Підпорядковані Тіла

Незнайомець, не засуджуй мене і мій вибір. Шляхетний і мудрий незнайомцю, твоєю волею, твоєю ласкою, дочитай цю коротку розповідь. Більшого мені не потрібно, більшого я не благаю, про більше я навіть і не мрію. Ця груба шкіра, сперезана символами є свідком моїх останніх годин, моїх визначальних рішень. Підсумком. Вироком. Ціною і товаром. Збережи цей документ на згадку. Або заховай в найнадійнішому місці, що знаеш. Може наступним поколінням це стане доброю наукою. Якщо вони прийдуть сюди, ці могутні і чисті наступні поколиння. Ця думка зігріває мене останніми, наскрізь приреченими днями. Я від щирого серця подарую тобі ще декілька думок. Так сумних, але знай, цей сум проповідує надії. Дещо щербату але все ж таки. Тож дякую наперед незнайомцю, за твій час і за твою увагу.

 

***

 

Дозвольте відрекомендуватись. Я - мешканець центрального Вулика (сектор Крижаного Нуля) королівства Нульового Кола, віком у п'ять Довгих Циклів, двадцять сьома дитина у приплоді головного Королівського Інкубатора, випускний атестат з видзнакою Чорного Сонця, за фахом секторальний спостерігач парування, Кастова Цифра - два с половиною Повних Кола, обмежене право переміщень, маю право на володіння зброєю, економічна спроможність за останнім переписом складає два Підпорядковані Тіла. Напевно людині Зовнішньої Землі (офіційна назва впорядкована в Колі - Скажені Землі), малозрозумілі багато з наведених вище термінів, тому спробую надати короткі довідки. Королівство Нульового Кола найбільше та технологічно найрозвиненіше, з усіх відомих нашим блискучим вченим політичних об'єднань Виміру Зета-Чотири. Свого часу наші сусіди обрали магію, мистецтво, звук та вульгарну свободу як рушій свого прогрессу. Нам пощастило в той самий час мати Велике Пришестя Батьків, котрі своєю Загальною Милістю навчили нас Високої Традиції. Завдяки їх мудрості ми обрали Святу Тишу. Ми обрали математику і Цифру. Ми обрали Вічну Війну. Ми мали багато гострих мечей і швидких коней, мали багато заліза і мали міцни лати, мали найточніші стріли. Але цього було недостатньо для Єдиної Правди. Батьки навчили нас будувати машини, що їх благословляла сама смерть. Подарували нам дисципліну і Головний Порядок. Ми забули магію і знищили всіх хто її практикував. Довкола Кола запанувала повага і страх. Так ми досягли Достатнього Радіусу. Лише так може бути, лише так можливо побудувати Ідеальну Вертикаль. Ми поколіннями голили наші голови, бороди і тіла, бо так навчили нас відчувати і шанувати Традицію. Ті хто мали від'ємні Кастові Цифри стали благословенні Мовчанням, їм сьомого тижня в Інкубаторах зашили рти. Як же я їм заздрив, коли розглядав їх шрами. Вони вже тоді відчували себе ближче до Вертікалі і точно знали, що одного дня стануть її частиною. Вони - наше майбутнє і теперішнє воїнство. Захист і опора Кола, Традиції, Цифри, Виміру. А всі ми разом і кожен з нас окремо - Незмінна Невідома.

 

Потрібно внести остаточну ясність щодо магії. Так ми остаточно відмовились від неї всередині нашого суспільства, бо навіть один Невідомий, маючи відповідні здібності зруйнував би усю Координату. Це знищило б Вертикаль. Але це не означає, що ми відмовились від Потенційно Корисного Ефекту від магії. Саме тому кожного Малого Циклу мовчазне військо рушить за кордони Кола на Шляхетні Полювання. Повертаючись за ними у похмурих і довгих колонах йдуть наші майбутні Тіла (здається у Зовнішніх Землях вживають слово - раби). Вони задовольняють нашу потребу у Магії Одиниці або Здібностях X. З її допомогою, наприклад, освітлювались Прямі у вуликах, вирощували Необхідне, мали точну навігацію наші кораблі, будувалися нові ефективні Об'єкти, здійснювалась термінова комунікація і тому подібне. На противагу існувала Магія Нуля або Здібності У. Вона була вкрай важливою для Цілей Кола. Потойбічні істоти, думкобачення, допити померлих, бойові заклинання тощо, були підвладні тільки у цій галузі. З нею було дещо важче. Тіла Першого Рівня (тобто ті, що були викрадені) не мали до того ані схильності, ані таланту. Тим не менш Батьки знайшли вихід. Ми почали виводити нульових магів власноруч. Захоплені жінки парувалися з Рівними Синами (важко пояснити їх точний статус у Колі, щось на кшталт спадкової аристократії) і як ітог їх Плоди, за умови особливого нагляду і виховання, отримували необхідні нам здібності. Власне тут ми підходимо до розуміння і суті моєї діяльності. Моя посада накладає обов'язки і повноваження обліковця і розпорядника як нульового парування так і лінійного у півціклах (тобто обов'язкового для усіх мешканців Кола згідно з Графіком, Кастою і дещицею менш значних змінних). Свою роботу я виконував уважно і зосереджено, тому мав на обличчі майже три повних кола і стабільний Відсоток. Важливо зазначити, ще одну особливість внутрішнього устрою. Перше півколо на обличчі Невідомій отримує по завершенню Ініціації, як етап осягнення Традиції. Не буду обтяжувати свого шановного читача усіма деталями і церемоніалом, тож відразу перейду до суті. В той день я, як і кожним з Невідомих, овладарював Відліком (за зовнішньою аналогією - велику порцію сильнодіючої отруйної речовини). За сумлінну працю у побудові Вертикалі, опанування Традиції ми отримали Необхідне (висловлюючись простіше - протиотруту). У поганому випадку Невідомий повільно сходив з розуму, його тіло неприємно розкладалося, він стікав смрадними рідинами і мучився сильними конвульсіями. Нас досить часто приводили з Інкубатора до Підземелля де їх тримали. Я пам'ятаю як ми спокійно і тихо спостерігали за цими жахливими створіннями. Це одна з частин процесу, що зветься Постійне Виховання, але на жаль зараз я не маю ні часу, а ні шкіри надати більше інформації. Більш важливими мені видаються короткі нотатки з приводу географії Кола.

 

Коло знаходиться в абсолютному центрі континента Загального Поля (і відповідно займає на ньому найбільшу площу). На Захід лежать землі магічного народу (власне головного постачальника Підпорядкованого Тіла). Холодна і скеляста Північ багата важливими для нас ресурсами (залізо, камінь, Квітка, Води) тож необхідно вести Вічну Війну з місцевими народами. Це досить огидні сліпі створіння з чотирма руками , які проте мають велику силу і витривалість. Південь - мало цікавий з точки зору як Підпорядкованого Тіла так і з точки зору ресурсів. Суцільна пустеля, непридатна до життя. Відомо про малочисельний Орден Самотності на тих землях але контактів, як мені відомо, з ним встановлено не було. На Сході розташований єдиний Вулик Торгівлі у Колі, прямо на узбережжі Великої Води. За чверть Малого Циклу кораблем знаходяться острів заселений Народом Братньої Змінної, високими створіннями з шкірою кольору сніга і чорними очами. Пливучи, ще половину Малого Циклу жевріє наш головний ворог і рушійна сила Вічної Війни - Імперія Вільних Земель. Це єдина загроза Традиції і головна перепона у створенні Вертикалі. Детально описувати цих виродків в мене зараз немає бажання.

 

Наведену вище інформацію я вважаю мінімально достатньою для розуміння подальшої історії. Більш розлогі довідки шукайте в Орденах і в бібліотеках. К останнім, до речі, я маю деяке відношення, адже моя посада передбачає постійні облікові записи і роботу з Архівом. Цим пояснюється моє поверхневе знання Забутої Мови (якою я і пишу цей документ). Одразу перепрошую, за мій сухий і лаконічний стиль письма, по іншому враховуючи мій досвід, підготовку і відношення до Мистецтв у Колі, бути і не може. 

 

***

 

Місце - Головний Меридіан Центрального Вулика

Час - 110011 100000 10001000001 10000110101 10001000000 10000111111 10000111101 10001001111

 

Початок. Точка відліку. Запуск безжального механізму з подій, вибору і наслідку. Я займав своє чесне і шановане місце у третій Шерензі. Перед нами на колінах стояли Підпорядковані Тіла, що їх знов привело Мовчазне Воїнство для побудови Вертикалі, для наших роздумів і для блага Кола. Ця процедура була добре знайома кожному Невідомому, ба більше, вона була завжди очікуваною. Спочатку на Точку вийшов Секторальний Му (найліпший аналог Зовнішніх Земель - будь який релігійний бюрократ). Він почекав Абсолютної Тиші, повільно обвів поглядом найближчу Шеренгу і зачитав короткий Код (мовою Алгоритму звичайно, тому тут і далі мій недосконалий переклад).

 

-       Традиція, велика - Мати! Та, що підкреслює кожну Цифру, та що підтримує Вертикаль, та що дарує Тишу Невідомим, та що розкриває чересла ворогам своїм гострим мечем, та що зашиває роти Майбутньому, та що показала шляхи до Необхідного. Немає нічого Невідомого крім нас, все інше залито світлом, все інше благословенно Батьком, все інше не має початку, все інше сходіться Меридіанами в наші серця, все інше матеріал для головного вогнища. Вогнища Великої Війни. Славимо Найменше, славимо Найбільше, платимо без жалю. Дарунки Крові! Дарунки Крові! Дарунки Крові!

 

Відлуння останніх слів прокотилося між усями рівнями Шеренги. Пара Мовчазних після цього вивела три Тіла перед Шеренгою, точними, короткими рухами перерізала їм горлянки, розвела руки в сторони і склонила голови. Ми закрили очі і уважно слухали музику Крові і смерті. Відривчасте клекотання зруйнованих життів. Кожен пробубонів Перший Код і по тому обов'язковий церемоніал закінчився і ми перейшли до стандартної процедури Розподілу. Для моєї управи того разу Розподіл вказав чотири Тіла, після відповідних облікових процедур і записів, їм міцно закріпили чорні мішки на головах та закували у Останню Одежу.

 

Я давав короткі вказівки помічникам, коли помітив, що мене жестом кличе один з Рівних Синів. Він звернувся з досить банальним проханням, що тим не менше йшло всупереч Статуту. Ідеальна Система гріховна по своєму задуму, чи не так? Зміст прохання полягав в тому, щоб забрати одне з Тіл Приватно. Тіло особливо приглянулося вископоважній особі, тому потрібно притримати його деякий час. Рівний Син мав державні справи на Сході і точно пропускав графіки цього Розподілу. Я звичайно погодився, тому одразу зробив відповідний запис про Брак Тіла. Парування відбудеться не в офіційному порядку (тобто без мого спостереження) і одразу по закінченню Тіло буде знищено. Добре знайома схема. Рівні Сини не порушують правила. Рівні Сини вдосконалюють Рівняння.

 

Місце - Приватне підземелля секторального спостерігача з парування

Час - 00110111 00100000 11010000 10110000 11010000 10110010 11010000 10110011 11010001 10000011 11010001 10000001 11010001 10000010 11010000 10110000

 

Перед церемонією отримання Необхідного мені завжди було некомфортно. Мозок неповороткий, тіло завжди повільне і спітніле, мене важко засинати і важко прокидатися. Тому я міряю кімнату кроками, я наче тікаю від свого стану, повільно намагаюсь відійти, заховатися. Жалюгідно. Треба зробити щось корисне, тому я пішов у Підземелля перевірити Тіло, що чекало на Рівного Сина.

 

Чому я зняв тоді з нього мішок? Нас завжди вчили за будь яких обставин цього не робити. Грубе, неприпустиме порушення Традиції. Так без Необхідного, було важко тримати Контроль. Так я був не в установі, у власному Підземеллі. Чи виправдовує це мене. Ні. За жодних обставин ні. За будь-яких умов ні. Але я все ж таки його зняв.

 

Перше що вразило це очі Тіла. Зелені. Абсолютно. Повністю. без зіниць. Створіння навіть за тих обставин випромінювало спокій і дещо інше. Я не міг підібрати потрібне слово, що декілька раз зустрічав у книгах Зовнішньою Мовою. Ла …. Лог … Лаг … Лагідність. Коли я перший раз зустрів це слово, воно видавалося маячнею. Виявилось і для нього знайшлось місце на континенті.

 

Тіло дивиться уважно. Тіло не боїться. Жодного страху. Страх наш прибуток від Вічної Війні. Наш матеріал для Вертикалі. Без нього все беззмістовно. Без нього ми станемо Одиницею. І нам лишень залишається чекати стяги нашого ворога.

 

Я не міг змусити надягти той клятий мішок на його законне місце. Не міг покликати свою власні Підпорядковані Тіла на допомогу. Магія не працювала під землею. Так визначено Традицією. Ми дивились одне на одне. І я був впевнений, що пройшло декілька Малих Циклів. Що мене розшукують Рівні Сини. Що я став зрадником в їх очах і вже більше не можу отримувати Необхідне. Але ж я тут поруч. Я зовсім поруч від вашого прекрасного Симетричного Замку, що від нього так продумано і виважено розходяться Меридіани і формуються Сектори. Чому вони не можуть мене знайти? Хай я буду зрадником, повзати і гнити живцем без Необхідного. Тільки зупиніть це.

 

Тіло заспівало. Назавжди розбило мою Тишу, що я так довго збирав своєю вірністю і своєю працею. Пісня не було сумною, тривожною, Останньою. Вона була Першою Піснею. Вона повнилась Ра … Ще одно з слово з цих дурних, нікому не потрібних книжок. Навіщо тільки їх захоплювали і привозили до Кола. Без жодного слова Розуму. Без жодної користі для Рівняння. Коли я зможу я добюся того, що їх усі спалять. А на тому вогнищі ми підсмажимо усі Підпорядковані Тіла. Ми зможемо без тої клятої магії. Обов’язково зможемо. В нас є Вертикаль. Поки що є. Рад … Радість. От це слово. Лагідність. Радість. Довіра. А потім знов повернулась Тиша. Інша Тиша. І забуття.

 

 

Місце - Приватне помешкання секторального спостерігача з парування

Час - 00110001 00110010 00100000 11010001 10000001 11010000 10110101 11010001 10000000 11010000 10111111 11010000 10111101 11010001 10001111

 

Враховуючи особливі послуги, що я їх здійснював для Рівних Синів, я мав деякі привілеї. Одне з них, не з'являтися в управі. Я мав добрих помічників і налогоджені процеси, тож, як правило, на мою коротку відсутність не звертали особливої уваги. Дивно, але стан від добігаючого кінця Необхідного в моєму організмі, поліпшився. Спускатись до Підземелля я більше не став. Ба більше, намагався особливо не розмірковувати про те, що сталось. Повернеться замовник, отримає своє Тіло і все стане на свої місця. Ця думка заспокоювала. Проту у Кола, як завжди, були свої, Відомі, шляхи.

 

Братній з'явився без попередження. За дипломатичним єтікетом їм це дозволялось. Стримано привітавшись він коротко виклав свою пропозицію. Його чорні очі фіксували кожен мій рух. Братні ніколи не кліпали, Братні ніколи не казали зайвого, Братні завжди отримували те, за чим прийшли. Він запропонував добрий Відсоток і навіть послугу на вибір від Торгового Дому. Натомість він хотів, того ж що й Рівний Син. Він бажав влади над Тілом. Було досить безнадійно виясняти нащо воно йому. Всі знали, що Братні не вступають в парування з Іншими. Я міг легко списати Тіло, інколи вони не доживали, ніхто не задавав питання чому. Відповідь була швидкою. Враховуючи мій нещодавній досвід. Я не став відмовлятись. Він передав місце й час, де і коли, я мав з'явитися з Тілом, чемно вклонився і пішов. Тепер в мене не було іншого вибору аніж знов спуститися в підземелля. Тіло чекало на мене.

 

-       Підійди.

 

Я намагався не повторювати Помилку. Не дивився в очі, ба більше навіть взяв з собою меч.

 

-       Замовчи. Ще один фокус і я тебе вб’ю прямо зараз. Чуєш?

-       Руки. Поглянь на них.

 

Я відчув на пальцях жар. Кинувся на Тіло, намагаючись швидким і відпрацьованим рухом припинити невідому мені магію, але не встиг. Меч впав на підлогу. Жар ставав нестерпним.

 

-       Скажи це!

-       Я не знаю … Я не розумію.

-       Скаже це і все припиниться.

-       Я не знаю …

 

Біль просочився наскрізь і займав усі мої думки. Що я наробив?

 

-       Скажи це!

-       ВОГОНЬ!

 

Біль раптово припинився, в Підземеллі раптово розлилося Світло. З Тіла впали кайданки Останньої Одежі. Магія? Але як? Я впав на коліна. Тіло повільно підійшло. Воно знов співало. Пісня була іншою. Вона повільно скинула з себе одяг. Я знов втратив Тишу. Я знов втратив Контроль. Ми вийшли з Підземелля. Світло слідувало за нами, мов голодний собака.

 

Потім ми парувались. Кохалися. Ще одне слово із-за Межі.

 

Я розповів про Братнього. Чому? Мене здавалось все неважливим. Більше неважливим. Тіло/Вона наказала підкоритися. Чому? Мені все одно. Світло увійшло в мене. Це одне видавалось цінним. Я не втратив Традиції. Я наче зрозумів її по іншому. Збудував свою власну Вертикаль. Ми знов дивились одне на одного і мовчали Іншою Тишею.

  

-       Що ти? Чого ти прагнеш? Навіщо це все?

-       Я Аа’глі. І я тут дати тобі Ім’я.

 

Я встав з ліжка. Єдине, що було доречно зробити, це записи. Записи давали мені Контроль. Перевірений спосіб. Я зроблю це як вмію і скільки зможу на тому невеличкому запасі шкіри, що маю. Можливо все піде за планом і я подарую їх Мандрівному Су, а він зробить з них нові Пісні.

 

Місце - Брудне Провалля Центрального Вулика

Час - 00110001 00110101 00100000 11010001 10000001 11010000 10110101 11010001 10000000 11010000 10111111 11010000 10111101 11010001 10001111

 

Доки ми чекаємо Братнього, я маю час занотувати останні події. Аа’глі тривожно спить поряд, навколо темно але вона запалила невеличке Сяйво, тож маю змогу впорядкувати думки і зробити очікування Корисним. Ті зміни, що зі мною сталися потребували ретельного Корисного Аналізу, потребували Абсолютного Роздуму. Я думаю, що буду мати на це час. Вдосталь часу. Тепер я більше не Невідом

 

***

 

Нажаль. Мені правда дуже шкода. Своєю жертвою та й своєю жадібністю він обрав Вічність, він отримав ім'я. Я отримала Першу Дитину. Того самого хто має відшукати Кр’аас. Того самого хто дарує цим ззнекровленим, сумним землям красу і природу. Пробач. Ти ніколи б не зрозумів. Знай я особисто закрила твої очі, витерла бруд і кров з твого обличчя. Я особисто заспівала Пісню Переходу. Я особисто дала тобі ім’я. Ло’ов. Таким ти тепер залишишся назавжди. Ти не знав, що все було вирішено багато років до цього. Ми отримали Дитя. Ти отримав прощення і насолоду. Пробач.

 

Я відправляю ці дописи у Орден Самотності на зберігання. Нехай пам'ять про того, кому Світ дав ім'я, лишається сповнена Світла. Кр’аас здійснить свою справедливість, а можливо коли ви читаєте це, вже здійснила. В такому разі прийміть мої найщиріші поздоровлення. Ви живете в кращому зі світів! 

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Перший етап: Камор
Другий етап: Нав
Історія статусів

12/11/23 20:17: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
13/11/23 00:56: Грає в конкурсі • Перший етап
04/12/23 00:43: Грає в конкурсі • Другий етап
23/12/23 21:00: Вибув з конкурсу • Другий етап