Поділитися

 (Мистецтво застиглого жаху. Morok Art-Studio)

Близько року тому в приватні повідомлення Бабая постукав підписник і попросив поради: які образи з "темних" творів можна втілити у скульптурі? Як виявилось, Віктор опановує нове для себе заняття, а оскільки є прихильником горору, містики та міфології, то вирішив зосередитися саме на цьому напрямку.
Дещо ми порадили, але фантазія майстра фонтанувала: з часом пантеон богів, істот та почвар, втілених Віктором, виріс у загрозливу Армію Темряви. Герої популярних франшиз, міфічні потвори, навіть істоти, вигадані українськими авторами - ці скульптури розходяться всією Україною і є прикрасою будь-якого стола, книжкової шафи чи куточка жахомана.
Бабай розпитав майстра про тонкощі роботи, плани та ідеї.

Розкажи про себе та проєкт Morok Art-Studio.

Мене звати Віктор Гундяк, родом я з Карпат, а точніше — з Ворохти. І мій проєкт життя — це Morok Art-Studio.
Перш ніж зайнятись тим, що роблю зараз, я закінчив Прикарпатський університет ім. В Стефаника, спеціальність - ДПМ та етнодизайн. Працював на різних роботах: робив меблі, займався різьбою по дереву, готував хавчик у карпатському закладі VarVar.
Та все більше хотілось займатись власною творчістю.
Тому, порадившись із дружиною, дійшов висновку, що треба спробувати реалізувати свої задуми, тож кинув усі інші заняття й почав свій шлях.

IMG_1930.jpg

IMG_0319 1.jpg

IMG_5002.JPG

Скульптура - не надто розповсюджений вид мистецтва. Як ти прийшов до нього, чому вирішив займатися саме ним?

Чому скульптура? Мабуть, тому, що дану спеціальнісь в універі ми не проходили через зміни в навчальній програмі, а інтерес до цього напрямку мистецтва був. Тому хотілось спробувати. Цікаво було спробувати саме мініатюру, тому, що це не потребувало великого приміщення, було простіше експерементувати з формами та матеріалами.

IMG_0576.jpg

IMG_0517.jpg

IMG_0551.jpg

IMG_0557.jpg

Чому віддаєш перевагу об'єктам темних жанрів?

З дитинства любив містику, казки про нечисть, мав збірку українських казок, котра називалась "З Живого Джерела" і залипав у тому світі, тому тягло мене в ті дебрі ше малим. Далі вплив фільмів: це класичні жахастики типу "Воно", "Джиперс Криперс", "Спаун", "Чужий", "Хижак" і т.д., комп'ютерні ігри, починаючи з ігор на "Денді", таких як "Contra", "Alien3". Далі була консоль PS1, а там, відповідно, і такі ігри як: "Diablo1", "Quake2", "Blood Omen: Legacy of Kain", "Legacy of Kain: Soul Reaver", то просто любов. Ну, і ще багато соковитих ігор, які привили смак до темної сторони попкультури. Відповідно музичні вподобання під дією сказаного вище теж привели мене спершу до альтернативи, а далі до всіх жанрів важкої музики, що формувала мої музичні смаки, які переплітаються з темними жанрами.

IMG_4863.jpg

IMG_4870.jpg

На сторінці Мороку можна побачити, що спочатку ти займався різьбленням по дереву. Досі це робиш, чи перейшов суто на гіпс? Чи думав про «темні» витвори з дерева?

Так, на початку творення Morok art був виключно наповнений роботами з дерева. Та пізніше я вирішив спробувати інші матеріали. За тривалий час вибором став модельний гіпс, це дозволило робити ідентичні копії фігур, та збільшити доступність для більшої аудиторії покупців. На даний час різноманіття матеріалів збільшилось, і у людей є можливість вибирати, з чого саме придбати статуетку - з гіпсу, чи акрилової або поліуританової смоли. Відповідно, ціни на гіпс дешевші, а на смоли дорожчі. При цьому візуально фігури виглядають однаково, різниця лише в матеріалі. З деревом я зав'язав, бо змінив місце проживання, і можливості з ним працювати зараз не маю.

IMG_2905.jpg

IMG_2913.jpg

IMG_2900.jpg

Ти робиш багато зображень язичницьких та навіть лавкрафтіанських богів. Ти їх бачиш виключно як витвори мистецтва? Як би відреагував, як би дізався, що їх використовують в якості ідолів?

Всі роботи я роблю виключно як своє художнє бачення певного образу, це стосується як і міфічних божеств Скандинавії чи слов'ян, так і світу Лавкрафта.
Для багатьох ці роботи є просто мистецьким твором чи доповненням до полиці з літературою, а для багатьох ці стають артефактом для проведення ритуалів. Тому моя реакція на таке використання статуетки як ідола цілком нормальна. Хоча сам я в плані релігій атеїст.

IMG_3134.jpg

IMG_3148.jpg

IMG_3139.jpg

IMG_3156.jpg

Який образ ще не втілив, але дуже кортить?

Їх десятки, тому акцентувати на комусь одному дуже важко. Тут і Відьмак і Конан, весь пантеон Лавкрафта, український бестіарій, демони, божества різних культур - ідей море.

IMG_3257.jpg

IMG_3260.jpg

IMG_3279.jpg

IMG_3256.jpg

IMG_3262.jpg

Першою роботою з гіпса став вовкулака? Чи був хтось інший?

Першою роботою з гіпсу був Гуцулик. Коли я починав створювати асортимент, то почав із карпатських міфів і легенд, а першим персонажем став собі такий легінь. Але через те, що це була пробна робота, він так і не потрапив до списку робіт. Тому в хронології Morok art першим став Чугайстер, далі була Мавка, а вже потім - Вовкулака.

IMG_3534.jpg

IMG_3513.jpg

IMG_3529.jpg

IMG_3535.jpg

Публікуєш багато світлин з лісу. Природа надихає на творчість?

Так природа є основою мого натхнення. Це місце сили, ідей, відпочинку, краси, життя, містерій та елементів мороку.

Чи відвідуєш якісь фести, де можна наживо подивитися на скульптури?

Поки що ні. Для відвідування таких заходів не вистачає ресурсів. Та з часом, думаю, все зміниться.

IMG_4259.jpg

IMG_4239.jpg

IMG_4249.jpg

IMG_4022.jpg

IMG_4233.jpg

Які труднощі в роботі? Яка кількість часу витрачається на скульптуру в середньому?

На створення нової статуетки йде від пів місяця до декількох місяців часу.
Все залежить від складності образу, натхнення та самокритики. Буває, що міняєш концепцію, коли вже майже доробив роботу. Це відбувається через те, що піднімаєш сам свою планку. Стараєшся покращувати навички, приходять нові ідеї.

IMG_4393.jpg

IMG_4378.jpg

IMG_4383.jpg

IMG_4379.jpg

Чи є в скульптурі якийсь підтекст в певних елементах, типу як в картинах, чи її треба сприймати просто як статуетку

Звісно, є. Скульптура, як і картина, є твором. Тому робота повинна нести посил, емоцію, позитив, негатив, відразу, гротеск, силу і т.п. Для прикладу візьмемо фігуру Ліліт. В образ Ліліт мені хотілось закласти не лише "красиві форми", а й сповнити фігуру символізмом.
Почнімо з постаменту, на якому вона сидить.
Це скеля-трон, вершина розпусти, яка сповнена душ синів Адамових, що підносять її і величають, це душі, котрі вона зібрала, щоб породити нове змієве потомство від самого Самаеля. Внизу постаменту викарбуваний символ Ліліт.
Також тут присутній і Змій, що є символом знань, спокуси, гріхопадіння та містичної краси.
Сама Ліліт постає у вигляді оголеної жінки, сукуба, гарпії. Її поза - це відверте сексуальне запрошення, але водночас і втілення надмінності, пихи, величності і підступності. Її обличчя красиве і водночас жорстоке, а погляд хтивий та зневажливий. Ця вавилонська блудниця готова віддатись будь-кому, щоби спершу перетворити на раба її плотських утіх, а після завершення забрати душу. Її серце - це зоря, що палає вогнем, а нутро - це чорна діра, що витягує життя з усього.

IMG_2255.jpg

IMG_2264.jpg

IMG_2239.jpg

IMG_2242.jpg

IMG_2254.jpg

IMG_2256.jpg

Чи є образи, які точно не будеш втілювати, і чому?

Поки що немає.

IMG_7565.jpg

IMG_7582.jpg

IMG_7584.jpg

Канали Morok Art-Studio:

Фейсбук

Інстаграм

Телеграм

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: