Поділитися

 (5 "вірусних" книжок і фільмів)

Fight fire with fire, казали вони. Коли по всьому світу через епідемію коронавірусу здійнялася не менш загрозлива епідемія паніки через епідемію коронавірусу — скасовують фестивалі, закривають ярмарки й покази, — ми пропонуємо вам зануритися у безпечний дезінфікований світ книжок і фільмів, де герої зустрілися зі справжнім вірусом-вбивцею. Половина з них не перекладені українською, тож під час вимушеного карантину (якщо такий буде) зможете ще й надолужити прогаяні знання англійської.

image.png

КНИЖКИ

  1. Стівен Кінґ «Протистояння»

Гаразд, ця книга — найочевидніша у переліку, тож почнемо із неї. Масштабна історія починається з людської помилки: через недбалість персоналу з секретної лабораторії міноборони США на волі опиняється так званий супергрип — смертельний вірус, що майже миттєво вбиває переважну частину населення планети. Ті ж, кому пощастило вціліти, збиваються у стихійні загони і намагаються відбудувати цивілізацію, кожний на свій лад: хтось сколочує мілітарізовані угруповання, хтось розбудовує секту, а хтось просто приймає ситуативні рішення відповідно до обставин.

Але супергрип в цій історії — не найлячніше. Головну небезпеку становить загадковий Чорний Чоловік, Рендал Флеґґ, що поєднує у собі ролі антихриста і лідера ультрарадикальної банди.

Згрубша, «Протистояння» — це історія про те, як жити разом. Як і більшість книжок Кінґа, «Протистояння» використовує жахливе — у цьому випадку пандемію — як тло для зображення взаємодії різних суспільних прошарків, різних психотипів і характерів. А ще, історія про боротьбу світла з темрявою і їхній нерозривний взаємозв’язок.

image.png

  1. Емілі Сент-Джон Мендел «Станція Одинадцять»

Ще один супергрип, що за лічені дні розлетівся усією планетою та разом з масовою панікою спричинив не менш масове відмирання. Першою жертвою став Артур Ліндер, знаменитий актор Голівуду — просто під час зйомок фільму «Король Лір» він впав замертво на знімальному майданчику.

Герої цієї історії подорожують не лише у просторі, а й у часі — принаймні так це виглядає для читача, бо ледь не кожний наступний розділ оповідає про відмінний від попереднього період життя головних персонажів, трупи «Театральної Симфонії». У світі Мендел глобальний вірус — не стільки негаразд, скільки ще один етап в еволюції життя на планеті. Як пише сама авторка, «то була краса світу, звідки зникло майже усе звичне. Якщо пекло — це інші люди, то як назвати світ без них?»

Деякі персонажі почасти пов’язані фахом (наприклад, Крістін і Оґест), проте загалом їх поєднує ставлення до трагедії: там, де інші намагалися забитися вдома й пересидіти епідемію, «Театральна Симфонія» рушає уперед, бо будь-який рух для них — це єдиний можливий доказ власного існування; «доки ми йдемо вперед — ми не божевільні».

image.png

  1. Джо Гілл «Пожежник»

Джо Гілл приєднується до батька у списку історій про тотальний мор з оповіддю про те, як загадковий вірус Draco Incendia Trychophyton, також відомий як «драконяча луска», поступово захоплює світ. Щоправда, цю хворобу приховати важко — спочатку тіло інфікованого вкривається струпами, а потім спалахує. Ясна річ, характерні відмітини одразу ж перетворюють носіїв на вигнанців: їх женуть звідусіль, а здебільшого й просто вбивають і спалюють — для цього було створено спеціальні кремаційні загони.

Центральна фігура книжки — власне напівлегендарний Пожежник, своєрідний антипод Чорного Чоловіка з «Протистояння». Він також заражений, проте навчився керувати вірусом і де-факто підкорив вогонь. Саме він рятує вагітну медсестру Гарпер Ґрейсон і дає їй можливість так само спробувати взяти хворобу під контроль й уникнути самозаймання.

У цьому романі головний фокус — жага до життя. Саме вона пов’язує Ґрейсон з рештою послідовників Пожежника й мотивує на більшість вчинків.

image.png

  1. Боб Вільямс «Жахливе Місто Музики»

Містом Музики називають Нешвілл, штат Теннессі — цей перифраз закріпився за містом ще з середини ХІХ ст., коли концертна зала «Ryman Audito» стала однією з найпопулярніших в усій Америці. Саме туди ветерана збройних сил США Прескотта приводять пошуки зниклої сестри Емілі. Здавалося б, типова історія про дитину, що втекла з дому — якби Вимирання, страшний вірус, що заразив мільйони людей по всій планеті, не керувало свідомістю населення вже другий рік поспіль.

Це не типова історія про зомбі, оскільки фріки — так тут називають інфікованих — майже не видозмінюються назовні. Вірус лише викручує на максимум їхню природню агресію та лють, тож технічно жертви лишаються людьми, просто у стані неконтрольованого шалу.

На відміну від героїні попередньої книжки, Прескотт сприймає власне виживання не як самоціль, але як спосіб захистити рідну людину (а пізніше — близьку подругу і собаку). Втомлений солдат бачив усі можливі жахи, а тому може почати цінувати життя лише через інших, знаходячи відбиток самого себе в оточенні.

image.png

  1. Будь-які книжки про зомбі

Тисячі їх, тому свідомо не виносимо у список якоїсь конкретної. Тематика зомбі наразі є найпопулярнішим відгалуженням книжок про віруси, тож сюди можна віднести усі твори від «Війни Z» до «Я — Легенда», а також всю літературу соціалістичного реалізму.

ФІЛЬМИ

Торкатись рандомних фільмів про зомбі ми теж не будемо, адже їх тьма. Ми намагалися розглянути стрічки з оригінальнішими сюжетами та відійти від класичного образу живих мерців, котрі атакують людство. Навіть якщо в у фільмі з переліку є монстри, це не оті ромерівські мертвоходи, до яких ми звикли.

image.png

  1. Штам «Андромеда»

Режисер — Роберт Вайз, 1971 рік.

Однойменний роман Майкла Крайтона був екранізований уперше 1971 року, невдовзі після виходу книги. Фільм був оцінений досить неоднозначно, проте його навіть номінували на Оскара, а ще це була новаторська річ у плані використання передових комп’ютерних візуальних ефектів.

Американське товариство інфекційних хвороб у 2003 році опублікувало доповідь, відповідно до якої фільм «Штам «Андромеда» є «найбільш значним, науково точним з усіх фільмів даного жанру" (про вірус-убивцю). Він детально описує зовнішній вигляд смертоносного агента, його вплив, роботу по його виявленню і роз'яснення того, чому певні люди мають імунний захист від нього.

За сюжетом, разом з космічним зондом на Землю потрапляє смертоносний вірус, що викликає мутації. Основна частина стрічки показує нам підземну лабораторію в пустелі, де вчені досліджують цей вірус і намагаються знайти проти нього ліки.
Також у 2008 році за мотивами книги було створено міні-серіал, авторами виступили Рідлі та Тоні Скотти.

image.png

  1. Зараження

Режисер — Стівен Содерберґ, 2011 рік

Історія стрічки починається в родині Тома та Бет, що спокійно собі живуть і виховують сина. Коли Бет, повернувшись з відрядження, починає покашлювати, її кладуть до лікарні, де вона помирає. Оскільки діагноз встановити не вдалося, медики підозрюють появу нового вірусу. Страшна здогадка підтверджується, коли люди починають масово помирати від хвороби, що дуже швидко розповсюджується. Країна занурюється в хаос. Центр контролю захворюваності та Всесвітня організація охорони здоров'я роблять все можливе, але марно. Смертність від вірусу — понад тридцять відсотків, антитіл немає.

Після довгих і виснажливих досліджень вдається виявити витоки і класифікувати хворобу. З'ясовується, що вона виникла з генетичного матеріалу свиней і кажанів (лиликів, нічниць, привіт, коронавірусе), і вірус навіть отримує ім'я MEV-1. Уряд починає роздавати вакцину, яка виявляється плацебо. Коли ж знаходять справжні ліки, двадцять шість мільйонів людей уже вирушили на той світ. У фіналі вчені заморожують смертоносний вірус, і поміщають контейнер у сховище, де вже є штами свинячого грипу і атипової пневмонії.

Стівен Содерберґ залучив до зйомок купу іменитих акторів. Сюжет критики назвали нетривіальним, а фінальний поворот порадує любителів твістів, хоча зав’язка й видається стандартною.

image.png

  1. П’ята хвиля

Режисер — Дж. Блейсон, 2016 рік.

Так, ми знаємо, що попса. Так, ми в курсі, що про вірус йде мова лише при згадці третьої хвилі, але… Хлоя Морец! І розпіарений творець «Учня Монстролога» Рік Янсі, романи котрого здобули шалену популярність у всьому світі.

Загроза з далекого космосу планомірно, крок за кроком, знищує людську цивілізацію: перша хвиля занурила світ в непроглядну темряву, повністю позбавивши людей електроенергії; друга — принесла руйнівні цунамі, що зруйнували прибережні міста, третьою стала спустошуюча пандемія, котра всією планетою розповсюдила невиліковний смертельний вірус, в результаті чого вимерла більша частина населення.

Під час четвертої хвилі почалася зачистка тих, хто вижив. І ось, зруйновану і практично спустошену Землю очікує п'ята хвиля.
У центрі сюжету — шістнадцятирічна дівчина Кессі, що зуміла пережити всі чотири хвилі, а після четвертої засвоїла єдине правило: хочеш жити — не довіряй нікому.

image.png

  1. Пташиний короб

Режисер – Сюзанна Бір, 2018 рік

Фільм оповідає про молоду художницю, що має двох малих дітей і вагітна третьою. Вона постійно сидить вдома і малює, тож повз її увагу пройшло те, що у світі коїться щось страшне. Новини передають, що всією планетою шириться хаос: люди божеволіють, коли дивляться на щось невідоме, при цьому дивну хворобу не отримують ті, хто втратив зір, чи закрив очі. Для того, аби знайти допомогу, героїня відправляється геть з дому, прихопивши обох дітей.
Вони вимушені зав’язати очі, аби не побачити те, що зводить людей з розуму (що б це не було). Проте якщо невідома зараза не діє фізично, вона підкорює та контролює людей, котрі хитрощами й насильством намагаються примусити тих, хто вижив, підвести очі на зло. Найцікавіший момент фільму полягає в тому, що нам так і не показують, що ж за таємничий нападник винищує людство. Тільки моторошні дитячі малюнки дають приблизне уявлення того, який вигляд мають ці тварюки.

До речі, після виходу стрічки в прокат творці показали, як могла виглядати істота, котра зводить з розуму лише своїм виглядом, проте вирішено було цей факт лишити поза сюжетом.

Сандра Баллок, міцна й жвава, із роллю матері справилася на «відмінно». Як і культовий Джон Малкович із роллю психованого (яка несподіванка) чоловіка. Окрім гарної акторської гри фільм хвалять за саспенс, надзвичайну напругу, колоритні сцени зараження.
Згідно з опублікованими Netflix даними в жовтні 2019 року, «Пташиний короб» отримав найбільшу кількість переглядів серед усіх фільмів і серіалів сервісу.

image.png

  1. Воно приходить вночі

Режисер — Трей Едвард Шульц, 2017

У великому лісовому будинку живе родина — чоловік Пол, дружина Сара і їх сімнадцятирічний син Тревіс зі своїм псом Стенлі. Сім'я стала свого роду заручниками у домі, живе в страху, що з ними може статися щось жахливе будь-якої хвилини, особливо вночі, коли невідома, агресивно налаштована сила активізується саме в темний час доби. Вночі починають відбуватися якісь дивні події, тому нікому не можна відкривати двері і навіть підходити до неї. Не можна виходити назовні без видимої причини, потрібно лише чекати і готуватися.

Як виявляється, навколо вирує неназвана пандемія, через яку при будь-якому контакті з чужинцями краще надягати респіратор. Поки вдається приховувати свою присутність від мародерів, що час від часу вигулькують в лісі, родині ніщо не загрожує. Але одного разу на порозі будинку з'являється ще одна сім'я з маленькою дитиною. За класикою жанру такі візити не приносять нічого доброго.

Фільм не насичений тварюками та екшном, проте він дуже напружений і показує найголовніше: як люди поступово сходять з розуму, не витримуючи боротьби з ворожим навколишнім середовищем. Сильні персонажі та атмосфера — це те, що найбільше хвалять у цій стрічці. І дійсно, нерідко найстрахітливішим виявляється сам страх.

А які у вас улюблені фільми й книжки, де фігурує вірус? Пишіть у коментарях!

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: