"Я ПЛЮЮ НА ВАШІ МОГИЛИ: ДЕЖАВЮ". Сиквел оригінальної стрічки 1978 року

Дещо про перший фільм, знятий сорок років тому, про жорстокість та натуралістичні сцени насильства в кінематографі, про тему злочину й покарання

Поділитися

 ("Я ПЛЮЮ НА ВАШІ МОГИЛИ: ДЕЖАВЮ". Сиквел оригінальної стрічки 1978 року)

"Я плюю на ваші могили" - відома серед шанувальників горору серія фільмів, що характеризується надзвичайною жорстокістю, кривавістю, сценами насильства.

Не всі знають, що перший фільм було знято ще 1978 року, і він був відзначений як один з кращих представників стрічок про жахи наруги, зайнявши першість в категорії "Зґвалтування і помста" на IMDb.

Незважаючи на те, що оригінальна стрічка, яка офіційно називається "День жінки", має офіційний римейк і продовження, режисер Мейр Зарчі зазначає, що "Я плюю на ваші могили: дежавю" є єдиним достойним продовженням його дітища 1978 року, в якому він виступив сценаристом, режисером і продюсером.

За сюжетом першого фільму Дженніфер Гіллс мститься гурту чоловіків, які зґвалтували її, дуже жорстоко розправляючись із кривдниками. Вона упивається помстою, каструє, рубає, знищує ненависних їй агресорів, і глядачі, звісно, співчувають їй, хоча й здригаються від того, що вона виробляє на екрані.

Фільм 2019 року розкаже нам про те, що сталося з Дженніфер після подій оригінальної стрічки. Написавши книгу-бестселер про жахіття, які їй довелося пережити, жінка потрапляє на лаву підсудних, адже у вбитих нею нелюдів залишилися розгнівані й мстиві родичі. Проте суд виправдовує жінку, внаслідок чого ображена рідня влаштовує на неї полювання, тим самим зануривши її в дежавю… Але не лише її. В лапи озлоблених психів потрапляє також донька Дженніфер, яка теж виявляється не пальцем робленою.

Фільм 1978 року був доволі суперечливим, зважаючи на кількість сцен насильства, детальних кадрів згвалтування. Тим не менше, серед аудиторії він здобув популярність. Сьогодні люди, які знімають фільми жахів, намагаються делікатно обходити особливо натуралістичні сцени, адже через відповідні рейтинги стрічка не зможе заробити так, як фільм, в якому головним інструментом є скрімери і вигадливі монстри.

Я категорично не погоджуюся з такою політикою (вони продалися як Металліка!), адже жах за визначенням – це "сильне відчуття страху, шоку чи огиди", тобто коли ми вмикаємо горор, то розуміємо, що можемо побачити сцени, які викликають якісь з перелічених емоцій.

Наразі фільми жахів, а також відеоігри (згадати хоча б історію з Rape Day, яку під тиском громадськості було заборонено), переживають період пом’якшення, щиро криваві сцени виглядають штучними, навіть вразливих осіб та дітей не лякають злісні клоуни-маніяки, химерні монстри чи вампіри, бо вони розуміють, що це несправжня потвора.

Продюсери бояться зачіпати заборонені теми, більше налягаючи на паранормальне, містичне, експлуатуючи одержимість, будинки з привидами й мстивих духів. Це цікаво, проте цього мало. Фани жахів мають право вибирати градус жорстокості, і не порпатися в інтернеті в пошуках третьосортних слешерів.

Сподіваємося, сиквел не відведе. "Я плюю на ваші могили: дежавю" очікується 29 квітня 2019 року.

Пропонуємо переглянути офіційний трейлер:



Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: