Поділитися

 (Від любові до молота - одна книга)

Фільм «Мізері» є екранізацією однойменного роману Стівена Кінґа, написаного у 1987 році. Ця стрічка отримала "Оскара", і стала одним із найвзірцевіших прикладів реалістичного горору, що напевне є заслугою чудової актриси Кеті Бейтс. До 30-тиріччя стрічки підібрали для вас цікаві факти.

1. На «Мізері» Стівена Кінґа надихнуло оповідання британського письменника Івліна Во під назвою «Чоловік, який любив Діккенса»: 

«Це прийшло до мене, коли я куняв під час перельоту Нью-Йорк-Лондон. Оповідання Во - про чоловіка, який був бранцем вождя одного з племен  Південної Африки, що палко любив творчість Чарльза Діккенса, і змушував чоловіка читати йому вголос. Я подумав: а що, якби цим полоненим був сам Діккенс?»

2. Спочатку Кінґ мав намір опублікувати роман «Мізері» під псевдонімом Річард Бахман, це мала бути шоста його книга, однак таємниця розкрилася якраз під час написання роману, тому вчергове задурити читачам голови не вийшло.

3. Образ Енні Вілкс став своєрідною метафорою, яку Кінґ використав, аби описати свою наркозалежність, з котрою боровся якраз у процесі написання роману. 

«Енні уособлювала мою проблему з наркотиками, і вона явно була моїм головним фанатом. Боже, вона ніяк не хотіла від мене відчепитися».

4. Прототипом Енні Вілкс за деякими версіями була Дженін Енн Джонс – медсестра, котра за різними даними вбила від 11 до 46 дітей. Працюючи в різних клініках, вона зводила пацієнтів зі світу за допомогою смертельних ін’єкцій.

5. Романи головного героя - Пола Шелдона, видає компанія «Вікінґ». Це реальне видавництво, у котрому виходили книги самого Стівена Кінґа.

6. У Кінґа, як і в його персонажа, на одній з перших друкарських машинок була несправна клавіша «N».

7. Кінґ познайомився з Кеті Бейтс на знімальному майданчику і настільки був вражений нею, що писав роман «Долорес Клейборн», тримаючи у уяві образ актриси, та сподіваючись на подальшу екранізацію з нею в головній ролі. Так і сталося. 

8. Роль Пола Шелдона могла не дістатися Джеймсу Каану. Спочатку її пропонували Джеку Ніколсону, але той відмовився, мотивуючи це тим, що вже брав участь у зйомках екранізації Кінґа, і це надто виснажило його. Мається на увазі  фільм «Сяйво» Стенлі Кубрика, який славився дуже завищеними вимогами до акторів.

9. Також роль Шелдона пропонували Дастіну Гоффману, Аль Пачіно, Роберту де Ніро, Майклу Дуґласу, Гаррісону Форду, Арнольду Шварценеґґеру та іншим. Більшість акторів відхилили пропозиції, оскільки вважали роль надто програшною і бляклою на тлі ролі Енні Вілкс.

10. Натомість від ролі Енні Вілкс відмовилася актриса Бетт Мідлер. Вона вирішила, що ця героїня занадто жорстока. Пізніше вона картала себе за «дурість» прийнятого рішення.

11. Вільям Ґолдмен писав сценарій «Мізері», орієнтуючись на Кеті Бейтс.

12. Ґолдмен адаптував свій сценарій для театральної сцени. Прем'єра театральної версії «Мізері» відбулася в 2012 році. У головних ролях на Бродвеї дебютували Брюс Вілліс і Лорі Меткаф.

13. Кінґ був готовий доручити екранізацію тільки Робу Райнеру, який вже знімав кінґівське «Тіло» (фільм вийшов під назвою «Залишся зі мною»). Письменник наполягав, щоб «Мізері» займалася саме компанія Райнера «Castle Rock». На тестовому показі фільму Кінґ так занурився у перегляд, що під час кульмінаційної сцени голосно заволав: «Бережись! У неї пістолет!».

14. Райнер передивився усі фільми Альфреда Гічкока, щоби зрозуміти, як потрібно знімати трилер. Він настільки переситився культовим режисером, що Каан якось почув, як режисер на знімальному майданчику лає себе: «Так ким ти себе уявив? Альфредом Гічкоком?».

15. У початковій версії роману Енні планувала вбити Пола Шелдона, згодувавши його свині Мізері, а зі шкіри зробити обкладинку для книги, яка називалася би «1-е видання Енні Вілкс».

16. Сцена з відрубуванням ноги коштувала фільму режисера. У книзі Енні відрубує Полу ногу сокирою, проте режисер Джордж Рой Гілл відмовився від цієї сцени, і Райнеру довелося самому взятися за режисуру. При цьому Бейтс, яка була засмучена через надмірне насильство у фільмі, була розчарована тим, що їй доведеться не рубати ноги Пола, а ламати їх молотом. 

17. Джеймс Каан згадував, що його колега плакала, коли прийшов час знімати сумнозвісну сцену. Бейтс також плакала перед зйомкою сцени бійки в самому кінці.

18. До речі, фальшиві ноги Каана змайстрували з желатину. Всередині був дротяний каркас, так що після того, як Енні ударила по ним молотом, вони зігнулися під жахливим кутом. У ліжку були отвори, куди актор міг заховати свої справжні ноги до коліна.

19. Джеймсу Каану на зйомках довелося пролежати в ліжку цілих п’ятнадцять тижнів.

20. Каан зізнався, то сприйняв дії Райнера як «садистський» жарт, адже актор у фільмі не може так довго не рухатися. Каан не звик грати знерухомлених героїв і зрозумів, що це набагато складніше, ніж здається.

21. Кеті Бейтс була розчарована, коли дізналася, що вирізали сцену, у якій вона вбиває молодого полісмена газонокосаркою. Але режисер побоювався, що цей момент буде скоріш комічним.

22. Взагалі Кеті дуже часто висловлювала незадоволення процесом зйомки, і дехто пов’язував це із токсичною натурою її персонажки. Райнер став помічати, що Бейтс стає все більше відчуженою, і наказав актрисі, щоб вона залишала Енні Вілкс на знімальному майданчику після закінчення робочого дня.

23. Фільм став останньою роботою Баррі Зонненфельда в якості оператора-постановника - у подальшому він сам став кінорежисером. Наприклад, саме він є режисером «Людей в чорному».

24. Для сцени, де Каану довелося виповзати з ліжка, Зонненфельд плював на дерев'яну підлогу, щоби позначити місце, де повинен проповзти герой. Актор потім заявив Райнеру і Зонненфельду, що це був єдиний фільм з тих, на яких він працював, де мітки ставилися подібним чином.

25. Бейтс і Райнер обговорювали вигадану ними передісторію Енні.

26. Щоб збагатити образ і надати йому особливий контекст, Райнер і Бейтс вирішили, що до Енні в дитинстві чіплявся батько. Це допомогло пояснити, чому в медсестри Енні і в книзі, і в фільмі є за плечима історія вбивств немовлят і людей похилого віку.

27. Молода медсестра Енні Вілкс, яка страждає розладом психіки, є головним персонажем другого сезону телесеріалу «Касл-Рок» (2019). Примітно, що в фіналі сезону Енні Вілкс приходить на презентацію книги «Любов Мізері» письменника Пола Шелдона. Роль Енні Вілкс виконала актриса Ліззі Каплан.

28. Каан вважав за краще обходитися найменшою кількістю репетицій. Бейтс, будучи театральною актрисою, звикла багато тренуватися перед фінальним виходом на сцену. Коли Бейтс поскаржилася Райнеру, що Каан не хоче опрацьовувати з нею сцени, Райнер сказав їй, щоб вона додала це невдоволення до свого образу.

29. Коли Кеті Бейтс взяла свій Оскар, у промові вона з гумором зазначила: «Я хотіла би публічно вибачитися перед Джеймсом Кааном за щиколотки».

30. Фільм отримав «Оскара» за кращу актрису, «Золотого глобуса» у тій же номінації, п’ять номінацій на премію «Сатурн»: найкращий фільм жахів, найкращий сценарій (Вільям Голдман), найкращий актор (Джеймс Каан), найкраща актриса (Кеті Бейтс), найкраща актриса другого плану (Френсіс Стернгаґен).


Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: