Пам'яті Олекси Воропая
Чудовий епітет «смарагдовий» – як давно це було! Ізмарагд.
Смарагдовий – то, звісно, зелений, але осяйно-зелений.
Зіль земна.
Саме таке зілля – запашне й медове (жаль, що медвяна роса – то висушена трутка) було переді мною.
Смарагдова трава колихалася, пір'їста, густа, зубчаста, оксамитова з рубчиками. Це було море несамовитої поезії, привабливо-темне, як пісня незрозумілою мовою; з гранатовими іскорками розкішних квіточок і сухими голівками зовсім невідомих мені рослин, обплутаними блискучим павутинням.
Навіть павутиння тут було особливе – медове, трохи рожеве.
І все це переливалося з чаші повітря в чашу землі, виринало з пітьми в непевному промінні мандруючого сонця, яке випадково заблукало серед кремезних дерев, прориваючись соромливою усмішкою: «А що, подобається в мене?»
Дивом дивним було те, що цю оазу хтось дбайливо доглядав. Чиїсь невидимі руки не давали ростинню пролити даремно хоч краплину ароматного зілля.
А далі я побачила розчищену стежку й невеличку копань – криничку з сяйливою блакитною водою, посередині якої таємничо синіло розпливчасте око, звужуючись і коливаючись.
Я підійшла ближче.
Хто ці духи, які піднімають з землі кожну обвислу травинку, хто ці безтілесні мавки, котрі дають мені – чужинці, брудній людині, від якої пахне вогнищем – милуватися всім цим розсипаним багатством?..
А якщо зірвати квітку?.. Хоча б оцю малинову дзвінку...
Зірвати – цвітку.
Проте я не наважуюся порушити тишу. Адже з руйнуванням задрижить розшарпана струна, незримо натягнена в траві – і тоді прощавай моє гостювання.
Ні, цю красу робили не люди.
Замість того, щоб зірвати чічку, я задумливо натираю долоні купальським попелом і спостерігаю, як вони темнішають – до того русально-білі в тінях лісу.
Ах, ось вона!
У подертій фартушині. На голові – ганчірка з вилізлими нитками. У розпатланому шитві.
«Геть», – хочу сказати я й не можу.
Жаринки очей змагаються в яскравості з бруньками лісових гвоздик.
– Дай мені те, що в тебе є, – каже вона.
У мене є попіл купальського кострища. Але я його не віддам. Теж вухо прехихе.
– Із попелу народився ліс, – кажу я. – Такий, як оцей. А ти закурена в мазанці, світу не бачиш. Чому я збиваю масло для інших, а ти крадеш? У корови кипіло молоко. Чому ти опиралася, коли я мазала жовтками паску – мовляв, не годиться мучити кокошок заради пари яєць?.. А сама видоюєш чужих корів. Ти не розумієш. Ти, може, і куті ніколи не куштувала?..
Я розтираю попіл на долонях. Відьма поглядає на мене скоса.
Я сиплю попіл у траву.
– Із попелу народиться нова природа, – кажу я. – Її доглядатимуть мавки й чугайстри. Але не ми з тобою.
У траві пробігла миша.
Ми мовчали.
Між гіллям щось зблисло.
Відьма зникла, кружляючи вихором.
Що ж це зблисло?
Удвічі затріпотіло сяйво.
То була блискавка, яка зробила знак хреста.