Справжній готичний детектив

конкурс


Старий мотлох.

Старі зморшкуваті змерзлі руки вкотре дбайливо поправляли речі, розкладені на простенькому однотонному шматку тканини. Скарб невеликий: кілька потертих книжок, набір ложок, сувенір із Карпат, чашка та паростки різдвяного кактуса, вирощені в пластикових стаканчиках від сметани. Бабуся думала про щось своє і куталася в товстий светр із залатаними рукавами від колючого осіннього вітру. Вона стовбичила тут вже кілька годин, але безликий натовп проходив повз не звертаючи уваги на її товар.

Раптом перед імпровізованим прилавком, організованим на бетонному парапеті, зупинилася молода приваблива дівчина у довгому пальто.

— Бабусю, а оце за скільки? — й вона тицьнула красивим пальчиком із яскравим манікюром у бік сільнички, яка лежала на самому краєчку тканини.

Літня жінка здивовано придивилася до речі, на яку вказувала молодиця. Невеличка срібна сільничка точно не входила у сьогоденний скромний перелік товарів на продаж.

Бабуся підійшла до протилежного краю парапету й задумливо покрутила знахідку у вузлуватих руках. Попри те, що жінці виповнилося сімдесят вісім, на пам’ять вона все ще не скаржилася і тепер намагалася швидко вирішити чи продавати чужу сільничку, чи ні. А вибір стояв непростий: шукати невідомо де господаря речі або отримати кілька гривень й купити нарешті їжі. Літня жінка вибрала останнє. Задоволеними залишилися обидві: дівчина тим, що купила ретро річ за безцінь й допомогла бабусі, а літня жінка тим, що тепер зможе дозволити собі вечерю зі шматочком справжнього м’яса.

Дорогою до дому бабуся все обмірковувала дивну подію: як сільничка опинилася на її прилавку? Хтось підкинув? Загубив? Вранці її серед речей точно не було. Так вона за звичаєм обійшла кілька дворів, позбирала алюмінієві пляшки з-під напоїв до кравчучки. Потім бабусі довелося довго чекати маршрутки, бо ніхто не хотів її брати за пільговим посвідченням.

До дачних ділянок вона доїхала у ранніх синіх сутінках. На бабусиній вулиці безперервно жило не більше восьми родин. Інші ж пів сотні будинків стояли порожніми в очікуванні нового дачного сезону.

Хвіртка сумно пискнула на знак приходу господині. У осінньому саду дерева стояли вже майже голі, а маленький цегляний будиночок із темними вікнами виглядав самотнім та забутим.

Вже за кілька митей до ніг бабусі збіглося кілька котів, які тільки й чекали повернення своєї годувальниці. Вони кидалися під ноги, ластячись та заважаючи при цьому йти.

У будиночку пахло цвіллю, котячою сечею, ліками та яблуками. Бабуся почала розтоплювати невелику пічку буржуйку — єдине джерело тепла у кімнаті на наступні кілька місяців. Єдине, якщо не рахувати трьох котів.

Полум’я шипіло та потріскувало, але тепло наповнювало простір не так швидко, як би цього бажали старі кістки. Бабуся прийнялася за готування їжі, все ще кутаючись у латаний светр.

Раптовий тихий стук по шибці вивів бабусю із роздумів.

— Вадику, це ти? — привітно окрикнула вона чорний силует за вікном.

— Я, Олександро Костянтинівно, я. Для котиків ваших корм приніс, — озвався твердий чоловічий голос.

Бабуся радісно відкрила двері й запустила молодого сусіда до будиночка. Вадик швидко застрибнув у відчинені двері, щоб не випустити дорогоцінне тепле повітря з приміщення й прийнявся викладати з рюкзака продукти.

— Ой, та нащо ти знову стільки всього приніс? Дякую! Як завжди нас виручаєш. Тільки ти й заходиш, — з сумом у голосі мовила останнє речення Олександра Костянтинівна.

Вона звільнила від речей один зі стільців й запропонувала гостю чаю. Молодик було зиркнув на мобільний, але знов сховав його у кишеню й прийняв пропозицію бабусі. Він стягнув каптура та розгладив скуйовджене темне волосся на голові. Літня жінка тим часом продовжила:

— Я якось мала необережність розказати своїм рідним, що мені сусід, який орендує дачу, почав у господарстві допомагати. І дрова рубати, і продукти іноді приносити. То знаєш що? Вони зовсім перестали у гості їздити. Ні дочка, ні син, ані дорослі онучки. Нікому до мене діла не має. Я старшій Олесі квартиру віддала, щоб вона після розлучення собі могла швидше нову родину побудувати. Але і вона не з’являється... А Світлана продала мій гараж, щоб купити нову автівку. І теж на поріг ані ногою. Я тобі, мабуть, це вже розповідала? Так? Вибач мені. Просто старість вже зовсім близько, а я боюся залишитися немічною. Мені свого часу довелося аж за шістьома такими доглядати. То бабусі обидві, то свекруху, потім тітки й мама. Я відчуваю, що скоро і я можу стати лежачою, але хто ж за мною подивиться?

Бабуся розповідала ледь стримуючи сльози, а молодик серйозно дивився на буржуйку, на якій почав кипіти чайник. Олександра Констянтинівна вирішила не обтяжувати гостя своїми проблемами й змінила тему:

— А що твої картини? Що зараз малюєш? — бадьоро спитала вона й почала заварювати чай.

— Та, натюрморт один невеликий.

— Мистецтво — це добре! У нас колись теж на заводі вистави робили й навіть кілька моїх робіт брало участь. Все гадала, що на старості буду малювати. Ти ж мені покажи якось. Я буду рада!

Після того, як молодий чоловік пішов, Олександра Костянтинівна знов повернулася до своїх невеселих думок. Чомусь вона згадувала свекруху, яка останній рік свого життя все розмазувала екскременти по стіні біля ліжка.

«Хоч би отак не втратити розум й не обтяжувати нікого деменцією», — тихо шепотіла вона у напівтемряві свого маленького холодного будинку готуючи курячу грудку на вечерю.

Кілька наступних днів бабусі проходили в одноманітному ритмі: підкладання пічки по кілька разів вночі, куряче яйце на сніданок, дорога у спальний район столиці, де вона розпродавала залишки свого скромного майна.

А у четвер над місто насунулися важкі мов граніт сірі понурі хмари. Але Олександра Костянтинівна однаково поїхала з будинку, бо треба було якось дотерпіти до пенсії, а їсти хотілося вже зараз.

На тканину бабуся виклала лише речі, які не бояться вологи: ложки, дерев’яну тарілку, кілька ще радянських іграшок та три свіжих букети садових хризантем. Коли дощ починався з новою силою, весь товар доводилося прикривати прозорою клейонкою. Сама ж бабуся сховалася під старенькою чорною парасолькою, яка залишилася після небіжчика чоловіка.

Люди поспішали у справах й воліли щонайшвидше здолати цю частину шляху до переходу метро. Торгівля не йшла, але бабуся й не чекала сьогодні особливого дива. Два проданих букети здавалися їй не таким вже й поганим результатом. На пачку гречки та свіжий хліб мало б вистачити.

Бабуся було почала складати товар у кравчучку, як натрапила на вузлик мерехтливих прикрас, який завалився між тарілкою й ложкою. Вона підняла й покрутила у повітрі незнайомі золоті ланцюжки, які ще вранці не входили до переліку речей на продаж. Дощ не вщухав, а Олександра Костянтинівна все задумливо розглядала прикраси. Черговий дар неба? Нічого доброго бабусі у цьому чомусь не вбачалося. Вона озирнулася навкруги, а потім склала ланцюжки глибше до кравчучки.

«Якщо на небі є Бог, то це явно не його рук справа», — міркувала дорогою до дому Олександра Костянтинівна. Вона б могла ще заїхати у ломбард й обміняти золото на гроші, але чомусь вирішила цього краще не робити. Їй муляла думка про незбагненність мотиву людини, яка підкидає вже вдруге коштовності. Жалість? Людяність? Чи під подарунком криється щось більше?

Вдома бабуся підставила ланцюжки під жовтуваті промені лампи. Вона обережно розплутала моток й нарахувала п’ять золотих й одну срібну прикрасу. Цілий скарб! Чому хтось отак легко попрощався з ним?

Вечір минув тихо: лише один раз посварилися й влаштували безлад на кухні через їжу коти. Смугастий Сірко надавав конкурентам по боках, а ще ненадовго заходив сусід Вадик.

— І як ти оце наважився стати художником у такі буремні часи? Зараз же взагалі кажуть, що комп’ютери все замість людей навчилися малювати. Він тобі й портрет вигадає і фантастичних звірів. І що тепер людям залишилося робити, якщо їх праця нічого не варта? — замислилася бабуся.

— Не все вони вміють робити, не все. А людям непогано було б вчитися людяності. Бо інакше нащо ми живемо? Чого варта наша цивілізація, якщо ми загубимо все важливе? Якщо ми скотимося до світу речей і забудемо те, куди прямуємо? Якщо наплюємо на те, що робить нас дійсно щасливими? Чи буде взагалі вартим існування наш світ? — по-філософськи відповів молодий чоловік.

Вадик пішов, а Олександра Костянтинівна ще довго думала над його словами: «Дивина. Такий розумний турботливий хлопець, а самотній. Куди тільки дівчата дивляться?»

У п’ятницю зранку літня жінка вирішила зробити перерву від продажу майна і зайнятися дровами. Для цього вона забрала візок й попленталася у сторону ліса. Люди казали, що його усе ще заміновано після окупації, але Олександра Костянтинівна заборони ігнорувала, бо перспектива замерзнути на смерть їй видавалася гіршою ніж швидка смерть від розтяжки. Вона пройшлася недалеко стежини й назбирала повний візок вологого гілля. Потім повільно відтягнула дрова собі на ділянку. Ще чотири рази літня жінка отак поверталася до лісу, поки не втомилася остаточно й не вирішила організувати пізній обід.

Думки про завтра трохи гріли душу Олександри Костянтинівни, бо завтра вона очікувала пенсію, а це значило, що вона зможе купити собі традиційне святкове м’ясо. А ще вона періодично поверталася думками до ланцюжків, які їй підкинули. Якщо наважитися їх продати, то можна замовити машину дров і забезпечити собі теплу зиму. Або купити нового холодильника замість старого, який нещодавно зламався. Можна, лише треба зробити вибір.

Бабуся навіть спробувала подзвонити донці, але спілкування видалося недовгим: жінка відмахнулася від пропозицій матері приїхати у гості зі словами: «Ой, та он до мене теж зараз ніхто з молодих не заходить. Світлана вже кілька днів не дзвонить. Тільки смс шле. Погода така противна стоїть та й зайняті ми. Це ж на другий кінець міста пертися, а проїзд знов подорожчав. Якось вже на зимові свята. Ладно, мамо?»

Біль самотності обпік грудну клітину Олександри Костянтинівни та вона спробувала максимально привітно попрощатися з донькою. Не так вона мріяла проводити свою старість та життя розпорядилося інакше. Залишок вечора бабусі минув у тихій компанії котів.

«Цікаво, а чи приходили б вони, якби я перестала їх годувати?» —завдавалася питанням літня жінка, але у глибині душі їй не хотілося знати правди, бо та б засмутила її ще більше.

Вранішнє бліде і холодне сонце освітило дачні ділянки яскравим світлом. Олександра Констянтинівна вдяглася трохи святковіше: замість залатаного светра її тіло сьогодні закривав довгий плащ. Вона вийшла із кравчучкою на подвір’я, помахала привітно сусіду через паркан та направилася у сторону супермаркету. Там її зустріли гори яскравих фруктів, ряди цінних товарів та красиві люди, які пахнуть затишком та дорогими парфумами. Вона давно вже не належала до числа доглянутих жінок і скоріше нагадувала собі дику замурзану занедбану тварину, яка іноді вибирається на світло зі своєї темної нори.

Літня жінка дбайливо вибрала невеликий шматочок свинини, трошки сиру, цукерки, сметану та яйця й направилася з цим скарбом до каси. Молода продавчиня незадоволеним тоном почала повчати бабусю:

— Де штрихкод на цукерках? Ви їх зважили? Вони поштучно не продаються. Хто тепер туди бігти буде? — забурчала вона, а потім з кислим обличчям покликала собі на допомогу одну з продавчинь.

Вдома бабуся влаштувала урочистий обід, а після нього зайнялася прибиранням ділянки. Вона відстригла сухостій та дбайливо загорнула кущі блакитних гортензій до опалого листя. «Хто зна, чи доживу я до наступного їх цвітіння», — розмірковувала вона, мружачись від низьких сонячних променів.

Раптовий окрик зі сторони вулиці, змусив її обернутися на звук. Біля хвіртки стояв повненький немолодий дядько у чорній шкіряній куртці.

— Олександро Костянтинівно, це знов я. Ви мені ще торік обіцяли спиляти горіх. Гілки вже лізуть до дротів. Якщо обламається, то пів дачного масиву без світла залишаться.

Літня жінка неохоче пішла у сторону дядьки, який був головою кооперативу.

— Юро, я ж вам пояснювала вже. Ну не можу я спиляти гілки, а тим паче ціле дерево. Як же я без горіхів зовсім залишуся. Вони такі дорогі, а пенсії й так ледь на життя вистачає, — намагалася захистити старе дерево бабуся.

— Це я все розумію, але ваш горіх небезпечний. Одна велика гроза й завалиться. А завалиться він куди? Правильно, на отой новий будинок через дорогу, — не здавався голова.

Бабуся раптом ясно зрозуміла, що річ навіть не в дротах. Що це ота молода пара, яка побудувала розкішний котедж навпроти попросили Юрія розібратися з горіхом. «Це дерево заважає їм своїм існуванням. Занадто велике. Занадто красиве. Не оці їх стрижені туї. А горіх ще батько саджав. Ледь не остання матеріальна згадка про нього», — із сумом подумала бабуся. Вона вирішила триматися за дерево до останнього, а сама знов дала порожню обіцянку його зрубати. Лише б оцей противний голова відчепився від неї.

Наступного дня Олександра Констянтинівна повернулася до своєї рутини: продажів скромного майна на парапеті недалеко станції метро. Бабуся виклала товар і стала чекати.

Сірі кудлаті хмари постійно ховали й без того слабке сонце, а літня жінка розглядала небо, кутаючись у свого звичного теплого светра із латаними рукавами. Хтось купив книгу про історію Києва. Ще за дві години пухкенька жінка вподобала один з букетів хризантем. Вже перед самими зборами, перед парапетом із тканиною зупинилася молода пара. Дівчина вихопила з імпровізованого прилавка невеликий чайничок й звернулася до хлопця:

— Дивись яка краса! Візьмімо?

Олександра Костянтинівна не без здивування роздивлялася річ у руках незнайомки. Невеликий срібного кольору чайник з орнаментами у вигляді жолудів. Бабуся потроху підвелася, обійшла прилавок та жестом попросила дівчину віддати їй товар.

— Вибачте люба, це не продається.

Дівчина розгублено кліпала довгими віями, але Олександра Костянтинівна на відріз відмовилася торгуватися про ціну й забрала річ. І тільки, коли здивована парочка незадоволено пішла геть, бабуся повернулася на місце й прийнялася оглядати чайник. Вона навіть дістала з кишені окуляри, щоб переконатися, що зір її не підводить.

«Ну точно, жолуді», — мугикала собі під ніс літня жінка.

Її старі вузлуваті руки обережно перевернули чайник. Бабуся раптом побачила на дні виразні засохлі брунатні плями. Через це вона ледь не впустила на тротуар металевий предмет. Вона нажахано відсахнулася від чайника, ледь стримуючи бентежний зойк. Вже за мить Олександра Констянтинівна намацала у кишені візка мобільний й прийнялася роздивлятися екран. Задубілі пальці не слухалися старої й вона лише з третьої спроби змогла таки набрати номер онуки. Тривожною синусоїдою поповзли із мобільного гудки. Абонент не відповідав. Бабуся зробила ще кілька спроб, та усе здавалося марним. Тоді вона набрала телефон доньки.

— Привіт, мамо. Я зараз у магазині трохи зайнята. Передзвоню тобі згодом, добре? — не встигнувши поговорити, намагалася вже попрощатися донька та Олександра Костянтинівна цього разу проявила наполегливість.

— Людо, це срочно. Відійди кудись в сторону й скажи мені, коли ти чула в останнє Світлану? В мене дуже погані передчуття, — сказала збентеженим голосом бабуся.

— Ну давненько чула. Десь два тижні як. Але чому ти отак одразу підіймаєш паніку? Сталося щось? Чи наснилось? Ти ж знаєш, я у сни не вірю, — насторожилася донька.

— Зараз я тебе спитаю дещо дивне, але повір мені, я у здоровому глузді. Пам’ятаєш такий залізний чайник з жолудями? Його батько у якості репарацій після війни від німців отримав, — продовжувала Олександра Костянтинівна.

— Ну і що? До чого тут він?

— А до того, Людо. Я його ще п’ятнадцять років тому подарувала онуці Світлані, бо дуже він їй подобався. І ось зараз, мені його хтось підкинув! І мало того, на ньому сліди крові, розумієш?

Донька дещо нажаханим, але непевним тоном намагалася упевнити матір у помилці:

— Та ну. Просто збіг. Лишень чайник. Таких безліч.

— Кажу тобі, він з репарацій. Таких у Києві, якщо кілька знайдеться, то диво. А він потрапив саме до мене! — наполягала бабуся.

— Ти несеш якусь нісенітницю. Ну чайник, ну з репарацій. Я впевнена, що зі Світланою все добре. Недарма ж вона мені повідомлення шле. Все, мамо, бувай. На мене вже люди озираються. Ще зідзвонимося, — закінчила розмову донька й вимкнула зв’язок.

Ще кілька митей літня жінка сиділа й дивилася кудись в одну точку, потім підхопилася ніби про щось згадавши й швиденько почала збирати речі у кравчучку.

За десять коротких хвилин її худий силует можна було роздивитися на вулиці неподалік. Бабуся зупинилася перед яскраво підсвіченим надписом поліція й зникла за дверима.

— Вітаю, чим можу допомогти, — молода дівчина у поліційній формі привітала бабусю біля віконечка рецепції.

Олександра Костянтинівна уважно роздивилася молодицю зі штучними віями та довгими рожевими нігтями потім зітхнула та прийнялася послідовно розповідати про свої страшні підозри.

Навіть після години перебування бабусі у дільниці, вона залишилася незадоволеною реакцією правоохоронних органів. Спершу, її посадили в окрему кімнату і навіть зробили чай. Кілька поліціянтів із байдужістю вислухали Олександру Костянтинівну, але далі діло не пішло. В історію про небезпеку не повірили, плями з чайника на експертизу брати відмовилися й навіть не захотіли їхати перевіряти житло онуки. Мовляв: «Раз повідомлення шле, значить не зникла і перебуває у повному порядку». Розчарована та втомлена бабуся зробила ще кілька спроб додзвонитися хоч комусь зі своїх потомків, а потім покинула дільницю та з прикрістю пошкандибала у сторону зупинки.

До дачних ділянок літня жінка добралася вже у темряві. Візочок тихо попискував, порушуючи тишу листопадового вечора. У повітрі ліниво стелився гіркий дим від свіжоспалених дров. Біля хвіртки бабусю чекав ще один жахливий сюрприз: її смугастий Сірко нерухомо лежав на доріжці. З надгризеного боку кота витиналася брунатна маса вже холодних кишок. Тремтячими руками Олександра Констянтинівна підібрала тіло Сірка. Відколи молода пара навпроти завела кількох бійцівських собак смерть одного з котів здавалася бабусі лише питанням часу.

«Такі речі ніколи не стаються вчасно», — подумала бабуся й витерла рукавом праве око, на яке набігла перша та не остання сльоза за цей вечір.

Тіло Сірка опинилося в порожній коробці з-під взуття, а літня жінка повернулася до будинку. Вона втомлено вмостилася у холодне крісло біля одинокої настільної лампи й кілька митей мовчки просиділа у напівтемряві, роздивляючись спустошеним поглядом вицвілі шпалери. Два вцілілі коти, ніби відчуваючи сум за другом, тихо вмостилися біля ніг бабусі.

Зрештою Олександрі Костянтинівні вдалося опанувати почуття й вона попленталася до пічки. І поки її задубілі руки підпалювали сірником тріски зі жмаканою газетою, її думки намагалися сконцентруватися на онуці.

«Телефоном я їй додзвонитися не можу. Де саме вона винаймає квартиру, я й уявлення не маю. Їхати тепер проти ночі до доньки й наполягати на активних діях?» — усі варіанти здавалися не достатньо хорошими.

Вогонь у пічці нарешті розгорівся з веселим тріском, а бабуся знайшла хоч якесь рішення: вона зиркнула на старомодний настінний годинник, стрілки якого щойно перетнули позначку дев’ятнадцятої тридцять, вдягнула вуличне взуття й вийшла у негостинну листопадову темряву. За кілька хвилин вона ніяково постукала у шибку вікна сусіда Вадика.

Молодий чоловік розгублено виліз на подвір’я й побачив перед собою крихку бабусю.

— Ви прийшли подивитися на картини? — здивовано мовив Вадик.

— Ні-ні, не сьогодні. Вибач, що турбую... Тут таке діло, — Олександра Костянтинівна все не могла сформулювати за чим прийшла.

— Сталося щось? — заохотив сусідку запитанням молодик.

— Так. Багато чого. По-перше, в мене кота загризли. Але я зовсім не за цим прийшла... Ти ж людина сучасна. В технологіях розбираєшся?

— Дивлячись, що саме вам потрібно, — непевно відповів Вадик, а потім згадавши, що на вулиці холодно і темно, запросив жестом сусідку до себе.

В середині було тепло і затишно. У повітрі відчувався аромат смаженої картоплі та олійних фарб. З коридору літній жінці відкрився вигляд на стіл, на якому валялися мастихін, пензлі та палітра.

Бабуся більше не відкладала пояснення й перейшла до суті:

— Я боюся, що з моєю онукою сталося, щось лихе. Пам’ятаєш, Світлана? Я про неї трохи розповідала. Мені потрібно дізнатися її адресу, щоб я змогла завтра туди під’їхати.

— І як же мені це зробити? — брови Вадика піднялися у здивуванні.

— А хіба інтернети тобі не зможуть допомогти? На скільки я розумію, там же і всі друзі Світлани. Може спитати у когось на пряму? От у неї подруги ще зі школи були. Зараз згадаю імена.

Молодий чоловік потупцяв на місці, потираючи пальцями високе чоло.

— Ну давайте знайдемо. Кажіть фамілію і я спробую пошукати її у соцмережах.

Вже за кілька коротких хвилин Вадик переписувався із Надією: найкращою подругою Світлани. Вона дала адресу бабусиної онуки й зауважила, що та, вже майже два тижні якось дивно поводиться. «Світлана ігнорує дзвінки, не постить нові фотографії й пише дивні речі у повідомленнях», — зауважила Надія.

Бабуся твердо вирішила їхати до онуки з самого ранку. З важким серцем Олександра Констянтинівна попрощалася з Вадиком й пошкандибала у темряві до своєї ділянки. Під будинком вона розгледіла силует коробки з-під взуття й на її очі знов накотилися сльози.

— Пробач, Сірку, навіть проститися з тобою по-людськи не виходить, — із жалем мовила до коробки жінка й повернулася до своєї холодної оселі.

 

За вікном ледь почало світати, а Олександра Костянтинівна вже виходила з будинку. Вогкий ранок з сирістю заповзав під осінню лантухоподібну курточку бабусі, але вона, попри погоду, направилася у сторону зупинки.

У під'їзд онуки вдалося попасти не одразу, а наступні три поверхи виявилися для бабусі справжньою Голгофою.

Нарешті двері зі старомодним чорним дермантином. Літня жінка натиснула дзвоник, але на звук ніхто не зреагував. Мало того, двері виявилися незачиненими. Олександра Костянтинівна з острахом зайшла до квартири. Тиша у цих стінах давила. Кожен крок порушував примарний іржавий спокій.

У вітальні одразу впав в око розбитий скляний столик, вкритий павутиною дрібних тріщин. За столиком вже суха калюжа темної червоної рідини, яка навряд могла б виявитися кетчупом. Жодного трупу.

Тіло бабусі здавалося стало ще меншим. Наче оце відкриття висмоктало з неї останні життєві соки. І ось тепер лише її крихка оболонка почала досліджувати інші частини квартири.

У спальні зім'яте ліжко, але онука і без того зазвичай його не стелила, тож літня жінка продовжила пошуки. Кухня виявилася так само не цікавою. Найгірше відкриття чекало Олександру Костянтинівну у ванній: кров. Багато крові. Ціле нудотне місиво, яке брунатними підтьоками залило плитку, забруднило умивальник, не залишило чистого місця ні на шторі, ні на рушниках, ні на підлозі.

На мить у бабусі потемніло в очах. Їй хотілося крикнути, але замість цього до горла підійшло гірке блювотиння. Кількома поштовхами тепла рідина покинула нутрощі й залишила свіжі плями біля дверей ванної. Літня жінка витерла рукавом рота, потім дістала з кишені хусточку й витерла очі, на які набігли сльози.

Грубими скоцюрбленими пальцями вона набила на телефоні номер поліції.

 

Довго Олександру Костянтинівну не розпитували. Хоч тіло онуки й не знайшлося, поліція погодилася розпочати кримінальну справу, а розбиту й морально знищену бабусю відвезли автівкою до її дачного будинку.

Великий голий горіх та коробка з мертвим котом біля ґанку. Літній жінці здавалося, що минула ціла вічність відколи вона востаннє була тут, хоча насправді минуло лише кілька годин. Наче у примарному сні, вона прошаркала до будинку, де мовчки осіла на крісло. У холодних стінах, вона і сама ледь жевріла життям. І можна було б здатися. Піддатися холоду, старості та обставинам, але Олександрі Костянтинівні хотілося боротися до кінця. Вона струсила з себе тупе заціпеніння й пішла розпалювати пічку.

Коли вогонь почав весело й безтурботно лоскоти дрова, бабуся прийнялася обдзвонювати рідню.

Донька у трубку заливалася малозрозумілими тужним голосінням із якого літній жінці стало зрозуміло, що друга онука теж кудись зникла. У її квартирі знайшлися лише сліди боротьби.

Бабусі хотілося щось зробити: не перебувати осторонь, а проїхати на місце зникнення, поговорити із сусідами, дослідити знайомих. Але ж вона така стара, забута цілим світом жінка із думкою якої давно ніхто не рахується. Чим вона зможе зарадити роботі поліції? У них є експерти, лабораторії, технології. А що в неї? Тільки затерті спогади, досвід та зношене тіло. Вона не продає старий мотлох, вона і є старий мотлох для цього жорстокого світу. Олександра Констянтинівна витерла хусточкою червоний ніс та обсушила чергові сльози.

«Піду хоч хмизу назбираю. За літо не встигла як слід запастися, то краще прогуляюся у ліс. Там легше думається. А ще попрощаюся нарешті з Сірком», — про себе будувала подобу найближчих планів літня жінка.

Вона вийшла на ґанок і низький промінь осіннього світла проник у її зірниці. Від нього стало боляче, ніби він встромився у нутрощі й вивільнив увесь біль, який накопичився там за останні роки. Сльози нестерпно запекли старі й без того червоні очі. Ледь розбираючи шлях, бабуся підібрала візок, ніжно повантажила на нього коробку з-під взуття та невелику лопату й потягнула все це у напрямку лісу.

Вже майже у кінці довгої вулиці її окрикнув голова кооперативу:

— Олександро Костянтинівно! Олександро Костянтинівно! Як добре, що я вас як раз зустрів! У мене є до вас діло! Зараз має приїхати...

Він почав рухатися від свого дому у напрямку дороги по якій прямувала літня жінка, але вона зупинила його жестом й не повертаючи голови мовила:

— Потім, Юро, потім.

Щось таке незламне й суворе проглядалося у її крихкому силуеті, що голова крякнув і слухняно відступив на свою ділянку, а бабуся не звертаючи на нього жодної уваги продовжила штовхати візочок у напрямку лісу.

Серед дерев пахло свіжістю та хвоєю. Золото листя впало з більшості гілок і тепер мертво шурхотіло під ногами літньої жінки. Вона доштовхала візок до місця, яке їй завжди подобалося: на невеликому пагорбі випиналася у небо покручена життям сосна.

Дихати стало легше. Невимовний біль відступив і знов сховався у закутках свідомості.

«Це далеко не перші мої втрати. Зберися нарешті», — звернулася сама до себе бабуся.

Вона витягнула коробку й віднесла її ближче до покрученого стовбура.

Сірий лісовий ґрунт легко піддався напору лопатки й через десяток хвилин біля підніжжя сосни утворилася яма як раз розміром з кота. Бабуся ніжно дістала Сірка з коробки й перенесла задубіле пухнасте тіло у заглиблення. Їй було прикро це визнавати, але смерть кота її пригнічувала більше ніж зниклі онуки: занадто чужими вони стали за останні роки. У гості не заходили, новинами не ділилися. Їх любов наче вичерпалася із цінними речами, які поступово віддавала їм Олександра Костянтинівна.

Старі руки згребли докупи землю. Справа здавалася майже завершеною. Бабуся озирнулася навкруги у пошуках гілок, щоб створити на могилці щось на зразок хреста. Раптом їй в око впала рожева валіза, яка стояла трохи осторонь в низині.

«Невже ще з часів окупації залишилася? — виринула перша думка у бабусиній голові, але вона одразу відкинула її, як безглузду. — Так, я дісталася до замінованої частини лісу, але ж валіза як нова. Лише трохи притрушена листям і хвоєю.»

Олександра Костянтинівна нащось боязко озирнулася навкруги. Тільки далеке вороняче каркання порушило примарну тишу. Літня жінка відчула щось невідворотне та зловісне у повітрі. Наче ця валіза чекала тут весь цей час саме її. На мить їй захотілося втікти з проклятого лісу та вона подумки зупинила сама себе й насварила за слабодухість.

«Рожевий фатум?» — літня жінка легко скривилася у подобі посмішки. Оця череда дивних подій почала відгукуватися у ній злістю.

Бабуся повільно спустилася у низину. Сухе листя та дрібні гілочки кришилися під грубим взуттям наче кістки. Старі пальці потягнулися за сріблястою застібкою й рвучким рухом розстібнули валізу. З темних нутрощів місткості на бабусю дихнуло гниллю. Вся валіза, немов моторошний Тетрис, була набита частинами тіл: руками, ногами, тулубом. Але найжахливіше враження залишала бліда сірувата голова молодої дівчини зі скляними нерухомими очима, яка здавалось дивилася кудись у простір перед собою.

Біль та відраза міцніше мотузок, миттєво скували тіло літньої жінки. Олександра Констянтинівна сіпнулася з острахом, а потім просіла від усвідомлення того, що вона знає ці риси. Це не жарт і не зіпсована лялька. З валізи на бабусю мертво втупилася онука Світлана.

 

І знову автівки з сиренами, люди у формі, криміналісти. Цього разу вони голосним натовпом наповнили не квартиру онуки, але ліс на краю столиці. Бабусею майже не займалися, одразу переключившись на моторошну рожеву валізу. Олександра Костянтинівна тільки й сказала, що це онука Світлана й залишила поліціянтам адресу. Вона вже не стала робити ніякого хреста над могилкою Сірка, а зплутаними від стресу кроками поштовхала візочок назад у сторону дачних ділянок. Ноги погано слухалися, а голова наче у сонному тумані, відмовлялася вірити в реальність всього, що відбувалося навколо.

Та чим ближче вона наближалася до свого будинку, тим зрозуміліше їй ставало, що і тут відбувається щось недобре: з противним гарчанням металеві зуби впивалися раз у раз у голі гілки її горіха. З хрустом та стогоном вони падали на дорогу, де стояв радісний голова кооперативу та молода пара сусідів.

Бабуся кинула візок і останні метри бігла до цих людей із криком:

— Що ж ви робите, іроди? Залиште, хоч його у спокої! — надривно голосила вона.

Натовп потупив очі. Десь нагорі, серед гілок крякнула й замовкла бензопила.

Юрій почав неловко виправдовуватися:

— Олександро Костянтинівно, не беріть це так близько до серця. Дерево вже було небезпечне для оточуючих. Ми покликали спеціаліста. А оплату люб’язно взяли на себе сусіди. Ще й дрова вам залишаться. Будете потім цілу зиму в теплі. А горіхи на вулиці зможете збирати — він продовжував говорити, але його слова звучали все більш тихо й нарешті чоловік замовк під пильним поглядом бабусиних червонуватих очей.

— Все сказав? То щоб я вас тут більше не бачила! Забирайте пилу, спеціаліста, обладнання і йдіть звідси. Тільки через мій труп ви спиляєте решту горіха, зрозуміло? Мені вже втрачати нічого.

Голова ще пробубонів щось нерозбірливе собі під носа й подивився на альпініста, який чекав із пилою якогось рішення.

Раптовий звук мотора наповнив тишу. По вулиці наближався червоний автомобіль сусіда Вадика. Хлопець одразу зорієнтувався в ситуації. Він зупинився перед бабусиним візочком, вискочив з машини й почав лаятися на голову й молоду пару.

— Що ви влаштували? Без дозволу господарки вирішили по-тихому спиляти дерево?

— Давайте без оцього. Тільки вашої думки тут не вистачало. Я гадав, що бабуся згодна, але в неї самої не має на дерево сил та грошей. Невдобно вийшло... Та якщо придивитися, ми не так багато зрізали. Як раз кілька найбільших гілок, які заважали дротам, а в цілому дерево впорядку. Ще буде рости та рости, — виправдовувався голова.

Під пильним поглядом Вадика, Юрій попросив вибачення перед Олександрою Костянтинівною, а потім поручив альпіністу злізти та нарізати вже спиляні гілки на дрібні дрова. Молода сусідська пара вирішила, що це найкраща мить, щоб тихо піти.

Ось-ось і решта сусідів мала розійтися по затишних домівках. Бабуся з жахом уявляла, як вона знов залишиться у холодних стінах будиночка віч-на-віч із всепоглинущим горем. Вона озирнулася на візочок, який все ще перешкоджав Вадику запаркуватися на ділянці, а потім на самого чоловіка. Врешті вона наважилася:

— Вадику, ви ж пропонували зайти подивитися на ваші картини? — почала казати літня жінка, від хвилювання забувши, що давно вже на «ти» із сусідом.

— Олександро Костянтинівно, сьогодні не найкращий день... В мене кілька справ накопичилося, — спробував відмовитися чоловік.

— Ви ж бачили оті поліційні автівки біля лісу? Я вам дещо про них розкажу, — намагалася зацікавити Вадика бабуся.

Чоловік і дійсно змінився на лиці, вдумливо нахмуривши брови. Після кількасекундної паузи він мовив:

— Добре, от вмієте ви інтригувати... Дайте мені трохи часу. Я припаркуюся та занесу деякі речі до будинку, — Вадик озирнувся на звалище гілок під недорізаним горіхом. — А ви поки поговоріть зі спеціалістом: покажіть, куди дрова складати.

Власний голос видався Олександрі Костянтинівні чужим. Ще ніколи він не видавав таких сиплих скрегочучих звуків:

— Чоловіче, віднесіть, будь ласка, гілки от сюди, під паркан, — вона відчайдушно намагалася концентруватися на звуках лише б не занурюватися глибше в переживання нестерпно пекучого душевного болю. Бабуся і сама не знала, як їй все ще вдається триматися у купі, й не розвалитися гнилою трухою прямо по середині цієї тихої вулиці.

Сусід Вадик з приємною посмішкою жестом покликав Олександру Костянтинівну до себе. Вона пройшла непевною ходою по мощеній доріжці й опинилася у вже знайомому коридорі, де з ввічливості почала знімати лантухоподібну куртку, а потім і вуличне взуття.

— Ні, що ви, припиніть. Я давно не пилососив, — зупинив гостю чоловік й вмовив її пройти у вітальню без перевзування.

Простора кімната знала і кращі часи, але Вадик облаштував інтер’єр досить затишно: на підлозі велика кількість строкатих бігунків одразу справа стіл зі стільцями, далі крісло, по середині мольберт з картиною прикритою тканиною, а на дальній стіні великорисий камін із веселим вогнем, який щедро дарував тепло.

Олександра Констянтинівна роздивлялася вітальню. На її розчарування, усі картини стояли попід стіною, оточені від глядачів. Бабуся присіла біля обіднього столу, а Вадик почав накривати посуд для чаю. Він першим завів бесіду.

— Ви мені імпонуєте, дуже. В мене бабуся схожа на вас була. Добра й інтелігентна. Тільки завдяки їй я й став тим, ким став. Мама алкоголічка, яка ледь не кожен місяць приводила нового «тата». А бабуся підтримувала й дарувала альбоми з пензлями. Казала: «Я хвора, але буду триматися, щоб ти на ноги став». Не дожила трохи до мого шістнадцятиріччя... Мені й досі її не вистачає.

Олександра Констянтинівна слухала чоловіка, який розставляв чашки й автоматично продовжувала розглядати кімнату: великі вікна з решітками виходили на вулицю, на якій почали щільніти ранні листопадові сутінки. Між вікнами на вицвілих шпалерах бабуся вгледіла невеликий темний натюрморт. На ньому кілька нарізаних лимонів, яскравими жовтими плямами випиналися на фоні охайного сріблястого чайника з декораціями у вигляді жолудів. Бабуся, мов обпечена перевела погляд назад на стіл з чашками та мискою з цукерками.

 

«Чи помітив він мій погляд?» — запульсувало в її голові.

Голос чоловіка продовжував розповідати:

— ...тому мені вкрай важко дивитися, як хороші люди змушені жити у старості як жебраки: у всьому собі відмовляти, збирати пляшки, розпродавати залишки майна. А негідні пращури, кидають своїх бабусь та дідусів напризволяще. Я так жалію, що моя бабуся вже не зі мною… І коли я випадково побачив вас біля станції метро з тими речами. Мені так захотілося вам хоч чимось допомогти.

Болісна туга грудка утворилася у горлі Олександри Костянтинівни. Вона піднялася зі стільця й мовила:

— Вадику, я така забудькувата стала. В мене невідкладне діло вдома залишилося: закрила вранці котів голодних в будинку, тож боюся, що вони шкоди нароблять. Я скоро повернуся, — і бабуся зробила кілька невеликих кроків у сторону виходу.

На обличчі Вадика з’явився здивований вираз:

— А як же картини? Залишайтеся. Зізнаюся, що більшість з них я не хотів показувати, але бачу, що таки доведеться. А ще ви так і не розповіли про поліцію в лісі.

Літня жінка намагалася проковтнути нав’язливий клубок і при цьому не видати свого страху.

— З поліцією нічого особливого. Лише кажуть чийсь труп знайшли... То я піду? Лише на хвилиночку.

— Не йдіть, раз прийшли. Сядьте, — махнув рукою Вадик на стілець.

Олександра Костянтинівна слухняно повернулася ближче до стільця, але не сіла. Сусід же заходився ходити перед комином взад-вперед, інтенсивно жестикулюючи руками.

— Ось ви питали про еру комп’ютерів. Перш ніж вам показати картини, я хочу все пояснити. Я нормальний. Просто, що вимагають замовники та меценати? На що витрачають свої гроші? Вони не хочуть купувати банальний реалізм, нудні пейзажі та однотипні портрети. Людина купує не картину, але емоції! Таємниці й скандали, які криються за мазками пензля. Хто б купував Ван Гога, якби той не відрізав собі вухо? Хижому натовпу потрібні жертви, а штучний інтелект ніколи не зможе їм цього дати! Я хочу стати художником, який увійде в історію. Я хочу, щоб мої роботи купляли й щоб їх вішали у потаємні кімнати величезних маєтків, розумієте?

Нарешті Вадик зупинився біля мольберта з, прикритою шматком тканини, картиною. Полум’я у комині за його спиною надавало особливої демонічності кожному руху чоловіка. Олександра Костянтинівна тим часом підійшла майже впритул до нього. Усім своїм виглядом вона удавала, що її дуже цікавить скритий витвір мистецтва.

Бабуся не стала чекати. Вона знала, що щойно тканину відкриють вона перетвориться на наступну неминучу жертву психа. Так, вона слабка і стара, але на її стороні момент несподіванки. Вона зібрала усю волю у кулак і поки Вадик сконцентрувався на відкриванні полотна, бабуся рвучким рухом штовхнула його у вогонь. Полум’я вибухнуло мільйоном яскравих іскор з яким кімнатою розлетівся нелюдський рев, обпеченого хижака.

Олександра Костянтинівна ще встигнула ковзнути поглядом по щойно відкритій картині на якій у скляній вазочці замість квітів навіки завмерли відрізані людські руки. Потім бабуся шмигнула у коридор й зачинила двері. Ще мить і вона підперла двері стільцем й чухнула на вихід.

Вогонь миттєво заволодів простором: м’які килими та старі шпалери, олійні фарби та завіси. Вогонь злизував нові й нові поверхні. Він ненажерливо накинувся на все, що траплялося на його шляху.

Серце бабусі шалено гамселило у грудях. Вона чомусь залишилася стояти у холодній напівтемряві під будинком сусіда, налякано спостерігаючи, як з усіх щілин починає перти густий чорний дим.

Раптовий дзенькіт розбитої шибки наповнив недобру тишу. Вадик, охоплений вогнем, намагався із криком видряпатися у вікно. Ґрати, створені, щоб захиститися від злодіїв зіграли з ним злий жарт: вони хиталися, з них облітала стара фарба, але вони не пускали чоловіка назовню. Ще кілька нескінченно довгих секунд і обвуглене тіло впало у пекельний вир полум’я.

Десь вдалині загули стривожені голоси сусідів. Неспокійно гавкали пси. З усіх кутків дачного масиву на пожежу збігалися люди.

Жар охопив дерев’яну веранду будинку і літня жінка автоматично відступила на кілька кроків назад до запаркованої автівки колишнього сусіда. Звуки допомоги наближалися з усіх сторін, але у цій какофонії бабуся раптом почула якийсь інший сторонній стук. Вона скоріше навпомацки підійшла до багажника автівки й прислухалася дужче:

— Ви мене чуєте? Відкрийте! Рятуйте! Я тут! — приглушений крик лунав із нутрощів автомобіля.

Бабуся прикрила рота рукою, але вигук несподіваної радості все ж вилетів зі старого горла:

— Боже, Олесю? Це ти? Невже жива?

 

Блакитні гортензії розцвіли на початку літа рясно, як ніколи до цього.

Поки бабуся накривала на вулиці чай, онука Олеся у робочому одязі подавала своєму хлопцеві пінопласт для затеплення будинку. Вона намагалася не озиратися через паркан. Їй постійно здавалося, що з обвугленої сусідської руїни на неї хижо дивляться очі голодного монстра.


Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Історія статусів

16/11/24 03:17: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
02/12/24 00:12: Грає в конкурсі • Перший етап
19/12/24 21:02: Грає в конкурсі • Другий етап
02/01/25 21:00: Вибув з конкурсу • Другий етап

Коментарі 51

1
Залишу і я відгук. Прочитала з задоволенням. Єдине, чого мені не вистачило трохи - це моменту нагнітання, коли старенька зрозуміла, що сусід - маніяк. Стосовно швидкості просування сюжету - мені здається, саме цей, спочатку такий повільний. плин і велика кількість дрібних деталей і створюють цей вайб, цю гнітючу атмосферу. Бо в житті цієї жінки вже нічого не лишилося, окрім оцих самих деталей. Окреме "дякую" скажу за "крихкий силует": ці два слова містять більше, ніж можна було б вмістити в цілий абзац описів. Дякую за отримане задоволення!
1
Величезне дякую за відгук! Так, вже думаю над тим, як покращити твір і де що додати. Може і до вас встигну дійти.
1
Вітаю)) Ваше оповідання викликало позитивні емоції, воно дуже цікаве) крута гг, я спочатку подумала що там гг буде дівчина яка купила перший предмет і з нею будуть відбуватися дивні речі) але Ви повернули сюжет цікавішу сторону)) дуже вдалий соціальний аспект, ми бачимо такі приклади щодня, й варто про них говорити, щоб донести можливі наслідки такої самопожертви 🫤 описи вдалі, буржуйка, дрова дуже атмосферно) мені шкода кота, розумію що треба було порівняти емоції від втрати онуки й від втрати Сірка, та все ж його дуже шкода 🥺 рідня бабусі перед нами зразу постає корисними поганцями, й це робить їх дещо одновимірними. Ще сподобалося коли Ви підкреслюєте як відсутність особистого спілкування може вплинути на те, що людину навіть не шукають рідні, змушує задуматись) Дякую, читається на одному диханні) бажаю успіхів та натхнення 📚✨
1
Щиро дякую! Та ні, дівчина, то не те. Про них і так багато хто пише:) Я не є прихильницею вбивств заради вбивств. Кінець Сірка був спершу детально зважений і без нього пазл не складався. Розумію, що його смерть змусила сумувати. Така вже його доля: нагнітати гнітючу атмосферу:) Ще раз дякую!
1
«Старий мотлох» — це оповідання, що читається легко, як старі пожовклі листівки зі спогадами, але разом із тим і тисне на серце, як горіхове гілля на дроти. І хоч історія цікава, динамічна і тримає увагу до кінця, котика мені таки шкода. Дуже шкода! Я мало не пустив сльозу і вже уявляв, як починаю кампанію «Справедливість для Сірка!» 😭

Що сподобалося

Атмосфера – затхла, гнітюча і дуже впізнавана. Ця дачна меланхолія, де життя тягнеться між старими речами, які мають більше спогадів, ніж сенсу. Відчувається побут бабусі настільки, що ніби сам нюхаєш запах старих газет і цвілі в шафі. Готичний вайб укупі з побутовими деталями – це вдалося на всі сто.

Героїня – бабуся справді «жива». Її відчай, самотність і любов до котів викликають співчуття і розуміння. Вона не ідеалізована, не надто мудра, не надто сентиментальна – а просто людина зі своїми страхами й болями. Великий плюс за вибір героїні.

Містика і реалізм – сюжет починається з натяків на щось надприродне, а потім елегантно перекочовує в реалістичний трилер із маніяком. Це цікаве рішення, хоч і трохи розчаровує тих, хто до останнього сподівався на привидів чи прокляття.

А тепер трохи критики з котячим м’яу

Котик – ну нащо ж так із Сірком? 😭 Зрозуміло, що сюжет вимагав жертви, але може, наступного разу обійдемося хоча б сусідами чи навіть чайником? Котів треба берегти – вони ж якраз і є магічні створіння!

Діалоги – місцями здаються трохи штучними, як у старих фільмах. Бабусі б додати більше автентичного «старечого вайбу», а філософські запитання молодих персонажів трохи спростити, щоб вони не звучали як дискусія в університетському гуртку з етики.

Логіка Вадика – мотивація антагоніста виглядає трохи хиткою. Якщо він з’їхав із глузду через любов до своєї бабусі, то чому так жорстоко розправляється з чужими бабусями? Хотілося б більше підводки або натяків на його зсув у темряву.

Зайві уточнення – текст місцями перенасичений деталями та поясненнями. Описати все до дрібниць – це, звісно, добре, але часом хочеться, щоб сюжет рухався швидше. Від деяких інфодампів краще позбутися або вплітати їх у дію.

Кульмінація – момент, де бабуся кидає молодого здорового маніяка у вогонь, може здатися дещо нереалістичним, як сцена з фільму категорії «Б». Але мої бабуся і тітка, навіть після 90 років поралися на городі та тягали воду з колодязя, попри турботу рідних. Тому я не можу виключати такої можливості. Бабусі – це часто сила, яку не завжди видно за зморшками й хусткою.

Вердикт

«Старий мотлох» – це добротний трилер із соціальним підтекстом, що чіпляє за живе і заставляє задуматися про самотність та забуття. Текст має всі складові: атмосферу, напругу, готичні елементи й реалістичні персонажі. Трохи підшліфувати діалоги, логіку та темп – і вийде історія, яка не тільки розчулить, але й змусить боятися сусідських «Вадиків».

І так, котиків треба берегти. Сподіваюся, якщо ще будете писати щось, то воно буде не таким жорстоким до пухнастих. Успіхів і натхнення! 🐱❤️
1
Щиро дякую за такий розгорнутий відгук! Подумаю, як наступного разу вберегти більше котиків))) Й прислухаюся до порад.
Не дуже зрозуміло, що ви мали на увазі, коли писали, що Вадик розбирається з чужими бабусями. Жертвами маніяка ставали тільки жадібні корисливі молоді жінки. Конкретно онуки. Тож жодна бабуся не постраждала. Я навіть гадаю, що і самій бабусі він би не став нічого робити. Просто показав картину. Але це не точно)))
Стосовно того, що мені багато хто закидав нереалістичність сцени з каміном: вони сильно недооцінюють бабусь й особливо мить несподіванки. У цієї бабусі є реальний прототип, яка кілька років тому зустрілася на дачній вуличці віч-на-віч... зі справжнім маніяком! Їй довелося відбиватися від здорового чоловіка кілька хвилин. Завдяки допомозі випадкового свідка, який вийшов на крики, вона пережила напад без подряпини. Тож не варто недооцінювати бабусь!
Висновок: ще раз велике дякую й також успіхів у творчості та поза її межами!
2
Котика шкодааа! От нашо ви так з ним😭😭😭

Загалом позитивні враження від твору)
Особливо сподобалась Бабуся: об'ємний, живий персонаж.
Але односторонній: викликає жалість знов і знов.

Я бачу, шо в неї були можливості, які вона сама у себе ампутувала: квартира, гараж...
Так, тре дбати про себе в першу чергу.
Ось така жорстока реальність.
Ну крч. Тут довго можна розмови вести, але персонажку можна було зробити більш бойовою. Або додати щось інше, щоб відчувалась до неї не тільки жалість.

Я б сказала (якби мене запитали), що головна задача автора на зараз — це доопрацювати стиль та технічні моменти.
Бо образи є, ідея є, сюжет є.

Ось тут: приваблива = красивий. Можна пальчик інакше обізвати.
Раптом перед імпровізованим прилавком, організованим на бетонному парапеті, зупинилася молода приваблива дівчина у довгому пальто.
— Бабусю, а оце за скільки? — й вона тицьнула красивим пальчиком із яскравим манікюром у бік сільнички, яка лежала на самому краєчку тканини.
Ось тут теж повтор слова "продавчиня".
Молода продавчиня незадоволеним тоном почала повчати бабусю:
— Де штрихкод на цукерках? Ви їх зважили? Вони поштучно не продаються. Хто тепер туди бігти буде? — забурчала вона, а потім з кислим обличчям покликала собі на допомогу одну з продавчинь.

Є моменти з задовгими реченнями або реченнями, в яких слова не в тому порядку.
Задоволеними залишилися обидві: дівчина тим, що купила ретро річ за безцінь й допомогла бабусі, а літня жінка тим, що тепер зможе дозволити собі вечерю зі шматочком справжнього м’яса.
Вечір минув тихо: лише один раз посварилися й влаштували безлад на кухні через їжу коти.

Ой, а тут типове: давайте розкажемо читачу весь контекст одразу.
Так, приколько, шо вона сама задає запитання і сама на них відповідає.
Не вистачило лексикону якогось старечого... Якогось більш старечого вайбу...
— Я якось мала необережність розказати своїм рідним, що мені сусід, який орендує дачу, почав у господарстві допомагати. І дрова рубати, і продукти іноді приносити. То знаєш що? Вони зовсім перестали у гості їздити. Ні дочка, ні син, ані дорослі онучки. Нікому до мене діла не має. Я старшій Олесі квартиру віддала, щоб вона після розлучення собі могла швидше нову родину побудувати. Але і вона не з’являється... А Світлана продала мій гараж, щоб купити нову автівку. І теж на поріг ані ногою. Я тобі, мабуть, це вже розповідала? Так? Вибач мені. Просто старість вже зовсім близько, а я боюся залишитися немічною. Мені свого часу довелося аж за шістьома такими доглядати. То бабусі обидві, то свекруху, потім тітки й мама. Я відчуваю, що скоро і я можу стати лежачою, але хто ж за мною подивиться?

Давайте розкажемо контекст читачу номер 2.
— Олександро Костянтинівно, це знов я. Ви мені ще торік обіцяли спиляти горіх. Гілки вже лізуть до дротів. Якщо обламається, то пів дачного масиву без світла залишаться.

Ой, ось так не треба. Шо це за пронос запитань?
— Не все вони вміють робити, не все. А людям непогано було б вчитися людяності. Бо інакше нащо ми живемо? Чого варта наша цивілізація, якщо ми загубимо все важливе? Якщо ми скотимося до світу речей і забудемо те, куди прямуємо? Якщо наплюємо на те, що робить нас дійсно щасливими? Чи буде взагалі вартим існування наш світ? — по-філософськи відповів молодий чоловік.

Тобто над діалогами потрібно попрацювати ще.

Про горіх не второпала. Шо він тут робить. Або без нього тре було, або надати йому якусь роль.

Трохи жахливу логіку Вадика і його перевтілення все ж теж потрібно підкорегувати.

Але як не крути: потрібен один маньяк, щоб діти почали навідуватися до старих😅
Повчальна історія.

Надія вкінці (що Бабусі допомагають) дуже гармонійно виглядає.
Але котика шкода...
1
Ого! Дякую! Оце ви заморочилися з відгуком. Вже думаю, як його все привести до ладу. Скоріше за все з'являться ще кілька додаткових епізодів. Ну і плюс старі речення причепурити.
Я до вас теж хочу дібратися, бо ваш твір усе в закладках лежить. Але скоріше за все у понеділок.
До зустрічі!
1
Дякую і тільки велкам🤗
1
Якщо буде продовження, сподіваюсь ви вб'єте сосідів😊
1
Я від початку і до кінця молився Ісусику, щоб автор не вбивав бабусю) Дуже дякую, що вона лишилася жива, бо я справді прикипів до неї серцем❤️
Мені сподобалося, як містичні елементи на початку твору перекочували в реалізм із маніяком-психопатом) Читати було легко і цікаво, самотній побут бабусі щемив у грудях. Треба подзвонити до своєї❤️
Десь глибоко в душі надіявся, що Вадик перед смертю встигне вбити ще ту бісячу парочку молодих сусідів😈
Атмосфера і загальний настрій твору прописані гарно. Описане вами дачне поселення дуже мені відгукнулося! Я в дитинстві теж часто їздив з батьками на дачу і там були люди, що жили в дачних будиночках на постійній основі. Я часто задумувався, як вони там живуть? Чи не самотньо? Чи не страшно? Чи не важко? Бо ж до міста і магазинів було далеко..
1
Дякую за відгук! На неї рука не піднялася) Бабусі обов'язково подзвоніть❤️.
0
Щемна історія! Дійсно, такі бабусі, змушені розпродувати залишки майна, - печаль і сором нашого суспільства. Цей соціальний підтекст, як на мене, відсунув готику вбік, але і як такий собі соціально-містичний горор вийшло дуже непогано. Больові суспільні точки намацуєте добре, так тримати!
1
Дякую! Особливо приємно читати від вас, бо ваш твір мені дуже зайшов
1
Загалом, непогано🤔
Мене тримала таємниця цих "подарунків". Я все чекав якоїсь містики, але фінал розчарував.
Те, що сусід вбивця було зрозуміло завчасно і це підкосило загальне враження.
Шкода бабцю і зовсім не шкода внучок🤷
0
Дякую! Так, я не сильно приховувала, що це він. Приплітати містику не хотілося. Піду на вашу "Сонну Криницю" подивлюся.
2
Написано наївно, події надто швидкі, бабуся то стара немічна, то скаче ярами шо та лань, мало інтриги, мало рефлексій героїв, вся постановка мізансцени скидається радше на провінційній любительський театр.

Але! Мені дуже сподобалося, що в фокусі не чергова молода Мері Сью чи діва-в-бєдє, а стара жінка без надзвичайних здібностей чи статків. Це робить оповідь як мінімум інакшою, ніж 90% решти творів, де ГГ - жіночий персонаж.

Успіхів вам і тренуйте руку ще і ще.
0
Дякую! Як же без тренування)))
0
Що таке «великорисий»? Гугл не зізнається :)
Оповідання сподобалося в цілому, написано захопливо, атмосфера гнітюча, а головна героїня викликає співчуття — хороша, сильна людина, що опинилася у важкій ситуації.
Не побачила для себе логіки у поведінці Вадика, хотілося б обґрунтування, чому він з'їхав з котушок, крім любові до власної бабці. Зв'язок між подарованими родичам речами та тим, що вони майже перестали спілкуватися з бабусею, теж не простежую — хіба що там немає магії, проста людська недбалість.
Котика шкода. Не зрозуміло, чому в кінці раптом все пофіксилося, і бабуся знов стала потрібна. У різке «виправлення» не дуже віриться. Але все одно приємно, що майже хороша кінцівка. Майже — і це найпріємніше, бо від останньої фрази холодочок по шкірі :)
1
Ви мене підловили:) Й дійсно це слово я вигадала, бо дуже мені його не вистачало:)
Важке дитинство Вадика з маминими чоловіками залишилося за кадром. Лише натяк. Хто знає, що саме там відбувалося? Не буде ж він розповідати про те, що його розбещували.
Він мріяв стати відомим художником. На його думку, для цього було потрібно створювати скандальні картини. І тут гоп. Підвернулися йому невдячні родичі бабці і пазл склався. Чому б їх не покарати та не використати розчленовану натуру у картинах?
Вони перестали спілкуватися просто через людську байдужість. Історія на справді на реальних подіях(якщо відкинути горор). Просто в Україні безліч отаких бабусь, забутих ріднею:(
Не пофіксилося. Друга онука не оживе. Так, друга стала більш уважною. Можливо через вдячність за порятунок. Але ми ж не знаємо, як далі складаються відносини з рештою рідні.
Велике дякую за відгук!
0
Мені оповідання сподобалось. Нетиповий вибір протагоністки — старої одинокої бабусі, — пішов твору на користь і вирізняється з решти. Текст добре занурює в голову старої жінки. Самотня, покинута, сумна бабуся викликає співчуття. Дуже вдало описаний її побут. Вірю! Звичайно, тут є трошки маніпуляції емоціями читача — аж занадто у бабці все погано, вона бідося на максималках. Але все одно я вірю, що отакі люди існують, що вони живуть і думать саме так як описано.

І детективна лінія мені сподобалася, я так і знала що з тим сусідом щось не так.
Є деякі не дуже логічні моменти, на мій погляд. От, наприклад, наприкінці, коли бабця находить валізу з частинами мертвого тіла онуки — це що сусід настільки був необережний, що залишив її там? Щоб бабця побачила і викликала поліцію, в той час коли він вбивця і живе поруч (і тим більше тримає в багажнику ще одну онуку)? Чи це містика така, яку я не вловила?

І, як вже зауважили раніше, хотілося би більше описів емоційного стану Одександри після того, як вона знайшла онуку і потрапила в пастку вбивці. І кульмінація трошки недокручена, не сильно провдоподібна, як на мене - старенька жіночка кинула в вогонь здорового парубка з такою силою, що він так загорівсь, що одразу вмер.

А в цілому, добре. Навіть в такому вигляді це дуже цікавий твір, який легко читається.

Успіхів!
0
Дякую за розгорнуту відповідь! Так, на ці моменти мені вже вказували мої бетарідери.
Сусід намалював натюрморт з частинами тіл і викинув його до лісу, бо бабуля йому колись розповідала, що та частина замінована й туди ніхто не ходить. Не знала, як це додати, щоб не вводити забагато, тому залишила за межами оповідання.
Стосовно її рішучості: в голові тримала епізод з дитинства, коли швидкі дії її вже врятували один раз від неприємностей. Здалося, що він занадто відволікатиме від основних подій.
Ще подумаю чи варто таки розширяти. Стосовно емоцій - обов'язково допрацюю.
Дякую та успіхів навзаєм!
1
Можу зрозуміти Бабусю, страшно пенсії, як лежав в лікарні і бачив як старі люди навіть не могли віднести миску з супом 😥, не хочу щоб мене така доля така чекала, і якщо станеться не хочу іншим заважати своїм існуванням
Трохи поділився переживаннями 😅, не слухайте мене
1
Дякую, що поділились! Гадаю, я просто описала страх старості багатьох українців:(
1
Захоплююча історія, історія наповнена такою атмосферою, що хочеться плакати, шкода Бабусю
1
Шось ця стара кошатниця геть не викликає в мене симпатії, сам не знаю чому. Можливо це упередження, бо я не люблю героїнь, що мають викликати жалість. Великі дерева, як цей горіх, справді небезпечні для проводів і їх необхідно спилювати. Намагатися зробити щось на зразок хреста на котячій могилі досить дивне рішення — навряд чи кіт був охрещеним. Загалом твір добре скомпонований, грамотно написаний і цілком підходить під жанр, але з гг проблеми, як на мене. Дякую, успіхів.
1
Дякую! Подумаю, як то все можна трохи виправити
1
Твір мені дуже сподобався. Читаючи, я бачила перед очима цю картину, ці описи пронизували мене одночасно і смутком, і інтригою. Я прониклася жалем до бабусі і до загиблого кота, який був для неї найріднішим створінням. Я так одразу і подумала, що з цим Вадиком щось нечисто. Дякую Вам за цю роботу!
0
Велике дякую! Знаю, що викликає підозру. Для мене було важливе не "хто", а "чому".
1
Твір гарний, цікавий, написано добре. Мені дуже сподобалось.
1
Історія б'є у саме серце. Я знала схожу бідну стареньку. Мені максимально сподобалося, твір дуже сильний
0
Щиро дякую! Я теж знаю таку бабусю. Це стало одним із поштовхів написати твір.
1
На тривожній синусоїді дзвінка я вхопив радісну експоненту посмішки)
Хороше оповідання)
1
Дякую! Ну хоч для написання оповідань мої знання математики з універу згодилися)
1
Я у своє оповідання вводив оголене тіло, міні-оргію, все таке. Думав, я оригінальний 🤣 начитався інших робіт — зрозумів, що треба не оголене, а навпаки, з купою купою великою купою одяга тіло вводити, щоб це було не кліше))
А у вас воно вже є, і дуже органічно: бабуся, яка вічно кутається, бо їй холодно.
У мене, до речі, теж заміновані ділянки і залишки війни, і нейромережі

Фінал, до речі, у вас дійсно готичний: вбивцю покарали типу, але світ залишається все одно беззахисним перед "надприродньою" силою ШІ та перед людськими вадами
1
Дякую! Дочитаю свою групу й може до вас завітаю.
2
Сильний текст, атмосфера занурює у світ персонажки і сам цей світ дуже вдало обрано. Оригінально. Переконлива мотивація антагоніста, настільки що мені він став симпатичним більше ніж деякі позитивні героїні)) Дійсно є в кінці ляпи з реакціями героїні, але в призову десятку цей твір точно потрапить.
0
Дякую! Значить не дарма писала. Час покаже, куди потраплю))) Але текст з'явився завдяки конкурсу, тож дяка і на цьому.
2
Ваш твір стягнув у вузол усі живі нерви. Так детально розписані побут, турботи й усі хвилювання старенької - кожне слово осідало в душу і тепер сидить там, шкребе котячими кігтями. Це наче зібраний образ більшості українських бабусь, забутих і зневажених. На жаль... Готична атмосфера вашого твору - суцільний кайф для читача. Здогадувалась, що з молодим сусідом щось не так, але навіть не уявляла, що на тільки. Оповідання дууууже сподобалось! Успіху вам!
1
Ой, дякую! Хотілося про наболіле написати.
1
Вітаю! Мені сподобалася ваша історія.

Зав'язка надзвичайно інтригує. Люблю я барахолки і тому уся ця "чортовщина" із цінними речі, які з'являються самі собою серед товару бабусі, мені особисто дуже зайшла. Далі теж було цікаво читати, і розв’язка не підкачала.

Про достовірність образу бабусі уже казали, тут я погоджуся із першим коментатором. До речі, не зовсім зрозуміла висловлене зауваження щодо імені героїні, адже вперше воно у творі лунає саме з вуст Вадика.
"— Вадику, це ти? — привітно окрикнула вона чорний силует за вікном.
— Я, Олександро Костянтинівно, я. Для котиків ваших корм приніс, — озвався твердий чоловічий голос."

Сподобався і стиль написання. Ви вмієте знаходити влучні фрази. Наведу лише декілька, але тих, що мені сподобалися, було більше.
"Вона давно вже не належала до числа доглянутих жінок і скоріше нагадувала собі дику замурзану занедбану тварину, яка іноді вибирається на світло зі своєї темної нори."

"Сухе листя та дрібні гілочки кришилися під грубим взуттям наче кістки"

Є маленькі прискіпування. Найперше – поки не можу визначитися, чи вважала б я цей детектив готичним, адже фінал тут доволі-таки оптимістичний (ідилічне возз'єднання сім'ї, робота над помилками зі сторони онучки).

Далі декілька коментарів щодо окремих цитат:
"— А до того, Людо. Я його ще п’ятнадцять років тому подарувала онуці Світлані, бо дуже він їй подобався." - мені здається, що "онуці" тут зайве, це ж діалог між членами сім'ї, вони в курсі, хто ким кому доводиться.

"плями з чайника на експертизу брати відмовилися" - можливо, відмовилися брати на експертизу саме чайник, а не плями з нього? Плями якось важко відокремити від чайника для експертизи. :)

"«Рожевий фатум?» — літня жінка легко скривилася у подобі посмішки.» - просто не зрозуміла це місце. Фраза бабусі звучить красиво і загадково, але, може, тут є ще якийсь прихований зміст, який я не вловила? Чому вона називає валізу фатумом?

Взагалі дивує також реакція жінки на страшну знахідку в лісі. Так, є згадка про те, що смерть кота вплинула на неї більше, ніж зникнення онуки, бо та її давно не провідувала, але ж все-таки побачити розчленоване тіло рідної людини... Тут має бути більший шок. Коли бабуся в квартирі побачила кров, то хоч виблювала, а тут тільки "біль та відраза".
Конкретно ще фрази, які муляють мені в плані реакції:
"Вона вже не стала робити ніякого хреста над могилкою Сірка" - та який кіт взагалі після такого відкриття?
"Та чим ближче вона наближалася до свого будинку, тим зрозуміліше їй ставало, що і тут відбувається щось недобре" – мені це зчиталося так, ніби і валіза з онукою в лісі – всього лиш "щось недобре". Шкала трагічності у бабусі якась цікава))

"— Вадику, ви ж пропонували зайти подивитися на ваші картини?" - А тут у мене запитання, чи бабця уже знала щось на цьому моменті? Але ж натюрморт на шпалерах з чайником вона побачила тільки у будинку художника. До речі, чайник на шпалерах звідкіля взявся? Це художник собі шпалери намалював сам?

"На її розчарування, усі картини стояли попід стіною, оточені від глядачів" - як це - оточені від глядачів?

Висновок: Історія хороша, цілісна. Загальні враження у мене дуже позитивні. Усі ці прискіпування назбирала по тексту лише з метою краще зрозуміти ваш задум і, можливо, допомогти у подальшому редагуванні.
Прочитався твір швидко і з цікавістю, а це найголовніший показник, як на мене.
Бажаю вам успіхів, авторе!
1
Дякую! Коментар прямо в авторське серце. Та ще й такий розгорнутий.
Допрацюю, що зможу+ дотисну бабусю на жах у лісі.
Стосовно зауважень:
-першопочатково готичні детективи мали саме позитивний фінал. Нещасливий ввели в епоху романтизму Шеллі та Байрон.
- полотно з чайником висіло на шпалерах. Схоже не зрозуміло написала й полотно зникло.
-картини, оточені від глядачів. Тобто намальованою стороною у сторону стіни. Коли видно лише тильну частину холста. Треба подумати, як переробити...
- не думаю, що вона вже здогадувалася. Просто не хотіла залишитися на одинці.
Ще раз дякую за зауваження та коментар!
0
Які це твори в жанрі «готичного детективу» були з щасливим кінцем до Шеллі і Байрона? а які детективи написали останні?)))
0
"Замок Отранто"(Горацій Волпол) міг би віднестися до щасливого кінця, бо там встановилася історична справедливість. Хотіла писати далі, але відчула, що шановний анонім мене ніби намагаєтеся на чомусь підловити?))) Тож краще замовкаю.
0
Та не могли б ви писати далі, «Замок Отранто» не ж детективом; першотворцем є По, який жив пізніше за Шеллі та Байрона. І тексти останніх не є детективами. Не питайте більше жіпітю, читайте тексти. Оревуар.
2
Так, дякую, тепер побачила, що звертання до бабусі було від Вадика. Тому прошу авторку вибачити мені за це зауваження🙏 Десь очі проминули той рядок