Поділитися

Щупальця Оверлука: чи стало сяйво Кінґа-Кубріка вічним? (част. 2)

У першій частині статті ми з вами розглянули найяскравіші посилання на культове “Сяйво” Кінґа-Кубріка у фільмах, мультфільмах та музиці. Продовжуємо перелік творів мистецтва, у які так чи інакше пустив щупальця таємничий готель у засніжених горах Колорадо.

3.5. Ненароджений проект — повнометражний приквел до “Сяйва” “Готель “Оверлук”” від Братів Ворнерів. Анонсований ще у 2013 проект навіть отримав режисера в обличчі Марка Романека і сценариста Глена Маззари, який писав скріпти до “Ходячих мерців”. Сюжет мав базуватися на оригінальному пролозі, який редактори колись видалили з першого видання “Сяйва”, а саме історії про магната Боба Т. Вотсона, що колись задумав збудувати найвеличніший готель Америки у Скелястих горах Колорадо. Була також інформація, що сам Кінґ не в захваті від цієї ідеї. Швидше за все старий таки домігся, щоб усе стопнулось — проект так і не побачив світ.

Картинки по запросу hotel overlook

4. Серіали:

“Касл-Рок” — амбіційний багатосерійний проект від Джей-Джея Абрамса, переповнений посиланнями на творчість Кінґа. Перший сезон уже вийшов, серед героїв є персонажка на ім’я Джекі Торанс, далека родичка того самого Джека “дулл-боя” Торранса, який бігав з сокирою (молотком) за жінкою та сином. Окрім цього є чимало інших дрібних посилань.

"11/22/63" - знову Джей-Джей. Тепер Кінґ задумав закинути героя в 60-ті, аби той врятував президента Кеннеді. В останній серії першого сезону, коли головні герої пробігають по сходах, на стіні можна помітити надпис REDRUM.

Мультсеріал “Скубі-Ду! Корпорація Таємниця” - дев'ята серія другого сезону відбувається в старовинному домі у горах. Пес Скубі-Ду чує поклик друга Шеґґі з кімнати 337. Далі по тексту.

Пародія на “Сяйво” є у таких сатиричних мультсеріалах як:

Південний парк — ціла серія S16E12 з купою посилань до культових фільмів жахів. Батьку Стена працівник відеосалону каже убити свою рідню, він характерно шкандибає по магазину відеокасет і шукає сина. Пародія на манеру зйомки Кубріка також присутня.

Сімпсони — дурбелик Гомер кілька разів виламує двері сокирою, та все не ті.

Сім’янин — розвинутий не по роках Стьюї Ґріффін натрапляє на сестер Ґрейді і розбирається з ними у своєму репертуарі.

Також багато елементів, в тому числі сцена з сокирою кілька разів обігрується у “Надприродньому” - вічному серіалі про двох братів, що борються зі злом і добром усіх мастей, вкінці сезонів стабільно потрапляючи в рай/пекло/чистилище. Зокрема в одній із сцен присутня самоіронія - герой, до якого виламують двері, саркастично кривиться і мовить “Тільки не кажи “А ось і Джонні!””.

5. Ігри:

Alan Wake – історія про депресивного письменника, який стикається з потойбічною іншопланетною сутністю. В одній із сцен герой тікає від убивці з сокирою й зачиняється в кімнаті. Наступну мить двері пробиває лезо сокири, а Вейк мимоволі згадує Джека Ніколсона та його роль у фільмі Кінґа-Кубріка.

GTA 5 – невеличка пасхалка. Одного з героїв, напівбожевільного Тревора Філіпса, 45-річного наркомана і алкоголіка можна переодягнути так, щоб він і ззовні був схожий на героя Джека Ніколсона із Сяйва.

Картинки по запросу GTA 5 SHINING

Mortal Kombat X – десята частина всесвітньовідомого файтингу. Під час свого “фаталіті” персонаж Джонні Кейдж розриває грудну клітку противника, і, зазираючи в діру, видає славнозвісну фразу “А ось і Джонні”, наслідуючи Джека Торанса.

Life is Strange – інтерактивне кіно від Square Enix. На самому початку пригод юної Макс, що раптом виявила у себе можливість відмотувати час назад, ми заходимо у гуртожиток, де вона мешкає. Біля кімнати з номером 217 якийсь дотепник написав REDRUM, і героїня навідріз відмовляється туди заходити. До речі, референс саме до книги, а не до фільму.

Payday 2 – симулятор грабіжника банків. Перед однією з місій гравець натрапляє на брифінг, що складається лише з однієї фрази “All work and no play makes Wolf a dull boy”. Саме нею, за виключенням імені, були списані сторінки роману божевільного Джека Торанса.

Картинки по запросу all work and no play makes wolf a dull boy

Blood – весела олдскульна забавка в жанрі шутеру, з купою посилань на знакові твори мистецтва, починаючи від Шекспіра, закінчуючи Сімпсонами й піснями Френка Сінатри. Не обійшлося й без натяків на Сяйво. Референс тут — цілий рівень під назвою The Overlooked Hotel, де є безлюдний готель, наповнений нечистю. Гравець зустріне зомбі у ванній кімнаті одного з номерів, а також матиме змогу потинятися лабіринтом із кущів, у якому можна знайти замерзлого чоловіка з сокирою. Сокира, до речі, закривавлена. Таки догнав?

Картинки по запросу blood the game  shining

6. Манґа, точніше манхва.

Корейська манґа “Redrum 327” виконана в дусі “Сяйва” Стівена Кінґа та “Крику” Веса Крейвена. Семеро студентів їдуть відпочити в гори у віддалений котедж. Та дітлахи й уявити не могли, що їх вікенд перетвориться на кошмар. Таємнича незнайомка, невидимий маніяк, внутрішні сварки й старі таємниці, що норовлять вилізти назовні... "Крик" і "Сяйво" сплелися в одну, цілісну історію. О так, корейці уміють закрутити незгірш японців.

Похожее изображение

Картинки по запросу Redrum 237 manga

Як можна помітити, більшість референсів — референси саме до фільму, а не до книги, проте ясно, що без роботи Кінґа не було б і роботи Кубріка. Епоха постмодернізму у всій красі: зібрані у статтях посилання — далеко не всі й далеко не останні, бо творці мас-культури й далі використовуватимуть елементи “Сяйва” в бажанні торкнутись культового явища, що дало свій старт у далекому 1977 і триває до сьогодні.

Як казала велика людина, що врятувала від смерті самого Маестро: “Є й інші світи, окрім цього”. Світ “Сяйва” еклектично просочується у всесвіти найрізноманітніших творів, створюючи єдиний монолітний мультивсесвіт, що тягнеться крізь покоління й виходить далеко за межі творчості одного письменника. Культовий роман в синергії з культовим фільмом продовжують торувати собі шлях епохами, щоб назавжди закарбуватися у світовій мас-культурі.  

Арт обкладинки by Harry Movie Art.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: