозуміли всі ці перипетії та заплутані історії зі спільнотами, назвами тощо, проллємо трохи світла.

Проект «Бабай», що діє на сайті babai.co.ua та частково в соцмережах, є нашою єдиною платформою, яка передбачає планування та реалізацію ідей, спрямованих на розвиток жанру горор на вітчизняному просторі. І однією з форм роботи даного проекту буде регулярне видання збірок оповідань авторства українськомовних авторів, а також публікації перекладів творів світового рівня. Так, «Крамничка жахіть» залишається нашим незмінним періодичним виданням моторошних творів, і ця серія, сподіваємося, буде продовжуватися.

Так от, третя «Крамничка» не за горами, але це буде не зовсім стандартний і звичний формат. Чому? Сідайте на диван, капайте барбовалу, ми починаємо.

Конкурсного відбору для третього тому НЕ БУДЕ.

Ми перебрали купу ідей та варіантів для наступного альманаху, зважаючи, наскільки виріс другий том навіть у порівнянні з доволі вдалим першим. І зрозуміли, що нам хочеться чогось не зовсім традиційного, якогось експерименту. Хай це буде наш «Black Album», якщо бажаєте (спойлер!).

Тобто, конкурсу, відбору, дедлайнів та безсонних ночей — не буде, адже ми вже маємо достатньо матеріалу. А маємо ми його… З часів конкурсу, присвяченого ювілею Стівена нашого Кінґа. Так, народ, ми поновлюємо «СК70», і хай ваші щелепи повернуться на місце, бо на це є причини. Перша: колектив Бабая частково має відношення до того конкурсу і ніколи не ховав його до підвалу, а всього лише тримав у дальній шухлядці.

По-друге, як ви пам’ятаєте, роботу над даним конкурсом було призупинено на невизначений час. Проект намічався дуже амбітний, ми покладали на нього великі надії, але не все в житті вдається так, як то задумано, і часом втручаються обставини непереборної сили.

Друга «Крамничка» додала нам досвіду, навчила краще аналізувати та планувати діяльність.

Тож назвемо це реанімацією конкурсу «СК70», наступним щаблем в розвитку «Крамнички жахіть», черговим викликом для нас особисто і дебютом для молодого проекту «Бабай».

Кістяк збірки «СК70» вже було практично сформовано, більшість оповідань, вибраних членами журі, пройшли погодження. Але, враховуючи, що минуло чимало часу, ми проведемо інвентаризацію відібраних оповідань: відсіємо ті, що вже були авторами використані в інших проектах, перевіримо за списком, чи актуально ще брати твори (для цього зв’язуватимемося особисто з авторами). Може, хтось розчарувався, і принципово не захоче, аби його твір задіяли. Зконтактувати з кожним автором буде проблематично, тому після попередньо оголошеного списку творів прохання особисто написати на мейл чи в приватні повідомлення спільноти/будь-кому з адмінів і повідомити своє рішення (якщо ви побачили назву свого твору у списку, але вам ніхто не написав).

До прийдешньої збірки запрошені кілька гедлайнерів — людей, що зарекомендували себе як знавці жанру та мають певний досвід в літературній діяльності. Їх ми представимо пізніше, щоб не видавати одразу всіх секретів. Але ви будете здивовані, обіцяємо ;)

В другому томі ми започаткували добру традицію перекладів, а тому збірка міститиме роботу іноземних майстрів готичної прози (можливо навіть не одну), щодо цього ведуться також перемовини із нашими сучасниками, що творять в жанрі жахів.

Обкладинку ми вже маємо, вона наразі потребує дизайнерських рішень. Одразу зазначимо, що вона буде витримана в класичному «крамничківському» стилі, але й зазнає нововведень. Традиційно для обкладинки буде використана робота Сергія Крикуна, а чаклувати над нею буде наш незмінний дизайнер Ігор Дунець, тому ви розумієте, що лице нашої збірки знову буде бездоганним!

Ілюструватиме оповідання Ірина Гуріна, яка працювала із другим томом. Хто має цю збірку, підтвердить, що її малюнки — окраса альманаху, і цією роботою художниця зарекомендувала себе як професіоналка. Про це свідчить також той факт, що невдовзі після виходу «Крамнички» Ірині запропонували ілюструвати фентезійні оповідання до збірки «Брама. Багряні ночі» від проекту «Брама» (видавництво «Віват»), і вона справилася з цією роботою на «відмінно».

Також варто сказати, що це буде перша іменна збірка, адже ми не відхиляємося від заданого ще минулого року курсу і присвячуємо третій том Королю Жахів – Стівену Кінґу!

Так, можливо, хтось буде невдоволений, розчарований, здивований, буде скепсис, непорозуміння, але ці обставини вже ні на що не впливають. Збірка буде, і вона буде крута.

Дякуємо всім, хто дочитав до кінця це простирадло, оголошуємо режим Куджо і активно працюємо. Всі побажання, пропозиції, скарги, прокляття, гроші на пиво тощо просимо надсилати будь-яким зручним способом — ми готові до спілкування та співпраці.

Залишайтеся з нами, далі буде багато цікавого!