Поділитися

 (Безсмертний порнограф)

Не знаю, як вам, але мені інколи бракує декадансу, божевільної естетичності та абсентних поез, що їх було за часів «Данте грішної епохи», Шарля П’єра Бодлера.

Того, що зараз назвали б пафосом чи істеричною інфантильністю. Бо ми таки живемо у прагматичні часи, де панує тоталітаризм «виправданості» і «обґрунтуя», де жах закутий у причинно-наслідкові зв’язки і виступає ледве не охоронцем етики та справедливості.

В його ж творах Зло всеосяжне, всепроникаюче, Зло причаровує до оргазмічного/предсмертного скімлення, Зло втілюється у найпрекрасніші форми.

Краса? Добро? Кохання? Надія? Усе це – Зло, imbécile! – як сказав би метр.

До 200-річчя з народження першого гота, улюбленця повій та праотця найтемніших літературних почвар – декілька порад нащадкам:

7b392f1866fc83d9cdc46ca26ce94dc9.jpg

  1. Віддавайтесь богемності усіма можливими засобами. Живіть за рахунок родичів, інколи фрілансуючи як журналіст чи лектор. Витратьте половину спадку за 18 місяців! Але щосили буяйте по всім салонам, борделям і нещадно дендикуйте з красунями та митцями.

  2. Захищайте сучасників-маргиналів. Ненавидьте владу та буржуа, що тільки й думають про мерзенну фізичність та статки! Натомість переконуйте митців епатувати, трощити традиційне і закохувати у швидкоплинне. Серед підзахисних Бодлера були, на хвилинку, Едґар По, Ежен Делакруа, Оноре де Бальзак та Едуард Мане.

  3. Гідно приймайте титули. Якщо вас називають розпусником, порнографом, невротиком та психопатом, то назвіться докупи ще й гомосексуалом. Грішник? Дайте сім! І зробіть зі своїх гріхів кинджали, щоб встромити їх у Богоматір.

  4. Поєднуйте красиве і корисне. Якщо у вас хронічний сифіліс, то бавтесь опіумом, лауданумом і морфієм. Але не забувайте вивчати їх вплив на ваші твори, зробіть їх метафорою кохання, і в жодному разі не обмежуйтесь! Ваше завдання – пізнати, втілити і вимовити Зло.

  5. Кохайтесь з чорнобровими. Бажайте хтивих і недосяжних, бодай вони повії чи неписьменні, «стерильні» або кровожерливі! Головне, аби вони були з тих, «хто притягнув би на свою постіль увесь світ»; з «безжальних демонів» та «ідолів саванни». Нехай вони катують і зраджують, аби лишень давали напитись з чорного колодязю очей.

  6. Започаткуйте елегантний сплатерпанк. Зображуйте у творах милування гнилими трупами на сонячній прогулянці, відчайдушний секс з висохлими вампірами, романтизуйте лесбійське насилля, закликайте до солодкого самогубства, возвеличте смерть і диявола. «Природне – гидотне». Хтивь і хтонь – ось те, що треба.

Joanna_Gniady_Trovatore_net.jpg

  1. Будьте щирим у своїй жахливості. Не сумнівайтесь в обраних химерах, навіть якщо вас засуджують, не публікують, запроторюють до будинку пристарілих у 46 років; навіть під час паралічу і афазії; навіть якщо власноруч хочеться проштрикнути собі серце лезом. Бо з вашого сім’я зростуть росички символізму і сюрреалізму, венерина мухоловка Прусту та Сартра.

Сподіваюсь, що кожну пораду ви освячували ковточком абсенту.
І на завершення: гімн істинній – жахливій, злій Красі, якою заворожені й ми з вами:

Це байдуже, хто ти, чи Діва, чи Сирена,
Чи Бог, чи сатана, чи ніжний Херувим,
Щоб лиш тягар життя, о владарко натхненна,
Зробила легшим ти, а всесвіт - менш гидким!

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: