Я знову програв у літературному конкурсі. Вкотре: мовчанка замість відповіді на тисячний лист.
Страшно.
Мене хвалили в школі, я був найкращим студентом серед українських філологів університету. Наш викладач — відомий критик, що очолював Національну спілку письменників України впродовж десяти років — завжди називав мене талантом.
І мої надії почали мене душити.
Я писав так, я писав сяк, я горів у світлі позитивних коментарів від своїх друзів та підписників у соціальних мережах.
«Але є одне але», — як сказав би Майкл Пацюк.
І воно було й у мене: стояло за спиною, ховалося під ліжком, гаряче спостерігало за моїми кроками, поки я йшов вечірніми вулицями Івано-Франківська.
Невідомість — ось моє «але».
Й одного разу вона стала поперек мого життя.
Спершу… щезла електронна пошта.
Вона виглядала так: «@gmail.com». І все, жодного логіну й сотні вимучених листів. Тобто, відновити доступ до скриньки я взагалі не міг.
Далі: друзі перестали отримувати від мене виклики. І коли я попрохав Сергія, одногрупника, показати, як реагує його телефон, коли дзвоню — жодного номера на екрані не з’явилося. Лише повідомлення: «Вам телефонували з невідомого номера».
«Кепсько», — тільки й подумав я, а Сергій якось підозріло посміхнувся.
Месенджери… так само мені зраджували — наче хтось спеціально зламав профілі у Фейсбуці та Інстаграмі, ще й украв акаунт у Телеграмі.
Зрештою, оточенню стало складніше вийти зі мною на зв’язок.
Я ще міг домовитися з приятелями про зустріч в університеті, чи зайшовши, як у старі добрі часи, до друга додому (якщо він там був, і якщо його мама дозволяла).
Але це все ще б нічого — якби… Якби люди не почали насильно ігнорувати мою присутність. Відсідати якомога далі в автобусі. Не називати на ім’я в розмові. Переходити на протилежну сторону дороги, коли я без жодної небезпечної думки прогулювався Стометрівкою.
І тепер я вже сам засумнівався, чи існую на цьому білому… чорному світі.
Хоча… м’яко сказано: я годинами витріщався на свій відбиток у дзеркалі ванної кімнати, і пересвідчувався, чи не поставила на мені Доля гнітючу крапку…
Тим часом надворі вже полютувала зима, і березень обіцяв видатися ще безнадійнішим.
Я прокинувся в понеділок вранці, якраз першого числа, і… виявив, що батьки залишили будинок.
Без жодної записки. Пояснень. І тільки з приготовленим сніданком на столі: яєчнею, тостами й овочевим салатом. Поруч чорних троянд у вазоні — маминих квітів.
«Дідько!» — повторював я з десяток разів.
А потім відчув, що кудись зник смак моїх улюблених страв на снідання.
І лише квіти… тхнули так, наче десь поруч лежало мертве мишеня.
«Слава Богу, не корона, чорт би її побрав!», — закричав я, захлинаючись істеричним, нервовим сміхом. Підлога неприємно скрипнула. Відчинене вікно вдарив вітер.
Напруга зростала все дужче.
Я пофарбував волосся в отруйний зелений колір, зробив манікюр із символом поштового ріжка, що перетворював мене в справжнього… чоловіка двадцять першого століття, і замовив на дім повію. На щастя, гроші батьки із собою не забрали.
Але коли я відчинив двері, дівчина жахливо закричала й кинулася навтьоки. Навіть привітатися не встиг.
Тоді я випив склянку води, щоби заспокоїтися, і трохи розбавити холодне відчуття, яке переживає кожен, хто втратив кількагодинну райську насолоду.
Заради розвіятися — я загуглив власне ім’я.
Принаймні… спробував. Річ у тому, що…
Я не міг його згадати.
На паспорті, на студентському квитку, у посвідченні для дитини з багатодітної сім’ї — не було мого імені.
І я кинувся до фотографій, до всіх альбомів, що лежали в старому будинку.
На жаль, мене там не було…
Я розридався, як плакав тільки в дитинстві. Налив собі віскі в кружку, з якої зазвичай пив чай, і… спробував сісти за письмо.
«Матері його ковінька, уже кілька місяців нічого не пишу!» — вилаявся до порожньої вітальні.
І текст полився вільно, мов ріки шоколаду в «Чарлі й шоколадна фабрика».
Я легко придумав героя, абсурдну історію, подумки усміхаючись, як Чеширський кіт, до свого кумира — Франца Кафки.
Знову заграла моя уява, марилися картини блискавичного літературного успіху, і…
Прийшов лист. На мою анонімну скриньку.
«Доброго дня! Вітаємо вас із перемогою в конкурсі оповідань жахів. Як беззаперечному лідеру з-поміж дюжини надісланих текстів — ми зробили вам потойбічний подарунок! Отож, читайте уважно: тепер ви — з нами, тепер ви — привид найкращого письменника у світі. І не лякайтеся, що за вікном уже нічого не побачите, це лише…»