Поділитися

Книга починається, як це властиво для автора, в штаті Мен, у середині минулого століття. Письменник знайомить нас з хлопчиком на ім'я Джеймі Мортон - наймолодшим із дітей у звичайній американській сім'ї. З головним героєм знайомиться новий молодий священик місцевої методистської церкви - пастор Чарльз Джейкобз. Сім'я хлопчика починає відвідувати збори пастора і, незважаючи на молодий вік, його починають поважати і цінувати. Але Джеймі пізнає пастора з іншого боку. Виявляється, Джейкобз у своєму гаражі займається дослідженнями електрики і вважає її основою релігії. Чарльз також вважає, що його "особлива" електрика здатна лікувати людей. Брат Джеймі, що страждає від патології мовлення, отримує таке лікування і знову починає говорити. Раптово дружина і дитина Джейкобза гинуть в автомобільній аварії, що змушує пастора відректися від релігії, але це не точно...

image.jpg

Потім розповідається про дорослішання Джеймі Мортона і про те, як він став рок-музикантом та підсів на наркотики. Джеймі, будучи позбавленим грошей, роботи і будь-яких надій, випадково зустрічає Джейкобза, який, використовуючи свою таємну електрику, виліковує його від залежності. Джеймі з'ясовує, що всі ці роки Джейкобз продовжував дослідження з лікування людей і багато чого досяг. Змінивши стиль життя і роботу, Джеймі починає все з нуля, але раптово з'ясовує, що методи лікування Джейкобза мають певні наслідки, щоправда - тільки в дуже рідкісних випадках. Він вирішує зупинити колишнього пастора від зцілення людей. Джейкобз, як виявляється, вже давно перестав це робити, адже його цілі ніяк не пов'язані з допомогою хворим. Джейкобз пропонує Джеймі угоду, в результаті якої він вилікує стару подругу Мортона, а той допоможе колишньому пасторові у досягненні остаточного результату досліджень.

У романі присутній дух Лавкрафта, але не те щоби багато. По-перше, використовуються традиційні ходи для ранньої літератури жахів - любитель-вчений, смерть близької людини, незрозумілі цілі героїв. По-друге, тут є Великі Древні, що вже круто саме по собі. «Відродження» радує також тим, що історія тут триває протягом п’ятдесяти років. Особливий інтерес викликає зміна ставлення пастора Джейкобза до релігії протягом усіх цих років. Якщо спочатку він, вірячи в бога, намагається використовувати науку як доповнення до віри, то в майбутньому він перетворюється в агресивно налаштованого атеїста, а потім і взагалі ставить себе вище будь-яких богів.

12.jpg

Українською мовою видано "Клубом сімейного дозвілля". Перекладач - Олена Любенко

Але в книзі є і слабкі місця.
Це, по-перше, зім'ята кінцівка. Абсолютно незрозуміло, чому саме Джеймі став ключем до дверей, і чому тут вперше використовувалася звичайна блискавка, а не таємна електрика.
По-друге, традиційна тема залежностей. Читаючи про зрілі роки Джеймі Мортона, згадується маса інших романів Кінґа, в яких головні герої були залежні від алкоголю чи наркотиків (взяти хоча би «Доктор Сон»).

Але, незважаючи на все це, ми маємо добротний роман жахів від Кінґа. Особливим плюсом можна вважати використання в романі старих тем для подібного жанру. Історія, розказана у «Відродженні», могла б відбутися і на сто років раніше, нічого при цьому не втративши. Це не техногенний жахастик по типу «Зони покриття», тут розповідається про вічні питання, які були у людей ще й до виникнення електрики, а саме: віра у бога і "лікування" цією вірою.
Окремим пунктом хочеться знову згадати перехресні зв'язку книг Кінґа. Дуже цікаво знаходити такі пасхалки. Ось, «Країна розваг» і «Відродження». Подібні моменти легко не помітити, вони не є обов'язковими до розуміння, але знаходити їх дуже захоплююче.

«Відродження» - багатопланова книга. У ній можна побачити й історію життя Джеймі, і одіозного винахідника, чий рівень не нижче Франкенштейна. Любителі музики, особливо рок-н-ролу, теж знайдуть дещо для себе. А на десерт - наліт містики, який не залишить байдужими любителів Лавкрафта. Відверто кажучи, деякі уривки «Відродження» дуже близькі по духу до творчості Говарда Філліпса.
Висновок: це дуже пронизливий роман великого майстра Стівена Кінґа.

Моя оцінка найвища. Читайте, і не пошкодуєте!

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: