Поділитися

 (АРКАН ВОВКІВ - темне українське фентезі)

Цю книгу я довго оминала, бо вважала, що темне фентезі – не моє. Але насмілилася почитати і пожалкувала лише про одне – чому я не зробила цього раніше?

Про що книга: про альтернативну реальність, де вистояла держава Хмельницького, є дві співіснуючі церкви і латинка замість кирилиці. Гетьманат захищає не лише військо Січове, а й лицарі Сірого Ордену, що мають магічні сили.

Герої

Очікування: хлопці-маги у шароварах, з оселедцями і вусами.

Реальність: характерники в цій книзі – не козаки, хоч і походять від запорожців. З оселедцями зустрічається мало, шароварів не пам’ятаю, проте є черес із трьома клямрами.

Це перша книга, де героїв багато, але я не загубилася в іменах та пам’ятала кожного. П’ятірка хлопців із різних куточків країни мають спільну мету – боронити Батьківщину. Кожен персонаж запам’ятовується як ім’ям і прізвищем, так і своїм унікальним характером. Вони гарно прописані, всі різні, і через це цікаво спостерігати, як на кожного впливають складні ситуації.

Сюжет

Автор не кидає читача одразу вглиб битви. Починається все з ініціації головного героя Северина у характерники, це все перемежовується з його спогадами про минуле: родину і навчання. Вдалий хід, дозволяє зрозуміти, що вміє персонаж, як того навчився і з якої причини йде до Потойбіччя підписувати проклятий сувій.

Друга частина – про посвяту, де до Северина приєднуються інші характерники, йде розподіл по куренях після перевірки навичок, гулянка парубків на честь отримання клямр. І далі вже починається вир подій, які миттєво перетворюють зелених хлопців у серйозних мужиків. Якщо хтось скаже, що це нереально – одразу закинути недосвідчених у сраку, то прошу звернути увагу, що книгу присвячено захисникам і захисницям України. Їх теж кидали на передову у досить молодому віці і без набутого досвіду.

Присутня любовна лінія. Взагалі не дуже люблю таке в книгах, але вона цікава і ненав’язлива. Северин поміж двох дівчат, обидві різні за характером, але кожна по-своєму цікава. В Гната Бойка залицятися – то взагалі хобі чи поклик душі (а може не душі, а чогось іншого).

Деталі

Окреме мистецтво автора – використати лайку без матюків. Гнат Бойко дуже різкий на слівце, от наче і розумієш, що людина лається, але без матюччя, від якого скручує вуха. Взагалі, сподобалися діалоги, жарти хлопців один над одним. І так, темне фентезі приправлене кумедними моментами.

В альтернативному світі в Україні замість кирилиці – латинка. Здається мені, що це пророцтво про наше майбутнє. Я такому рішенню взагалі не здивуюся.
З міфології зустрічаються цікаві персонажі, реалістично зображено Потойбіччя. Мене взагалі до купівлі книги підбив відгук однієї дівчини, де вона згадала про дуби, що виростають після смерті характерника. І просто рости – не єдина їхня функція. Перетворення героя на вовка описано настільки детально, що я почала вірити в перевертів. І коли у фільмах герой обертається лише зовнішньо, тут стаються ще внутрішні метаморфози, коли треба стримувати звіра всередині, щоб не перетворитися на тварину, загубивши людяність. Описи битв детальні, мене інколи дивувало, звідки автор знає як що тримати, вправлятися зі зброєю і ще деякі дрібниці.
Манюній секретик: у Павла є досвід участі у реконструкціях боїв, зброю в руках тримав. Щоб ви розуміли, як тут ретельно все підготовлено.

Попри ініціації та битви інтригу тримають загадки, обережно розкидані у тексті. Я ковтала сторінки, щоб заспокоїти своє внутрішнє допитливе єство. Автор у фіналі всі питання закрив. Щось лишилося відкритим, але відповіді слід шукати в останній частині трилогії.

Чому варто купити

1.«Аркан вовків» - дебютна книга автора, але це не відчувається. Взагалі.
2.Досі не знайшла негативних відгуків.
3.Більш того, не бачила, щоб її хтось перепродував, коли закінчився перший наклад. А люди реально полювали на «Аркан вовків».
4.Є круті описи України і цікаві місця в книзі. Вже хочу опинитися біля хутору Буда і помацати дуб Максима Залізняка.
5.Цікавезний сюжет, живі герої, рідненька міфологія. Екранізацію я би подивилася тричі в кінотеатрі і ще безліч разів вдома.

Сміливо раджу гідне українське темне фентезі. Хто читав – пишіть свої враження.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: