Поділитися

Щупальця Оверлука: чи стало сяйво Кінґа-Кубріка вічним? (част. 1)

Надворі кінець 70-тих, молодий письменник з похмілля голиться у ванній кімнаті власного дому. На іншому кінці сполучених штатів режисер-авангардист, не зважаючи на різницю в часі, бере до рук телефон, аби зателефонувати письменнику і висловити бажання зняти кіно по його книзі.

Так ожило “Сяйво”, і таким був поворотний момент у житті Стівена Едвіна Кінґа, Стенлі Кубріка та усієї масової культури майбутнього в цілому.

Усі ми знаємо, як потім розчарувався Кінґ у баченні свого роману, запропонованому Стенлі Кубріком, як намагався власними силами адаптувати історію так, як він задумав, проте саме співпраця Кінґа й Кубріка увійшла в культуру, породивши цілий всесвіт цитувань, оммажів, мемів і пародій. Давайте повернемось у готель Оверлук і прослідкуємо, куди іще він пустив свої примарні щупальця з вершин засніжених американських гір, до сих пір з'являючись у популярних творах і тішачи цим уже не одне покоління кінґоманів.

Спочатку був канон.

1. Канонічне “Сяйво” - власне книга, з якої усе починалося. Написана у 1977 році, відразу привернула увагу критиків і читачів. Надихавсь маестро власними снами, фільмами жахів як “Техаська різанина бензопилою”, творчістю Меріон Кровфорд та Чарльза Діккенса. Через 3 роки Стенлі Кубрік зняв однойменний фільм, а у 1997 під керівництвом Кінґа вийшов міні-серіал, значно ближчий до книги, проте далеко не такий успішний. Згадки про готель Оверлук (ба, навіть спойлери) траплялися уважним читачам у книзі “Мізері” того ж Кінґа. Уже в XXI столітті Кінґ написав продовження Сяйва "Доктор Сон" про дорослого Денні Торанса, якого поволі огортають такі ж проблеми, що й його батька колись. Так як зараз ми спостерігаємо бум екранізації творів Кінга, ця доля не оминула й “Доктор Сон” - по книзі уже готується кіно.

Shiningnovel.jpg

А так Сяйво уперше вийшло в Україні в 1992 році:

Сучасне видання:

Похожее изображение

2. Фільми: те, до чого на жаль доклав руки сам Кінґ — неймовірно провальна у всіх сенсах “Темна Вежа” (2017) з Ідрісом Ельбою в ролі стрільця Роланда. Готель Оверлук з'являється на якусь коротку мить, коли один з головних героїв Джейк бесідує з психіатром про свої сни. На полиці ми можемо помітити фотографію готелю, у якому у свій час добряче розважився Джекі Торанс. Таким чином творці натякають нам, що через “Вежу” хочуть зв'язати усі нові фільми по книгах Кінґа в один мультивсесвіт, заодно ввібравши у себе класику Кубріка. Проте мало хто з фанатів хотів би бачити у цьому всесвіті саму "Темну Вежу" 2017 року.

Картинки по запросу темная башня оверлук

“Першому гравцю приготуватися” (2018) — гіківська стрічка від Стівена Спілберґа по однойменній книзі Ернста Клайна. Спілберґ чудово усвідомлює, що Сяйво Кінґа-Кубріка — також величезна частина маскульту, тому й увів його в свій фільм, чим дуже потішив фанів обох митців. У фільмі герої буквально потрапляють у відтворений з допомогою технології CGI готель, де переживають ті ж кошмари, з якими у свій час зіткнулася родина Торансів.

“Історія іграшок” (1995) — лямпова мультяшка 90-тих від Pixar, перший фільм, повністю змодельований на комп'ютері. РАПТОВО дизайнери гри неабияк надихнулися Сяйвом при створенні антуражу навколо героїв. Тут і фірмовий килим з Оверлуку, і практично постійний на екрані славнозвісний номер 237.

Картинки по запросу toy story shining

Картинки по запросу toy story shining 237

Похожее изображение

Angry Birds Movie (2016) – ще один мультик, екранізація однойменної гри для ґаджетів. В одній із сцен герой натрапляє на моторошних близнючок з “Сяйва”, яких тут грають головні антагоністи франшизи зелені свині. Звичайно, він не хоче мати з ними справу, тому поспіхом зачиняє двері:

Одні з найтонших і найцікавіших референсів містить найкращий мульт 2017 року за версією “Оскару” — “Коко”. У одній із сцен герої в погоні крізь потойбіччя пробігають повз плакат, де помітні сестри-близнючки з фільму Кубріка. Окрім того, на початку, коли нам представляють кумедного собаку головного героя, позаду нього видно точно відтворену сокиру Джека Торанса, а поряд — металеву червону бочку, що англійською звучить як RED DRUM. Так, червона бочка на інгліші співзвучна з відзеркаленим словом MURDER (REDRUM), що значить “убивство”. Саме воно переслідувало маленького Денні Торанса протягом усього сюжету “Сяйва”.

3. Музика: звичайно ж The Kill від 30 Seconds To Mars. У ролику точно відтворена атмосфера готелю “Оверлук”, тільки тепер у лещата готелю потрапив не завгосп-п'яниця, а команда Джареда Лето. Come, break me down, о так, поверніть мені мій 2007-ий.

Та не єдиним сеті-секондс-ту-марсом. Шоумени зі Slipknot теж відтворювали у кліпі свого першого синглу Spit It Out сцени з фільму Кубріка. Також музиканти з гурту Bloodpit додали власного божевілля у Сяйво, знявши кліп на пісню Platitude.


Окремі посилання на роман і фільм можна знайти у творчості Hollywood Undead, The Bride, Mudvayne, Massive Attack, Pink, а нідерландський виконавець техно Angerfist використав семпли з фільму для створення своєї композиції Close To You. І, якщо брати більш нові твори, посилання на творчість Кубріка, в тому числі й на "Сяйво", є у кліпі Imagine Dragons - On Top Of The World.

У наступній частині - несподівані референси до "Сяйва" у серіалах, комп'ютерних іграх та манзі.

Арт в обкладинці by Fro Design Co.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: