Поділитися

 (Стівен Кінґ: той, що породжує історії)

Стівен Кінґ... Стівен Кінґ ніколи не зміниться.

Як зазначав сам автор, він не може не писати. І повірте - робитиме це доти, доки буде в змозі натискати клавіші. І то, коли не зможе, буде підморгувати вірній Табіті, і та записуватиме його твори під диктовку, як це робив герой книги «Скафандр і метелик».

Нам часом закидають, що ми забагато уваги приділяємо Кінґу, мовляв, він попсовий автор, і вже всіх задовбав своєю популярністю. Але ми не втомимося ділитися новинами та цікавинками про цього мамонта, бо він - не просто письменник, він - ціле явище імені самого себе, і потужна працездатність - один із елементів феномену Стівена Кінґа. Назва статті перегукується із назвою його популярної книги, і це, на нашу думку, дуже влучне порівняння, бо Кінґ не просто пише - він горить і запалює інших.

(До речі, часто саме ті люди, котрі нам закидають претензії за Кінґа, цілком байдужі до купи матеріалів про інших письменників, які ми регулярно викладаємо).

Ми повешталися інтернетом і зробили для вас підбірку найцікавішого та актуального на сьогоднішній час, що пов'язане із творчістю майстра. Не тому, що є якась ювілейна дата, а просто так, бо річка кінґівського надбання вирує, розгалужується на рукави і притоки, і поціновувачі його творчості зможуть дізнатися важливу інформацію в одному місці. Ну, і ще ми просто любимо дядька Стівена.

Екранізація «Історії Лізі»

В мережі з’явилися перші кадри з прийдешньої екранізації «Історії Лізі». Восьмисерійний серіал, кожен епізод якого триватиме годину, вийде на Apple TV + вже цього року. Головні ролі виконують Джуліанна Мур і Клайв Овен. І вибір актриси на головну роль вже дає підстави вважати, що екранізація буде вартою уваги, незважаючи на прокляття кінґівських екранізацій та неоднозначний статус книги. Так, «Історія Лізі» доволі вибивається зі звичного стилю Кінґа, тому здобула як негативні оцінки, так і захоплення та обожнювання. Виконавчим продюсером виступив сам автор, і це для нього звична практика. 

За сюжетом Лізі – дружина популярного письменника-фантаста, який загинув кілька років тому, не може змиритися зі своїм горем, та продовжує копирсатися у своїй душі та шукати відповіді. І от одного разу її рутинне перебирання речей покійного чоловіка призводить до того, що Лізі розуміє – після смерті Скотт залишив чимало темних таємниць, і їй доведеться в них розібратися.

Продюсуванням «Історії Лізі» займається також Дж.Дж.Абрамс, з яким у Кінґа є в розробці ще одна ідея. Так, митці вже обговорювали створення серіалу-антології коротких жахів, проте які це будуть історії – наразі невідомо. Як зазначив Стівен:

Я багато розмовляв з Абрамсом щодо антології коротких жахів. Ми говорили про дуже страшні речі


Екранізація «Переслідуваного»

Поки ми чекаємо психологічний трилер «Минулої ночі в Сого», який вже кілька разів переносили, його творець - Едґар Райт, взявся за адаптацію «Переслідуваного» (The Running Man) для Paramount Pictures. Оригінальний роман написаний Кінґом у 1982 році під пседовнімом Річард Бахман, і був екранізований у 1987 році із Арнольдом Шварценеґґером у головній ролі. Стрічка практично не ґрунтувалася на першоджерелі, і окрім назви та загальної ідеї – це повністю інша історія. Райт обіцяє, що його версія буде близька до оригінального сюжету, тож у головній ролі цілком може бути не м'язистий Арні, а… згадайте, хто у Райта улюбленець. Так, ми маємо на увазі Саймона Пеґґа, звісно. 

Книга оповідає про Бена Річардса, який бере участь в ігровому шоу «Переслідуваний», аби заробити грошей для хворої доньки. Він виступає в ролі здобичі, за якою полюють мисливці за головами.

Українською перекладено Віктором Ружицьким для журналу «Всесвіт» у 1991 році.


Та, що породжує вогонь

З’явилися новини щодо касту нової екранізації «Тієї, що породжує вогонь» (Firestarter). Майкл Греєс, відомий жахоманам за індіанським зомбі-горором «Чистота крові», а також ролями в «Дикому індіанцеві» та «Справжньому детективі», зіграє Джона Рейнберда – безжального і могутнього працівника Контори, який втягує головну героїню в експеримент. Компанію йому складе Зак Ефрон (зіграв маніяка Теда Банді в стрічці «Надзвичайно негідний, вражаюче злий і огидний»).

За сюжетом книги дівчинку з пірокінетичними здібностями викрадають і утримують за допомогою урядового агентства, котре хоче використати її дар як зброю. 

Сценарій пише Скот Тімсон («Геловін вбиває»), він же виступить виконавчим продюсером. Фільм знімуть на базі Universal Pictures, Blumhouse Productions і Weed Road Productions. Продюсерами будуть також Джейсон Блюм та оскароносний Аківа Ґолдсмен. Шовранером виступить Марта де Лаурентіс, котра працювала з першою екранізацією книги 1984 року, де зіграла юна Дрю Беррімор.


«Відродження»

Минулого року ми писали про те, що режисер майбутньої екранізації Майк Фленеґан зніме «Відродження», котре стане третьою його екранізацією творчості Короля жахів. За його словами, він уже закінчив роботу над першою версією (чернеткою) сценарію і Кінґу сподобалося те, що вийшло.

Фленеґан зауважив, що «Відродження» буде жорсткішим, порівняно з попередніми адаптаціями. Так, на відміну від фільмів «Гра Джералда» і «Доктор Сон», новинка буде менш ліричною. Він обіцяє по-справжньому злий, похмурий і цинічний горор, який занурює глядача в безпросвітні зневіру й паніку.

Перекладено українською (Видавництво КСД).


«Повний газ»

Також ми писали про те, що HBO готує екранізацію співавторського твору Кінґа та Джо Гілла – повісті «Повний газ» («Throtlle») зі збірки Full Throttle.

Сценарієм займалась Лі Дана Джексон (серіали «Крик», «Сонна Лощина», «Виховуючи Діона», «Люди майбутнього), продюсують стрічку Девід С.Ґоєр (трилогії «Блейд», «Темний лицар») та Кіт Левін («Крик», «Імла», «Жах Амітівілля: Пробудження», прийдешній «Повсталий з пекла»). 

Ця повість не містить елементів надприродного: за сюжетом банда байкерів, кожен із яких має темне минуле, включаючи кров на руках, зупиняється для відпочинку на автозаправці. Між членами банди виникає суперечка, внаслідок якої випадковий слухач почув те, що байкери воліли би залишити у таємниці.


«Поселення Єрусалим»

Також у минулому році з'явилася інформація про екранізацію оповідання Кінґа «Поселення Єрусалим» (входить до збірки «Нічна зміна», 1978 року і вважається приквелом до вампірського роману «Salems Lot»). Сценарій - від братів Джейсона та Пітера Філарді. Головну роль в серіалі виконає оскароносний Едріан Бровді, який зіграє аристократа Чарльза Буна, котрий у 1850-му році після смерті дружини переїжджає з дітьми в тихе містечко, на яке наклала лапу нечиста сила. Зйомки серіалу повинні були початися ще в травні минулого року, але через пандемію були пернесені.


«Інститут»

Одна з найостанніших книг письменника - «Інститут», також буде екранізована. Зйомками займаються Джек Бендер та Девід. Е. Келлі, котрі вже адаптувавали інший роман Кінґа - «Містер Мерседес». Вони виконають функції сценариста та режисера відповідно.

Сюжет оповідає про 12-річного Люка Елліса, батьків котрого вбивають, а сам він потрапляє у заклад, де над дітьми із надзвичайними здібностями ставлять експерименти.

Перекладено українською (Видавництво КСД).


Публікації: «Біллі Саммерс» і «Пізніше»

Також ми вже раніше згадували про дві прийдешні публікації нашого плодовитого улюбленого автора.

Роман «Біллі Саммерс» (Billy Summers) вийде 3 серпня 2021 року у видавнцитві Scribner.

Історія, традиційно для «пізнього» Кінґа – не жахи, а скоріш – соціальний трилер. За сюжетом Біллі – ветеран війни в Іраку, і один із найкращих снайперів у світі. Після служби він не знайшов нічого ліпшого, як застосувати свої уміння для заробітку, і тепер Біллі – успішний та невловимий снайпер, який прибирає бізнесових конкурентів своїм замовникам. Єдина умова – ціль має бути по-справжньому негідною. Коли Біллі бажає зав'язати з роботою, та завести спокійне життя, йому, звісно, цього не дозволяють, і вчорашній мисливець сам стає жертвою (привіт, Polar та Мадс Міккельсен).


Також уже 2 березня вийде роман у м’якій обкладинці «Пізніше» (Later), новини про який з’явилися у серпні минулого року.

Оповідь у книзі ведеться від першої особи – 22-річного Джеймі Конкліна, який розповідає історію свого дитинства. Він був єдиною дитиною у матері – літературної агентки, і жили вони на Мангеттені. А ще Джеймі спілкується з  мертвими.

Оповідач попереджує: «Я гадаю, це буде страшна історія».

Джеймі пояснює, що мертві завжди кажуть правду. Іноді це щось смішне або різке. Наприклад, вони кажуть хлопцеві, що його шкільний художній проект – відстій. В іншому випадку це - корисна порада, як от інформація, де бабуся сховала свої коштовності перед смертю. 

Його доступ до покійників обмежений кількома днями після смерті, перш ніж вони остаточно зникнуть в потойбіччі. Джеймі щирий із мамою щодо своїх здібностей, і вона застерігає його, щоб він тримав це в секреті. 

В їх житті було чимало випадків, коли уміння хлопця отримувати інформацію від покійників приносило користь. Найкраща мамина подруга – детектив поліції Ліз (брюнетка на обкладинках), дізнається таємницю Джеймі і пропонує використовувати його дар під час розслідувань. 

Книга складається із супер-коротких розділів, і тому дуже легко слідкувати за історією, не дивлячись на нелінійну структуру. 

До речі, видавництво КСД на своєму сайті офіційно повідомило, що книга буде перекладена українською і вийде вже цього року!

Переклади українською

Як знають завзяті кінґомани, окрім «Пізніше» українською вийде також збірка коротких повістей «Якщо кров тече» (If it bleeds) і роман «Та, що породжує вогонь» (Firestarter). Назва останнього, до речі, буде інша, і ми знаємо, яка. Але вам поки не скажемо, бо перекладачка має гвинтівку і гарно стріляє.

Також наразі невідома дата виходу перекладу роману «Необхідні речі» (Needful Things), але є всі шанси, що він вийде українською вже цього року.

Додатково:

Три твори зі збірки «Якщо кров тече» будуть екранізовані:

«Телефон містера Герріґана» (продюсер і режисер – Джон Лі Генкок).

«Життя Чака» (продюсер – Даррен Аранофскі).

«Пацюк» (режисер та виконавець головної ролі – Бен Стіллер).

До речі, в очікуванні нових публікацій пропонуємо читати свіжі переклади  - «Мертву зону» та «Салимове лігво».


*Усі зображення взято з відкритого доступу в мережі інтернет.


Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: