Поділитися

 (Темна класика)

Класична музика – це зброя жахів з часу їх появи. О, так, зло – це хеві-метал і повний панк, але…

Чим би були наші улюблені монстри без скреготу скрипок за їх спинами?
Невже не відлунює вам «До Елізи», з якої починається «Воно» С. Кінґа?

Пропонуємо добірку симфонічної музики, яка занурить вас у атмосферу первісного жаху… Чи прикрасить ґотичну вечірку у товаристві найліпшого К’янті.

  1. Войцех Кілар – «Дракула. Наречені» – музика Войцеха Кіляра і так відрізняється сум’яттям, прихованою загрозою, наче знеможені інструменти грають під гнітом неосяжної наруги. А тут ще й саундтрек до «Дракули Брема Стокера»! Прислухайтесь до дзизчання і виття скрипок, прислухайтесь – саме так співають діти ночі, саме так гуркотять хвилі, що несуть корабель з володарем Трансильванії…

  1. Каміль Сен-Санс «Танок смерті» ( La danse macabre) – мотив середньовічної драми, за сюжетом якої смерть, безжальний пройдисвіт, хороводить гріховним людством під свою музику. Дійсно, якщо все тимчасове і тебе от-от зжере чума, чом не погарцювати наостаннє? А ви думали, звідки оте «Світла немає. Відсутня мета. Саме час починати свята» Жадана? Нумо і ви ставайте до кола. Саме час.

  1. Алфред Шнітке «Seid nüchtern und wachet...» – Шнітке – то взагалі музика, що по ниточці витягне з тебе усі нерви, навіть якщо називається «Ці вільні метелики» (не вірте!). У цій частині його кантати «Фауст» описується не абищо, а вбивство не гірш, аніж у «Повсталому з пекла»: студенти знаходять шматочки професора, які лишилися після його ніжних стосунків з дияволом.

  1. Бернард Херрман, сюїта «Психо» – і як тут не згадати про українця, який створив композиції для всіх фільмів Хічкока? Годі й казати про його шедевр: ось кроки маніяка, що йде позаду, ось жах переслідування, який жене тебе геть – але бігти нікуди…

  2. Бенжамін Волфріш «Вогневальс» («Feuerwalzer») – трохи кінематографічної неокласики ніколи не завадить. Так, вона дещо вторинна, і є всі епік-прикраси: хор, низенькі польоти вампірій у кульмінації, але! Яка ж вона поживна для вашої уяви, що так і прагне химерних тіней з-за кутків…

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: