Правила


Умови прийому

  1. На конкурс приймаються оповідання в жанрі горор (чи з елементами горору) українською мовою обсягом від 20 000 до 60 000 знаків із пробілами, без урахування назви.
    Кількість знаків визначається статистикою Word.
  2. Тематика творів вільна.
  3. Автор, що бажає взяти участь у конкурсі, авторизується на конкурсній площадці через свій акаунт на сайті «Бабай». Додаткова реєстрація на конкурсі не потрібна.
  4. Конкурс анонімний. Порушення цього правила тягне за собою дискваліфікацію.
  5. Від одного автора приймається не більше двох оповідань. Співавторські оповідання не грають.
  6. Твори надсилаються через спеціальну форму: на головній сторінці конкурсу у блоці «Доступні дії» доступна кнопка «Надіслати».
    У файлі з твором, чи самому тексті не можна вказувати будь-яку інформацію, що дозволяє ідентифікувати автора.
    Щодо порушення анонімності дивитись п.4.
  7. Після надсилання твору та модерації автор зможе побачити статус свого твору.
  8. Переглядати статуси надісланих творів можна у списку власних творів, що відображається на головній сторінці конкурсу.
  9. Твори, що були опубліковані в мережі або на папері, а також ті, що є уривками більших творів, дискваліфікуються.

Порядок проведення конкурсу

  1. Система голосування гібридна: журі та самосуд.
  2. Всі оповідання діляться на групи, їхня кількість залежить від кількості надісланих творів.
  3. Оповідання кожної групи будуть доступні на сайті у спеціальному розділі «Всі твори». Тексти творів стають доступними після закінчення прийому.

1 етап

Кожен учасник голосує за групу, яка по нумерації знаходиться після групи, в котрій є його оповідання. У разі, якщо у автора більш як одне оповідання, він голосує від імені оповідання, назва якого починається з літери, що порядково знаходиться вище за абеткою. Автори з останньої групи голосують за першу. За своє оповідання голосувати не можна. Оповідання одного автора розподіляються різними групами.

Пояснюємо на прикладі, як це виглядатиме.

Скажімо, Графоман Бездарченко написав оповідання «Хтивий мозкожер» і «Криваві кишки».
«Хтивий мозкожер» потрапив до групи № 1, «Криваві кишки» - до групи № 2.
Відповідно, Графоман голосуватиме за групу № 3, оскільки «Криваві кишки» є його основним твором, адже «К» за абеткою передує «Х».

Учасник читає всі оповідання з підсудної групи і голосує за 10 найкращих оповідань, виставляючи бали від 1 до 10 за кожен твір. Кожен бал можна використати лише раз, тобто 10 — це найкраще оповідання з десятки.

Проголосувати можна за посиланням, яке з’явиться у блоці «Доступні дії».

За кожною групою закріплений 1 суддя, що теж оцінює 10 найкращих оповідань, виставляючи бали від 1 до 10.

Схема отримання загального балу твору: маємо 10 оцінок від журі, потім отримуємо оцінки від учасників — беремо рейтинг голосування авторів та конвертуємо їхні бали на оцінки від 0,5 до 10, в залежності від зайнятого місця. Наприклад:

1. Криваві кишки — 57 балів перетворюються у 10 балів;
2. Пекельний зуб — 51 бал → 9 балів;

10. Я вистрілю тобі в обличчя — 22 бали → 1 бал.

Творам поза десяткою, що набрали мінімум 1 бал, буде нараховано по 0,5 балу.

До оцінки журі додається оцінка від авторів (що була конвертована у 10-бальну шкалу), таким чином визначається загальна оцінка, за якою рахуватиметься зайняте місце.

У випадку однакової кількості балів: при визначенні місць в авторському голосуванні, коли утворюється топ на конвертування — перевагу матимуть ті оповідання, автор яких першим надіслав свої голоси, у фінальному списку — у твору, який член журі оцінив вище. Якщо таких оцінок немає, то перевага надається автору, який першим надіслав свої голоси.

2 етап

До другого туру виходять по 5 оповідань з кожної групи, що набрали найбільшу кількість балів. Цей загал ділиться на 2 групи.

Система голосування аналогічна процедурі першого етапу.

Але на цьому етапі може бути більше 1 члена журі на групу, в такому разі оцінки журі будуть конвертуватися за схемою першого етапу для учасників, щоб отримати найкращі твори з оцінками від 0,5 до 10.

Фінал

У фіналі голосує журі. Голосування відбувається за всі твори, їх буде 10.

Тепер оцінки не конвертуватимуться, всі оцінки групуватимуться в один бал.

Три твори, що наберуть найбільшу кількість балів, оголошуються переможцями.

У випадку рівної кількості балів перевагу мають ті оповідання, які мають більший середній бал всіх оцінок.

Таблицю з результатами голосування буде надано для загального перегляду. Голоси будуть відображені на сторінці «Результати» після завершення конкурсу.

Терміни

Прийом творів — з 1 жовтня (00:00) по 30 листопада (23:59) 2021 року
Перший тур — з 01 грудня (00:00) по 22 грудня (19:59) 2021 року
Другий тур — з 22 грудня (20:00) 2021 року по 11 січня (19:59) 2022 року.
Фінал — з 11 січня (20:00) по 16 січня (19:59) 2022 року
Оголошення результатів — 16 січня 2022 року.

! Терміни можуть бути скориговані в процесі, якщо на те буде потреба (наприклад, якщо судді та автори раніше впораються з голосуванням).

Призовий фонд

1 місце — 1000 грн. та альманах «Бабай. Перший кошмар»
2 місце — 666 грн. та альманах «Бабай. Перший кошмар»
3 місце – 333 грн. та альманах «Бабай. Перший кошмар»

Твори учасників конкурсу (незалежно від зайнятого місця) будуть розглянуті на предмет включення до збірки оповідань Бабая, що готується на 2022 рік.

Також не забувайте про можливість засвітитися в горор-тусовці і зарекомендувати себе для подальшої співпраці.

Система акаунтів/коментарів

  1. Кожному авторизованому на сайті користувачеві буде автоматично видано конкурсний нікнейм та аватар. Реальне ім’я учасника можна буде дізнатися після завершення конкурсу.

    Учасники отримують нікнейми згідно вказаної статі в акаунті, змінити цей параметр можна тут. Якщо стать не вказано, автоматично буде згенеровано чоловічий нікнейм.
    Ми не вимагаємо вказувати справжню стать. Ця інформація не буде відображатися в оригінальному профайлі. Але ви можете додати конкурсу ще більшого азарту.
    Якщо ви хочете змінити стать виданого нікнейму, то протягом 24-х годин після видачі пишіть нам на пошту, або в приватні повідомлення на facebook.

  2. З метою активного проведення конкурсу, підвищення динаміки, азарту, можливості оцінити чи почитати критику, зареєстровані на сайті користувачі матимуть змогу залишати коментарі. Це можуть бути люди, що не беруть участі в конкурсі, але читають твори і бажають висловити свою думку.
  3. Автори можуть відповідати на коментарі до своїх творів, але при цьому не повинні порушувати правила анонімності.
  4. Важливо: автори зі стажем мають власний стиль, і можлива ситуація, коли їх упізнають за тематикою чи манерою письма. У такому випадку анонімність не порушена, адже чиїсь здогадки не є підставою для дискваліфікації. Вона відбудеться лише у випадку, якщо порушення буде доведено об’єктивними доказами (наприклад, хтось із учасників повідомить адміністрацію про деанонімізацію (коментарі учасниками не редагуються і не видаляються), або ж модератори самостійно виявлять такого автора.
  5. Суперечки і критика вітаються, але надто емоційні коментарі будуть видалятися, а їхні автори попрямують у бан. Не переходьте на особисте і уникайте коментарів «твір лайно» чи «автор лох». Модератор бачить усіх навіть в режимі конкурсних нікнеймів.
  6. Коментуйте активно, адже автори йдуть на конкурс отримати не лише гроші, а й критику на свою творчість. Для найактивніших коментаторів можуть бути передбачені приємні сюрпризи.

Коментарі відкриються із початком першого етапу.

Скарги, апеляції, інквізиція

  1. Всі скарги уважно розглядаються адміністрацією. Будь-які випадки, котрі ви вважаєте порушенням правил конкурсу чи ваших особистих інтересів, ви маєте право оскаржити до адміністрації, проте останнє слово — за нами.
  2. У випадку, якщо правила конкурсу не передбачають розв’язання певної ситуації, адміністрація залишає за собою право вчинити на свій розсуд, враховуючи принципи розумності й об’єктивності.
  3. Злісних коментаторів, анархістів, людей, що будуть вчити адміністрацію проводити конкурс та інших шкідників видаляємо за власним баченням.

Хай переможе найсильніший!