Поділитися

 (ЖАСКЕ ТА ХИМЕРНЕ: топ-5 очікуваних релізів темної української літератури)

Карантин є карантин – після низки приємних та гучних анонсів, якими дражнили нас видавництва на початку року, поступово зростає лячна тиша в плані анонсів та релізів. Магазини зачинені, друкарні зупинені, тільки онлайн торгівля з кур’єрською доставкою намагається тримати чтунів на плаву (ще мережеве піратство, але про це ми вголос не кажемо).

Але, перефразуючи клясика: «До біса песимізм!» До вашої уваги:

5 місце. Антологія «Антисоціальна мережа», видавництво «Дім Химер».

Цю новинку ми б мали побачити на Арсеналі (але, скоріш за все, не побачимо, принаймні, не раніше серпня, якщо він таки відбудеться у серпні). «Антисоціальна мережа» – це тематичний конкурс, проведений видавництвом «Дім Химер», за результатами якого вийде доволі масивна (35+ оповідань) збірка, присвячена жахам мережевим, віртуальним та кіберпанковим. «Дім Химер» вже відзначився двома успішними антологіями у 2019-му, і тому без зайвих зволікань вирішив укласти третю вже власноруч. І хоч наразі важко сказати, коли саме її чекати, сподіваємося, що не надто довго.

index.jfif

4 місце. Фензін «Бабай».

І хоча вперше про друкований фензін команда «Бабая» обмовилася ще, здається, на Форумі Видавців-2019 (а зовсім краєм – навіть на Книжковому Арсеналі), потім більш докладно анонсувала у своєму новорічному подкасті, а також зробила декілька тізерів. За наявною інформацією нас чекає нехуденький часопис із тематичними статтями, ексклюзивними інтерв’ю (в тому числі з іноземними авторами), оповіданнями, як українськими, так і перекладними, наданими ексклюзивно для публікації у фензіні, кльовими ілюстраціями від відомих майстрів темного мистецтва та навіть невеличким коміксом. Фензін мав вийти друком на Книжковий Арсенал-2020, але через карантин, вочевидь, затримається.

42523245_2130095837233030_2190717944147738624_n.png

3 місце. «Безодня-2», Влад Сорд, видавництво «Дім Химер».

І знову вінницькі видавці, які, здається, замислили остаточно завоювати царину української темної літератури. Перша «Безодня» - збірка химерної військової прози від ветерана російсько-української війни Влада Сорда отримала дуже схвальні відгуки читачів і набула чималого розголосу, подолавши межі традиційної ветеранської прози. Химерний вимисел тут переплітається з документальною правдою війни, висвітлюючи і підкреслюючи її страшне обличчя. Єдиним відчутним недоліком першої «Безодні» був об’єм – збірка вийшла геть коротка. А цей недолік новий том точно виправить.

original.jpg

2 місце. «Книга вигаданих неістот», Євген Лір, Крістіна Федорович, ілюстрації – Ната Фріден. Видавництво «Дім Химер».

Ця книга вже от-от має з’явитися у продажу – просто зараз триває передзамовлення. Спекулятивна, трікстерська енциклопедія з дуже промовистою назвою, яка має вибухово крутий зовнішній вигляд та препотужне ілюстрування. Непересічний реліз в українській літературі (о, так, у нас куди не плюнь – усюди «перший український»), хоча безперечно нішовий навіть не жанровий, а субжанровий продукт. Вартісне видання, яке безперечно має цінність не тільки як твір, але й як нетривіальний, знаковий продукт та колекційний об’єкт.
Чесно кажучи, я довго вагався, кого чекаю більше – Вигаданих неістот чи Безодню. Обидві обіцяють бути бомбезні, але Неістотам я так-таки надаю перевагу – не в останню чергу завдяки ілюстраціям Нати Фріден та неймовірному дизайну обкладинки.

Передзамовити можна і варто тут: https://bit.ly/3bO16rO

91007562_999577273771671_1312791380048740352_o.jpg

Але перш ніж рушити до найочікуванішого українського темного релізу, ось твори, які, за різних обставин, не увійшли в цей топ, але, без сумніву, варті згадки.

«Морг. Історії луганського санітара», Євген Спірін, видавництво «Люта справа».
Попри морок і жерсть, яка відбувається на сторінках книги, це все ж таки суворий реалізм, а не темна проза. Та й чекати його вже не треба – книга нещодавно вийшла і доступна в інтернет-крамницях. Та попри це, оминути увагою настільки потужний реліз просто неможливо. Правду кажуть, що реальність страшніша за будь-яку вигадку.

unnamed.jpg

«Тенета війни», Павло Дерев’янко, видавництво «Дім Химер».

Книжка вже майже готова до продажів (принаймні, передзамовлення вже завершене), і при тому, що є одним з беззаперечних хітів «Дому Химер», це перш за все фентезі, хоча і, поза сумнівом, темне. Альтернативна Гетьманська Україна, перевертні, чаклуни та духи, кров та смерть – перший том був прекрасним і обіцяв ще більше крутоти в майбутніх продовженнях. Хай пробачить мені Павло, але й без цього місця в топі «Тенета війни» не залишаться без уваги читачів.

90003997_996379620758103_904145638634029056_o.jpg

Збірка українських перекладів готичних та містичних оповідань "Від мороку до безодні", фензін «Підвал».

«Підвал» - ветеран українського андеграундного горору, що, починаючи з 2015-го стабільно випускав по декілька збірок оповідань на рік, потроху формуючи горор-спільноту. 2019-й рік став першим, який не ознаменувався виходом нової збірки (втім, побачила світ збірка «Вибране» з кращими роботами попередніх років), але в 2020-му батько «Підвалу» Олександр Дмитровський пообіцяв спільноті дещо неочікуване – трохи класики, та ще й такої, що до сих пір не виходила українською. Але у нас тут топ українських творів, тож, на жаль, ця збірка не може брати в ньому участь. Втім, не згадати про неї – це також злочин проти темної культури.

index.jfif

«Кнозька лікарня: У нас не буває помилок», Роман Онищенко, ілюстрації – Андрій Данкович, Видавництво «Перун».

«Кнозька лікарня» - це збірка оповідань Романа Онищенка, також відомого горор-спільноті під псевдонімом Роман Mtt, автора мокюментарі твору «Зомбі Україна». «Лікарня» ілюстрована львівським коміксарем Андрієм Данковичем, який відмітився у спільноті завдяки горор-коміксу «Мор», який, до речі, вийшов за ліцензією у Польщі. Збірка, очевидно, матиме тематичний (а можливо й сюжетний) стрижень, і, судячи з оприлюднених уривків, матиме горор-спрямування. Єдиним критерієм, за яким «Кнозька лікарня» не здобула номерного місця, є прикрий брак промоції книги, як з боку видавництва, так і з боку авторів. Сподіваюся, що ближче до виходу промо-кампанія буде запущена, і збірка отримає належну читацьку увагу.

index.jfif

Тепер, коли вже почесні учасники згадані, час оголосити перше місце!

1 місце. «Колесо року», Олексій Жупанський, Видавництво Жупанського.

Якщо ви читали «БТБ!ЧГ» - ви знаєте, чого очікувати від цієї книги. Якщо ви слідкуєте за Олексієм в соціальних мережах, то напевне читали й уривки «Колеса Року», які він публікував у себе в ФБ. Так, нас знов чекають химерні та хтонічні дев’яності, похмурий пост-совок, замішаний на забобонному містицизмі, складний та виразний текст, потужні метанаративи і те саме жахливе в буденному, яке і створює неповторний всесвіт творів Жупанського. Жодних, навіть приблизних строків виходу ще не названо, втім, нам лишається сподіватися, що гальмування видавничих процесів через карантин матиме принаймні один плюс – час, що звільнився, буде спрямований Олексієм на письменництво.

index.jfif

Це був маленький, суб’єктивний топ-5 очікуваних релізів темного сучукрілту. Чи я когось забув пом’янути? Чи місця, на вашу думку, мали б розподілитися інакше? Пишіть свою думку в коментарях. Будемо спілкуватися :)

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: