Поділитися

 (Майк Фленеґан має намір зняти нову адаптацію "1408")

Гадаю, той факт, що я народився в Салемі, заздалегідь запрограмував мене бути фанатом жахів

Відомий режисер фільмів жахів Майк Фленеґан, можливо, не зняв би жодного горору, якби не вплив одного з оповідань Стівена Кінґа.

В подкасті The Kingcast режисер зізнався, що не зробив би кар’єри у горорі, якби не подивися фільм «1408», знятий за мотивами однойменного твору Кінґа. Фленеґан згадав, що коли вперше прочитав «1408», то був дуже вражений. Дізнавшись про акцію «Baby Dollar», за якою автор продавав права на свої книги молодим режисерам за один долар, Майк вирішив екранізувати оповідання. Він не мав режисерського досвіду, але був сповнений рішучості і переїхав до Каліфорнії, сподіваючись почати свою кар’єру з адаптації саме цього твору.

EbsNp6_XsAEB4Uh.jpeg

На жаль, пізніше він дізнався, що права на фільм вже придбані, і це його добряче пригнітило. Однак замість того, щоб відмовитися від намірів знімати жахи, він вирішив зняти короткометражний фільм, використовуючи попереднє бачення екранізації «1408», де у ролі інфернального зла замість кімнати-привида використав дзеркала.
Короткометражний фільм отримав назву «Oculus: Chapter 3 - The Man with the Plan». Пізніше він був екранізований як повнометражний фільм, який не лише проклав йому стежку до спілкування з Кінґом і можливість попрацювати з ним, але й заклав основу для його кар’єри режисера фільмів жахів.

49factsaboutthemovie14081698564546.jpg

Стівен Кінґ ще у 2014 році схвально відгукнувся про «Окулус», а також про інший горор режисера – «Тишу».
Зараз у Майка Фленеґана вражаючий послужний список, який включає адаптації творів багатьох авторів жахів (зокрема самого Кінґа, Едґара По). Він зняв успішні серіали для Netflix«Привиди будинку на пагорбі», «Привиди маєтку Блай», «Опівнічна меса», «Падіння дому Ашерів».
Однак його раннє натхнення оповіданням «1408» доводить, що зерна творчості часто можуть проростати з невдач та розчарувань. Фленеґан безсумнівно і сам проклав би собі шлях до кіновиробництва, але «1408» став необхідним каталізатором, який породив у ньому йому пристрасть до створення фільмів жахів. Йому так і не вдалося адаптувати оповідання, але воно підштовхнуло його кар’єру в потрібному напрямку.

1366_2000.jpg

Одним із перших фільмів, які я зняв, була 22-хвилинна екранізація «Воно» Стівена Кінґа у 5 класі. У нас була маленька маска клоуна, і вона була чарівною

В іншому інтерв’ю Complex Майк Фленеґан пояснив, що, коли вперше прочитав «1408», то помітив, що половина оповідання зосереджена на розмовах про таємничий готельний номер, аніж на активному розвитку подій. І коли нарешті головний герой увійшов до готельного номеру, Фленеґан зрозумів, що саме це є найлячнішим моментом. Розуміючи ефективність цього підходу до оповіді, Фленеґан застосував подібну структуру в «Oculus», представивши історію у стилі «байок навколо багаття», тільки в даному випадку – навколо дзеркала з привидами.
Режисер додав, що змусити цей підхід спрацювати наративно складно. Однак, оскільки він мав обмежені ресурси, йому довелося «прийняти мінімалізм» і зробити дзеркало якомога страшнішим за допомогою попереднього опису. Очевидно, що це рішення стало дієвим, і «Oculus» зрештою допоміг Майку Фленеґану знайти своє місце у світі горору.

photo_20240317_094121.jpg

В інтерв’ю проскочила думка, що Майк Фленеґан все-таки має намір адаптувати «1408». Раніше він не мав такої можливості, але зараз настав ідеальний час для реалізації цієї мрії. Незважаючи на те, що «1408» Мікаеля Гофстрьома по-своєму блискучий, з моменту його виходу минуло майже два десятиліття, що дозволяє підготувати іншу інтерпретацію оповідання. Майк Фленеґан є набагато досвідченішим режисером горору, що дозволяє йому запропонувати переконливий і унікальний погляд на «1408», який не тільки віддає шану оригінальній історії Кінґа, але й містить усі складові, які роблять його роботи такими захоплюючими.
Майк Фленеґан став режисером екранізації кількох романів Стівена Кінґа («Гра Джеральда», «Доктор Сон»), і зараз у процесі зйомок «Життя Чака» зі збірки «Якщо кров тече». Вміння передати суть творчості Кінґа у вигляді фільму робить його ідеальним режисером для можливої екранізації «1408», не кажучи вже про те, що його здатність переплітати твори кількох авторів жахів у окремий наратив може дати цій історії ковток свіжого повітря.

До речі, драма «Життя Чака» може вийти на Amazon Prime Video у цьому чи наступному році, а зараз Фленеґан працює над серіальною адаптацією «Темної вежі». На жаль, досі відсутні свіжі новини про майбутню екранізацію "Відродження"

«Життя Чака», здавалося, була єдиною повістю в збірці «Якщо кров тече», яку не одразу вибрали для екранізації . Тому що через кілька місяців після виходу книжки та в розпал пандемії ми дізналися, що права на інші 3 оповідання придбано... але не на цю

Нагадаємо, оповідання «Життя Чака» ділиться на три окремі історії, які оповідають про життя Чака Кранца, але в зворотній хронології, починаючи з його смерті від пухлини мозку у віці 39 років, і завершуючи історією з його дитинства, у якому фігурує будинок із привидами.
Головні ролі зіграють Том Гіддлстон та Марк Гемілл. Фільм міститиме відтінки зворушливих екранізацій, таких як «Залишся зі мною», «Втеча з Шовшенку» або навіть «Зеленої милі».

photo_20240317_094059.jpg

photo_20240317_094203.jpg

photo_20240317_094148.jpg

Джерела:

https://screenrant.com/mike-flanagan-stephen-king-story-inspired-1408-oculus/

https://club-stephenking.fr/flanagan-laviedechuck

https://www.complex.com/pop-culture/a/matt-barone/oculus-behind-the-scenes-interviews

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: