Поділитися

 («Дівчина, яку ми вбили» – напружений трилер Поліни Кулакової)

Книга невеличка за обсягом. Я в цьому побачила плюс, бо не було зайвого у тексті. Назва може трохи відлякувати або здаватися спойлером. Мова тут піде про п’ятьох хлопців і дівчинку. Так, її вбили. Хай і ненавмисне, через підліткову дурість і бездіяльність. Коли через сімнадцять років хлопці знову зберуться разом, щоб згадати стару дружбу, той випадок теж нагадає про себе.

Сюжет

Трилер охоплює кілька часових проміжків:

·        сьогодення, де журналістка Наталя приходить до Артема, щоб почути, що ж сталося у 2016 році, коли хлопці зібралися разом.

·        літо 2016 року – історія зі слів очевидця про невдалу рибалку і шашлик. Друзі опинилися неподалік кладовища, на якому поховали дівчину, а потім хтось почав на них полювати. І тільки Артем знає, що трапилося насправді, бо єдиний вижив у ту страшну ніч.

·        1999 рік – спогади про загиблу дівчинку Ліду та її стосунки з хлопцями.

Поступово міксуючи ці роки, авторка показує історію 2016 року, пояснюючі неточності питаннями журналістки Наталі у сьогоденні. Це для мене був дуже цікавий момент, коли читаєш минулі події і в голові: «Чому не скористалися телефоном?» чи «Чому вирішили поїхати саме туди?», і тут це ж питає журналістка. Вона була моїм голосом, мовчу вже про ім’я.

Потроху відкривалася завіса подій 1999 року і я розуміла, що не всі підлітки були добрими і милими. Підозрювала кожного, не відкидаючи думок про повсталу з могили Ліду або її близького родича.

Авторка обережно розкидала в тексті натяки для уважних, щоб можна було здогадатися, хто ж винен у вбивствах.

Атмосфера

Ніч, кладовище, на могилі дівчини блимає свічка, а поруч – п’ять свіжих порожніх могил з іменами хлопців і сьогоднішньою датою смерті. Непогода ускладнює ночівлю в палатці та виїзд із території. Залишається розраховувати лише на себе, коли хтось невідомий вирішив пришити друзів за ніч.

Тут буде багатий калейдоскоп почуттів: кохання, страждання, ненависть, помста, страх, сум, сором, ревнощі, справедливість.

Десь ближче до середини я зрозуміла, що особа журналістки Наталі теж якась дивна. І недарма, бо в неї свої інтереси дізнатися більше подробиць тієї справи.

Фінал сподобався. Я вгадала особу вбивці, але до останнього сподівалася, що помиляюся. Ідеальне завершення і фінальна фраза, якраз пасує до історії.



Буктрейлер книги 

Цікаві факти про книгу:

·        Вона частково на основі реальних подій. Про це пише Поліна Кулакова у післямові. Страшну історію про могилу і смерть дівчини їй розповіла бабуся.

·        Буктрейлер знімали восени, у листопаді. В книзі пора року – літо. Команда, вдягнена по-літньому, трохи підмерзла , але впоралася із завданням.

·        Це перша з трьох книг письменниці, з якою вона вирушила у великий тур, проїхавши близько 8500 км Україною.

Чому варто купити:

·        Невеликий об’єм, читається швидко, легка мова написання. Для першого знайомства з авторкою підійде ідеально.

·        Атмосфера: кладовище, темрява, щось лихе.

·        Тут є флешбеки у 1999, з анкетами, обкладинками зошитів із героями мультфільмів, синтетичними сукнями і іншими речами 90-х. Якщо ви пам’ятаєте ці роки – гоу ностальгувати.

·        В книзі є мапа, тож можна проїхатися місцями, які описано у трилері.


Кадри зі зйомок буктрейлера


*Фотографії використано з дозволу авторки

 

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: