Правила


«Бабай» оголошує конкурс міні-оповідань «Число звіра - 2021»!

Число Звіра (666) — це окультне число, що в християнстві символізує головного ворога людства, володаря підземного царства та всю його діяльність щодо полювання за людськими душами.

Конкурс проводиться для популяризації «темної» літератури, покликаний розважити та принести користь письменницькому хисту українських авторів.

Ми не пропагуємо сатанізм, чорнокнижництво чи пастафаріанство. Конкурс не має на меті образити представників будь-якої релігії чи культу. Долучайтеся і отримуйте задоволення.

Умови прийому

  1. На конкурс приймаються оповідання в жанрі горор (чи з елементами горору) українською мовою об’ємом до 666 слів (не символів) включно, без урахування назви. Кількість слів визначається статистикою Word.
    1. 1. Під горором ми маємо на увазі художній жанр, котрий створює атмосферу страху, жаху, огиди. Це твір, який покликаний налякати читача або максимально викликати в нього відчуття неспокою, тривоги, дискомфорту. Дотичні жанри також можуть брати участь у конкурсі (містика, темне фентезі, трилер тощо), проте саме горору будуть надавати перевагу судді у фіналі.
  2. Автор, що бажає взяти участь у конкурсі, авторизується на конкурсній площадці через свій акаунт на сайті «Бабай». Додаткова реєстрація на конкурсі не потрібна.
  3. Конкурс анонімний. Порушення цього правила тягне за собою дискваліфікацію.
  4. Від одного автора приймається не більше трьох оповідань. Співавторські оповідання не грають.
    Твори надсилаються через спеціальну форму: в дати прийому на головній сторінці конкурсу у блоці «Доступні дії» буде доступна кнопка «Надіслати».
    У файлі з твором, чи самому тексті не можна вказувати будь-яку інформацію, що дозволяє ідентифікувати автора. Щодо порушення анонімності дивитись п.3.
  5. Після надсилання твору та модерації автор зможе побачити статус свого твору.
    Переглядати статуси надісланих творів можна у списку власних творів, що відображається на головній сторінці конкурсу.
  6. Твори, що були опубліковані в мережі або на папері, а також ті, що є уривками більших творів, дискваліфікуються.

Порядок проведення конкурсу

  1. Конкурс самосудний. У відбіркових турах голосують самі учасники, у фіналі — журі.
  2. Всі оповідання діляться на групи, їхня кількість залежить від кількості надісланих творів.
  3. Оповідання кожної групи будуть доступні на сайті у спеціальному розділі «Всі твори». Тексти творів стають доступними після закінчення прийому.

1 етап

Кожен учасник голосує за групу, яка по нумерації знаходиться після групи, в котрій є його оповідання. У разі, якщо у автора більш як одне оповідання, він голосує від імені оповідання, назва якого починається з літери, що порядково знаходиться вище в абетці. Автори з останньої групи голосують за першу. За своє оповідання голосувати не можна. Оповідання одного автора розподіляються різними групами.

Пояснімо на прикладі, як це виглядатиме.
Скажімо, Графоман Бездарченко написав оповідання «Хтивий мозкожер», «Я вистрілю тобі в обличчя» і «Криваві кишки».
«Хтивий мозкожер» потрапив до групи № 1, «Я вистрілю тобі в обличчя» — до групи № 2, «Криваві кишки» - до групи № 3.
Відповідно, Графоман голосуватиме за групу № 1, оскільки оповідання «Криваві кишки» є його основним твором, адже «К» за абеткою передує «Х» та «Я». При цьому за «Хтивого мозкожера» він проголосувати не зможе, віконце буде неактивним.

Учасник читає всі оповідання з підсудної групи і голосує за 5 найкращих оповідань, виставляючи бали від 1 до 5 за кожен твір. Кожен бал можна використати лише раз, тобто 5 — це найкраще оповідання з п’ятірки. Проголосувати можна за посиланням, яке з’явиться у блоці «Доступні дії».

2 етап

До другого туру виходять по 6 оповідань з кожної групи, що набрали найбільшу кількість балів. Цей загал ділиться на 2 групи. Кожен учасник голосує за підсудну групу і знову віддає голоси за 5 найкращих оповідань, виставляючи бали аналогічно першому голосуванню.

Фінал

У фіналі голосує журі. Твори, що вийшли до фіналу, судяться аналогічно за процедурою перших двох етапів, тільки тепер голосування відбувається за всі твори, їх буде 10.
Три твори, що наберуть найбільшу кількість балів, оголошуються переможцями.
У випадку рівної кількості балів перевагу мають ті оповідання, в яких більший середній бал всіх оцінок. В попередніх етапах — перевага у тих оповідань, автор яких першим надіслав свої голоси.

Таблицю з результатами голосування буде надано для загального перегляду. Голоси будуть відображені на сторінці «Результати» після завершення конкурсу.

Терміни

Прийом творів — з 26 квітня (00:00) по 16 травня (23:59) 2021 року
Перший тур — з 17 травня (00:00) по 23 травня (19:59) 2021 року
Другий тур — з 23 травня (20:00) по 30 травня (19:59) 2021 року
Фінал та оголошення результатів — 31 травня 2021 року.

! Терміни можуть бути скориговані в процесі, якщо на те буде потреба (наприклад, якщо автори раніше впораються з голосуванням).

Призовий фонд

1 місце — 666 грн, фензін «Бабай» або альманах «Бабай. Перший кошмар» на вибір.
2 місце — пляшка віскі, фензін «Бабай» або альманах «Бабай. Перший кошмар» на вибір.
3 місце — упаковка пива, фензін «Бабай» або альманах «Бабай. Перший кошмар» на вибір.

Також не забувайте про можливість засвітитися в горор-тусовці і зарекомендувати себе для наступного великого конкурсу оповідань.

Твори переможців конкурсу редакція може розглядати щодо включення до друкованого фензіну.

Система акаунтів/коментарів

  1. Кожному авторизованому на сайті користувачеві буде автоматично видано конкурсний нікнейм та аватар. Реальне ім’я учасника можна буде дізнатися після завершення конкурсу.
  2. З метою активного проведення конкурсу, підвищення динаміки, азарту, можливості оцінити чи почитати критику, зареєстровані на сайті користувачі матимуть змогу залишати коментарі. Це можуть бути люди, що не беруть участі в конкурсі, але читають твори і бажають висловити свою думку.
  3. Автори можуть відповідати на коментарі до своїх творів, але при цьому не повинні порушувати правила анонімності.
  4. Важливо: автори зі стажем мають власний стиль, і можлива ситуація, коли їх упізнають за тематикою чи манерою письма. У такому випадку анонімність не порушена, адже чиїсь здогадки не є підставою для дискваліфікації. Вона відбудеться лише у випадку, якщо порушення буде доведено об’єктивними доказами (наприклад, хтось із учасників повідомить адміністрацію про деанонімізацію (коментарі учасниками не редагуються і не видаляються), або ж модератори самостійно виявлять такого автора.
  5. Суперечки і критика вітаються, але надто емоційні коментарі будуть видалятися, а їхні автори попрямують у бан. Не переходьте на особисте і уникайте коментарів «твір лайно» чи «автор лох». Модератор бачить усіх навіть в режимі конкурсних нікнеймів.
  6. Коментуйте активно, адже автори йдуть на конкурс отримати не лише пляшку, а й критику на свою творчість. Для найактивніших коментаторів можуть бути передбачені приємні сюрпризи.

Коментарі відкриються із початком першого етапу.

Скарги, апеляції, інквізиція

  1. Всі скарги уважно розглядаються адміністрацією. Будь-які випадки, котрі ви вважаєте порушенням правил конкурсу чи ваших особистих інтересів, ви маєте право оскаржити до адміністрації, проте останнє слово — за нами.
  2. У випадку, якщо правила конкурсу не передбачають розв’язання певної ситуації, адміністрація залишає за собою право вчинити на свій розсуд, враховуючи принципи розумності й об’єктивності.
  3. Злісних коментаторів, анархістів, людей, що будуть вчити адміністрацію проводити конкурс та інших шкідників видаляємо за власним баченням, аж до пожиттєвого бану на сайті та в соцмережах.

Хай переможе найсильніший!