Поділитися

 (Нескінченні дев'яності, вогкий морок та мідвест емо)

І так відбудеться Свято!

Вступна книга Колеса року вийшла дуже ностальгійною, просоченою почуттям химерного, поетичного суму за дитинством, що давно минуло та водночас лячно-реалістичного погляду на їхню милу брутальність. Як сон Гермеса, епоха у цій книзі заклякла, але ми, хоча й постаємо її героями, не можемо впізнати самі себе і тому потай плачемо, майже так само, як під час прослуховувань American Football, хоча й ніколи не були школярами в маленьких містечках Середнього Заходу США, щоб згадувати звуки останнього літа перед дорослим життям. Так і з Заціпенінням - ти відчуваєш на смак іржаво-землистий вайб тієї епохи, навіть якщо народився у 2000-х і застав радше відгоміння тих дивних часів міжсезоння, яке в світі Колеса року перетворилося на безкінечну низхідну спіраль, стиснуту лещатами забобонів, рігідної бюрократичної машини та байдужості пересічників.

20231107_133748.jpg

Та попри все, Осіннє заціпеніння - це не просто мінливий калейдоскоп химер та реалій. Це цілісний світ, який неспішно, але послідовно відкриває читачеві свій устрій та закони. Таким би міг бути Південний округ Вандермеєра, сталося б йому зробити Зоною Х Київ на зламі століть, ще й запросивши в співавтори дідугана Кінґа з його ностальгією за дитячими пригодами. Але тут замість Вандермєра Жупанський, а замість Кінґа напівпрозорим джерелом натхнення – Дністровий, а музика, що звучить на тлі – старі касети з білим кружальцем Moon Records і велемовними описами стилів в охайних квадратиках поверх обкладинки.

20231104_073156.jpg

Впевнено, але не нав'язливо, книга знайомить наз з тими, хто мешкає в її світі, їхніми звичками, традиціями та взаєминами. на коротких 134 сторінках відкривається світ набагато глибший та різноманітніший, ніж можна було очікувати, і кожен аспект його, най недосказаний, виглядає виразно, і дає обіцянку чогось більшого, а не лише образ заради образу. Сюжетна лінія, попри прямолінійність, також під час робить несподівані оберти, а окремі її відгалуження, схожі на пісні у концептуальному альбомі, що раптом відступають від загальної канви, наче й залишаючись у загальному русі. Дрібні, начебто, деталі, відгукуються в подальшому, замикаючі довгі арки, існування яких стає зрозумілим лише наприкінці. І тому ті гачки, що наче залишилися закинутими, виглядають обіцянками, які "Колесо року" виконає в майбутніх томах.

20231107_133619.jpg

Книга не дарма була в моєму списку очікування ще з перших її анонсів. Вона одночасно відновлює підзабутий вже жанр New Weird, але робить це в дуже характерній, резонуючий з українським читачем манері. Вона одночасно сюрреалістична й просякнута залізною логікою, і всі, здавалося, максимально дивні події в ній згодом стають у стрункі послідовності, а питання не лишаються без відповідей. Це прозвучить доволі дивно, але Колесо року демонструє засади ворлд-білдінгу, яким вартувало б повчитися багатьом авторам фентезі – бо в цьому плані Осіннє заціпеніння демонструє неабияку елегантність, водночас пояснюючи закони свого світу, лишає простір для відчуття щирого захвату від нових відкриттів, і недосказує рівно стільки, щоб довести, що світ цей значно глибший та ширший, ніж винесено на сторінки.

    Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

    Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: