Поділитися

 (Жахи по-скандинавськи або чим лякаються у розвинених країнах світу)

Юн Айвіде Ліндквіст народився у передмісті Стокгольма в сім’ї робітників. Бідність, важка праця, загибель батька – все це прослідковується у романах Ліндквіста. Вони сповнені тривкої тривоги, яка не має меж, зубожінням, що пліснявою вкриває і людей, і світ навколо.

Виріс у ситуації класичного шведського булінгу. Позбавився його, підпаливши забіяці шкільну шафу. Ліндквіст – голос аутсайдерів, «викиданців» з нормального соціуму, які викликають огиду чи жалість. І нічого не змінюється навіть тоді, коли вони – головні герої історії.

Що ж, це не завадило письменникові оволодіти мистецтвом фокусника, а згодом взагалі зробити кар’єру коміка! А шведи взагалі вважають, що його твори написані у дусі Сельми Лагерлеф, що і відзначили однойменною премією.

Переконаємось? Поки українських перекладів немає, тримайте анотації декількох визначних творів:

«Впусти правильного» (більше відомий під назвою «Впусти мене») – хлопчик, який одержимо мріє про помсту своїм однокласникам, товаришує із занедбаним дівчам-вампіркою, і все це на тлі серійних вбивств і загального кровопролитного відчаю.

Lina Leandersson i La den rette komme inn.jpg

«Поводження з немертвими» – пандемія мігрені закінчується пандемією зомбі, повернення дорогих близьких до життя додає життю розчарування, але підлітки з нахилом до самогубства знаходять собі розраду.

«Маленька зірка» – старий музикант знаходить у лісі немовля, яке кричить у найчистішому синусоїдальному тоні. Він і дружина тримають дівчинку у підвалі (кляті соціальні служби не дали б розчарованому у житті старому опіку), переконуючи, що інші дорослі прагнуть її з’їсти, а у них в голові – «любов». Але вона знаходить собі подругу, і вони разом шукають, що ж це таке – «любов».

У підсумку: Ліндквіст працює у модерній, гострій «драмі жаху», де замість нутрощів вивертається байдужість і мерзота реального світу.

Топова цитата:
«Межі, які відділяють нас від божевілля, від падіння, монстрів, такі тонкі. Всього лише паперові стіни».

Читайте також: Зимові жахи для приємних вечорів

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: