Поділитися

 (УКРАЇНСЬКИЙ ХІП-ХОП ПРОТИ НЕЧИСТІ)

Коли ми говоримо про горор, то найперше згадуємо фільми жахів та книжки, часто несправедливо лишаючи поза увагою музику.

Втім, горорна естетика здійснила помітний вплив і на багато музичних жанрів, як-от хіп-хоп, рок та метал, не кажучи вже про інді-сцену та численні андеграундні течії на кшталт нойзу, дарк електро чи інших різновидів індастріалу. Горорна тематика є плідним джерелом натхнення на моторошні тексти пісень: серійні вбивці, вампіри, зомбі-апокаліпсис, канібалізм — усе це ідеально пасує для екстремальної музики, важливим елементом якої є шок-контент. Відтак, у рамках хіп-хопу утворився навіть власний піджанр гороркору, який популяризували зокрема Insane Clown Posse, Scarface, Big L, Necro, Insane Poetry та інші репери.

В Україні горор-музика з’являлась поодиноко, хоча відьми, упирі та інша нечисть із народної міфології часто з’являлись у темній фолк- і рок-музиці на кшталт гуртів Вій або Мертвий Півень, а лавкрафтіанські мотиви — у даркембієнт артистів Dronny Darko та ProtoU. Два роки тому Бабай також писав про дебютний альбом гурту Zaton — одного з тих рідкісних проєктів, що зробили горор своєю основною тематикою. Тепер же до цього гідного товариства долучається ще один дебютант — криворізький гороркор-проєкт ДЖАП із альбомом «Музична скринька» .

Одразу варто відзначити, що, попри загальну орієнтацію на естетику старих горор-фільмів, поєднану з модерною вуличною енергією, альбомові не бракує внутрішнього різноманіття. Одноосібний засновник ДЖАП, у минулому професійний гітарист, а нині — барбер і творець власного вебсеріалу про демонічні пригоди в барбершопі , демонструє впродовж 13 треків як потужний хіп-хоп натиск (Катана, Ніндзя з Кривого Рогу, П’ятниця 13), так і моторошні середньотемпові замальовки (Твіст, Труна), і дещо неочікувану, але гідну й відверту лірику (Місяць сумний, Удвох). Відчувається на релізі й дух часу, що промовляє до громадянської позиції слухача (Це моя земля, ЙБН РСН), бо немає нечисті реальнішої та небезпечнішої за росіян.

Попри те, що не всі слухачі на позір вважають себе прихильниками хіп-хопу, «Музична скринька» вже успішно починає випробовувати себе на нових територіях — горорне спрямування альбому охоплює ширшу андеграундну територію і здатне зарядити енергією навіть у похмурих станах. Реліз чудово оперує самоіронією й чорним гумором, розкриваючи ДЖАП як винахідливого музиканта й багатогранну творчу одиницю. Тож запрошуємо ознайомитися з альбомом на стрімінгах або підтримати артиста фінансово на лейблі.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: