І де ти тільки була раніше?

Елла сиділа у класі, до останнього намагаючись не заснути. Вона повільно оглядала кабінет, фокусуючи погляд на кожному з однокласників. Це хоч якось допомагало скоротити час та пережити останній урок нудної геометрії. Маринка-зубрила як завжди тягнула руку, ледь не вистрибуючи на парту. Поєднання природної краси та розуму шалено бісило, але Елла до останнього не визнавала, що заздрить Маринці.

На останній парті сидів Максим. Він захоплено длубав у носі, дивлячись на дошку скляними очима. Дівчина здригнулася, і повернулася у бік Єгора. На щастя, вона могла дивитися на нього досхочу, і ніхто не вважав би це підозрілим. Хлопець сидів просто перед нею, закриваючи дошку своїми широкими плечима.

Валентина Миколаївна вже кілька разів хотіла пересадити Еллу, але вона була проти. Поруч із хлопцем сиділа його дівчина Віка, з якою вони постійно то збігалися, то розходилася. В глибині душі Елла більше за все бажала, аби колись вони з Єгором сиділи за однією партою, і вона могла бути для нього більше, ніж просто однокласницею.

Ледь дійшовши додому, дівчина хотіла просто лягти спати, але вирішила на секундочку зайти у TikTok. Секунда затягнулася на кілька хвилин, і вже за годину Елла неконтрольовано гортала стрічку, зберігаючи найсмішніші мемчики для Ориськи – її найкращої подруги. Серед дивакуватих танців та останніх трендів Елла раптом помітила підозріле відео.

- Хочеш, щоб він був лише твоїм? – мовив загадковий голос за кадром. – Думаєш, що готова заради цього на все? Якщо твоя відповідь «так», то наважся на цей ритуал. Опис чекай у наступному відео…

Елла полегшено видихнула, адже це був черговий трюк, аби на якось блогера-початківця підписалися нові фоловери. Але щось усередині підштовхнуло її відкрити коментарі, і там, замість незадоволених підлітків, була купа відгуків про те, що цей метод справді дієвий, і завдяки цьому ритуалу їх життя докорінно змінилося. Заради цікавості дівчина переглянула профілі коментаторів, і виявила, що це писали не фейки, а цілком реальні люди. Не вагаючись, Елла підписалася на аккаунт, і почала гортати відео.

На щастя, ритуал знайшовся швидко. Уночі, при повному місяці, треба було піти на кладовище. Там знайти свіжу могилу, де був би закопаний ровесник того хлопця, який тобі подобається. Звідти треба було взяти грудку землі та непомітно покласти її у речі свого обранця. Магія повного місяця робила свою справу, і вже за кілька днів хлопець мав ходити за тобою по п’ятах. Елла замислилася, відкривши штори. Повновидий місяць приглушено сяяв, а легенький подих теплого весняного вітру так і кликав на вулицю.

- У будь-якому разі, якщо щось піде не так, я завжди зможу просто повернутися додому. – втішала себе Елла, налаштовуючись на прогулянку. – Може, я взагалі піду не на кладовище, а в АТБ за морозивом. – переконувала себе дівчина, у глибині душі знаючи, що зараз вона бреше самій собі. Врешті, сховавши телефон у кишеню джинсів, вона вибігла з квартири.

Кладовище було недалеко від церкви, повз яку Елла щоразу йшла до школи. Уночі загострені шпичаки хрестів здавалися якимись загрозливими, тому вона прискорила ходу та швидко минула їх, не озираючись. Як і завжди, ворота кладовища були зачинені, тому їй довелося перелазити через огорожу. Дівчина м’яко приземлилася на землю та перевірила кишені. Телефон був на місці. Елла розблокувала його, аби увімкнути ліхтарик, але екран гаджету яскраво блимкнув на прощання та згас, перетворюючись на непотрібний шматок металу. Перегляд відосиків у TikToці точно був не на користь акумулятору у цьому старенькому девайсі.

Елла хотіла повернутися назад, але у будці наглядача раптом замерехтіло світло. Дівчина швидко сховалася за величезною гранітною брилою, намагаючись розробити новий план дій.

- Якщо хлопець має бути ровесником, то, мабуть, треба шукати свіжу могилу, адже підлітки помирають не так вже і часто… - думки хаотично літали у голові Елли, і вона намагалася себе заспокоїти. – Зараз я просто пройдуся по одному сектору, бо ж зазвичай тіла намагаються поховати поруч із померлими членами родини. – подумала дівчина, і, намагаючись не попастися, обережно задкувала у бік старої ялиці.

За кілька хвилин наглядач вимкнув світло, і Елла полегшено видихнула. Вона підвелася на ноги та швидко рухалася углиб кладовища, роздивляючись пам’ятники. Десь біля них мав бути і свіжий насип з самотнім дерев’яним хрестом та фотографією. Кілька разів вона натикалася на такі могили, але там були поховані літні люди. Одного разу вона помітила навіть потрібний рік народження, але похованою виявилася дівчина. Елла посміхнулася, чомусь згадавши про однокласницю-Віку, але потім відігнала від себе цю думку. Врешті, вона не бажала їй смерті, навіть не зважаючи на те, що ненавиділа її.

Елла загубилася у часі. Вона не розуміла, минула година чи дві, але відшукати потрібне поховання вперто не вдавалося. Але найстрашнішим було те, що тепер вона не розуміла, де був вихід. Дівчина глибоко дихала та роззиралася навколо.

- Якщо не вдасться знайти вихід, то я просто переночую тут, і коли зійде сонце – то піду додому… - втішала вона себе, шукаючи поглядом хоч одну лавку. Але, зробивши крок, наштовхнулася на якогось незнайомця.

Від страху вона зіщулилася, не в силах мовити ні слова. Але хлопець, здається, теж був не у захваті від цієї зустрічі. Він відсахнувся, оглядаючи Еллу з ніг до голови.

- Ти що тут в біса робиш? – скрикнула дівчина, стискаючи у руках непрацюючий телефон.

- Та, власне… а ти чого тут? – запитав він, спираючись на чийсь надгробок. – Тільки не кажи, що через той дурнуватий ритуал у ТікТоці! – намагався пожартувати він.

Елла полегшено усміхнулася, киваючи головою.

- Ну давай тоді допоможемо одне одному, чи що… - сором’язливо запропонував незнайомець. – Я, до речі, Стас. – відрекомендувався хлопець.

- А я – Елла. - коротко відповіла вона, відчуваючи полегшення. Хоч вона і геть не знала його, але разом тут було якось спокійніше.

Чи то таємнича атмосфера кладовища, чи то глупа ніч, але щось таки сприяло їх відвертій розмові. Елла весело розповідала Стасу про Єгора, а він, як уважний слухач, ставив додаткові питання та щиро сміявся з жартів дівчини.

- Ну добре-добре! – раптом весело перервала їх розмову Елла. – А ти тут заради кого? Розкажи про неї! – фліртуючи запитала дівчина.

- Ну… вона дуже красива. – присоромлено мовив Стас. – Завжди мені подобалася. Її, до речі, Аліна звуть… – уривчасто розповідав хлопець.

- А як щодо тебе? Чим ти захоплюєшся? – нетерпляче перебила його Елла.

- Моя любов – це соцмережі та створення контенту, особливо в ТікТоці. – задумливо мовив хлопець, раптово зупинившись. Я був доволі популярним блогером у свій час... – А от, здається, і твій варіант. – з посмішкою мовив він, роздивляючись свіжу могилу.

Еллі знову стало моторошно. Після того, як вона поспілкувалася зі Стасом, не так вже і хотілося продовжувати цей ритуал. І взагалі, той качок Єгор не заслуговує цих старань.

- Ти знаєш, я передумала. – раптом сказала дівчина. – Якщо він колись захоче бути зі мною, то нехай це буде з його волі. – зізналася Елла. – Але якщо ти бажаєш продовжити ритуал, то я можу просто скласти тобі компанію. – несміливо запропонувала вона, сподіваючись, що він теж відмовиться від цієї задумки.

Стас кілька секунд пильно вдивлявся у її очі.

- І де ти тільки була раніше? – з розпачем сказав він, притискаючи Еллу до себе. – Я готовий піти звідси з тобою разом, а ти? – гарячково спитав він, обіймаючи її ще міцніше.

- Я теж готова! – з полегшенням видихнула Елла.

***

Ориська вже кілька годин чекала на подружку біля їх перехрестя, однак Елли ніде не було. Образившись, дівчина пішла до школи сама, але навіть до кінця навчального дня Елла на уроках так і не з’явилася. Орися вирішила передивитися усе їх листування, сподіваючись, що пропустила щось важливе. Серед огрому жартівливих відео з TikTok дівчина помітила одне, яке її насторожило. Однак, як тільки дівчина почала перегляд, чат їхнього класу почав вибухати повідомленнями.

«Чотирнадцятого вересня на місцевому кладовищі було знайдено тіло 16-ти річної дівчини – Елли Барвінської. Труп лежав біля могили Стаса Вітровського, учня старшої школи №13, що дев’ять днів назад наклав на себе руки через невзаємне кохання. Зв’язок між підлітками та причини смерті з’ясовуються».

Телефон почав виснути та лагати, і заплакана Ориська, тремтячими руками, знову відкрила злощасне відео.

- Усе спрацювало! – написала Елла у коментарях кілька хвилин тому.

Її комент лайкнув невідомий із ніком @_stas_viter_.

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Перший етап: Клас математики
Історія статусів

17/09/20 01:23: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
16/10/20 21:22: Грає в конкурсі • Перший етап
20/11/20 11:26: Вибув з конкурсу • Перший етап