Двері

Зачини двері, підкинь дров у камін і сідай зручніше. Знаєш, зачиняти двері дуже важливо - це захищає від непроханих гостей та поганої погоди. Ця проста процедура, насправді, велика розкіш. Я розповім тобі історію про хлопця, який не мав такої розкоші. Історію про Юлія який жив із відчиненими дверима.

Юлій не пам'ятав, як потрапив до Рудого. Коли він запитав у нього про це, той йому розповів, що він підібрав його в лісі маленьким хлопчиком, який плакав і був брудний. Він втік від злого пана, загубився і не знав, що робити далі. Ймовірно, Юлій був сиротою, бо нічого про своїх батьків він тоді сказати не зміг. Рудий виявив не надто властиву для себе жалість і забрав його із собою.

З того часу Юлій жив у Рудого. Якщо він і справді втік від важкої праці в пана, то потрапив він у місце, де доводилося працювати не менше. Юлій стежив за чистотою, готував, рубав дрова на зиму, чистив, прав та підшивав численні костюми Рудого. Але найважливішою роботою Юлія було стежити за дверима. Двері не зачинялися ніколи. На них навіть не було чогось, що хоч якось нагадує замок. І закрити їх не можна було тому, що по відчинених дверях Рудий знаходив дорогу додому.

Якщо ти досі думаєш, що у відчинених дверях немає нічого страшного, то я розповім тобі, що крім холодного вітру, який хитав двері і вони гидко рипіли, а Юлій замерзав ночами і ретельно кутався в ковдру, було ще багато непроханих гостей. Багатьох виганяв сам Рудий, але найчастіше цим займався Юлій. Озброївшись шваброю чи кочергою, він ганявся за буками, барабашками, кікіморами, лісовиками та водяними-болотниками. Але іноді гості були настільки страшними, що Юлій забирався на піч, забивався у куточок і загортався у ковдру. Рудий нічого не говорив про чудодійні властивості ковдри, але часто монстри не помічали його, а іноді, підійшовши ближче, принюхувалися і йшли далі.

Якось страх Юлія був дуже сильним. Тоді його розбудив неприємний запах гнилі від високої довговолосої істоти з тонкими руками та ногами. Вона ходила по кімнаті та принюхувалася. Коли істота наблизилася до грубки, на якій лежав Юлій, він помітив, що його очі наче заросли вовною. Вона підняла руку з довгими пазуристими пальцями і провела ними по ковдрі. Юлій стиснувся від страху. Врятував його Рудий. Він стояв на сходах і сказав: Ти тут не для цього, упир, підемо, є справа. Істота скрипуче засміялася, стягнула з Юлія ковдру і наблизилася дуже близько, сопучи ніздрями. Але Рудий у цей час дістав шматок сирого м'яса і помахав їм у повітрі, істота відсторонилася і пішла за Рудим, як слухняна собака. Вони довго знаходилися нагорі в кабінеті і Юлій чув різного роду крики, завивання, плач і гарчання, але навіть це не завадило йому заснути.

Минав час, і Рудий вів справи з дедалі дивнішими істотами. Одного разу, коли він був відсутній, у будинок прийшла дуже гарна дівчина. Очевидно з далеких країв. У неї були трохи розкосі очі, вогняне волосся, і найнезвичайніше: у неї був пухнастий рудий хвіст і гострі звірячі вушка на голові. Вона назвалася сестрою Рудого. Цілий день по-господарськи ходила кімнатою, практично не звертаючи уваги на Юлія. А ввечері, не дочекавшись Рудого, попросила нагріти їй ванну. Юлій запропонував їй лазню, але вона наполягла виключно на ванні. Не соромлячись, вона скинула одяг і поринула у воду. Юлій не міг не спостерігати за нею. Вона помітила його боязкий погляд, усміхнулась і покликала до себе. Взяла його руку і почала гладити нею по своєму тілу, зупинилася на грудях і стала опускатися нижче. Юлій просто горів від збентеження та таємного бажання. Потім відпустила його руку, трохи відштовхнула і наказала стелити постіль. Оскільки особливого місця для гостей у будинку Рудого не було, а його кімната, на відміну від вхідних дверей, була завжди зачинена, він постелив на печі, де зазвичай спав сам. Вона, навіть не одягнувшись у нічну сорочку, залізла під ковдру і одразу діловим тоном покликала її до себе. Юлій поліз до неї, попередньо скинувши одяг.

Коли вона вже тихо дихала в плече і погладжувала його живіт хвостом, він почув важкі кроки біля дверей. Поборовши страх, що ледь зароджувався, він зліз із печі, натягнув сорочку, і, схопивши кочергу, підійшов до дверей. За нею стояло величезне деревоподібне чудовисько, воно рипіло своїми гілками-руками. Юлій різко прикрив двері та навалився на неї спиною. Чудовисько спочатку ніяк не відреагувало, а потім різко вдарило по дверях. Юлій, борючись із бажанням втекти та сховатись під ковдру, стояв на місці. Чудовисько вдарило кілька разів, кожен сильніший за попередній, а потім, наче його щось відволікло, відійшло від дверей. Юлій постояв ще кілька хвилин, але все було спокійно, і він вирішив повернутись у ліжко.

Рудий повернувся рано-вранці. Він був дуже злий і сильними поштовхами розбудив Юлія. Він запитав, навіщо той уночі зачиняв двері, адже приходив дуже важливий гість, і тепер його буде дуже важко запросити знову і це руйнує всі плани. Юлій розповів, що приїжджала сестра Рудого і він хотів врятувати її від чудовиська. Щоб підтвердити свої слова, він покликав дівчину, але її вже ніде не було. Рудий лише сказав: "У мене немає сестри". Потім пішов у свою кімнату.

Правду кажучи, Лисиця відвідувала його після цього регулярно. Юлій багато разів намагався в неї дізнатися, хто вона і що їй потрібно. Але вона лише посміхалася і казала, що якщо він хоче, щоб вона прийшла ще раз, він не повинен ставити запитань. Одного разу вона попросила відкрити кімнату Рудого, але в нього не було ключів, і бути не могло, бо насправді він ніколи не був там.

Життя Юлія йшло своєю чергою. Рудий з'являвся і знову йшов у мандри. Непрохані гості змінювалися, але серед них було менше страшних. Один лісовик регулярно приходив і пив з Юлієм трав'яний чай. Інший водяний часто заходив і розповідав різні байки та плітки. Але настав один момент і Юлій зрозумів, що все зміниться. Того тижня Рудий був зайнятий довгим приготуванням у далеку дорогу. Він зібрав багато речей у свою сумку, одягнув довге сіре пальто та дивний капелюх-циліндр. Він сказав, що повернеться за тиждень, але минув один, наступний, місяць, а його все не було. Будинок був порожній, не було навіть непроханих гостей. Але одного дня зайшла постать у чорному одязі в одній руці у неї був пісочний годинник, а в іншій довга коса. Юлій одразу зрозумів хто це.

– Ви за мною? – спитав він тремтячим голосом.

- Хм, хлопче, а ти звідки тут узявся? – перепитала смерть і глянула на годинник. – А де господар?

- Його немає вже довгий час.

- Не важливо, найголовніше, що я вже знайшла це місце, - сказала вона, - не кажи Рудому, що я приходила, йому це знати ні до чого.

Смерть змахнула своїм чорним балахоном і попрямувала до дверей.

Наступного дня прийшла лисиця. Вона розповідала Юлії щось веселе, але його не полишали думки про похмурого візитера. З Рудим щось має статися, і, можливо, вже сталося. Він не уявляв, що робитиме без нього. На що перетвориться це місце. Всі продукти та одяг він отримував від Рудого. Навколо був непрохідний ліс, і в разі чого невідомо куди йти. Юлій уже збирався обговорити це з Лисицею, але в цей момент саме зайшов Рудий. Він важко дихав, одяг його був брудний, він тримався за живіт, на якому, була велика рана. Насамперед він глянув на Лисицю і сказав:

- Я підозрював, що це ти тут вештаєся, і вигнав би тебе зараз, але мені знадобиться твоя допомога.

Вони відвели Рудого до його кімнати і поклали на ліжко. Лисиця роздягла його, обмила і перев'язала рани. Юлій уперше був тут. Йому одразу впало в око безліч цікавостей. Величезний екран з картинками, що рухаються, музичний ящик, дивна книжка з кнопками, безліч банок і пробірок на полицях, на стінах висіли колекції комах і опудало птахів. Але милуватися інтер'єром було ніколи. Юлій бігав униз і постійно підносив чисту воду, потім лисиця послала його підігріти бульйон. Коли він повернувся, її не було, а в кімнаті не вистачало деяких речей.

- Вона весь час ходила до нас, щоб потрапити до моєї кімнати, - хрипучи, сказав Рудий, - сподіваюся, вона знайшла що шукала. Іди сюди, Юлію, підійди до столу, відкрий скриньку і візьми, що там лежить.

У скриньці лежав позолочений дверний ланцюжок.

- Іди і прикріпи його до дверей, це повинно тебе захистити цієї ночі. Потім збери в сумку гроші та речі, які вважатимеш за потрібне. Вночі нікому і нізащо не відчиняй двері, а вранці йди та йди прямо дорогою, не обертаючись.

- Але як же ти? – Юлій заплакав

– Мої дні закінчені. Дякую тобі за все, хлопче, а тепер поспішай, тобі треба зачинити двері до заходу сонця.

Ланцюжок він прикріпив швидко. Потім зібрав речі. Крім грошей та одягу, Рудий порадив узяти деякі інструменти, книги та довідники. Потім він залишив хворого відпочивати, а сам спустився вниз.

Юлію здалося, що захід сонця був особливо зловісним. Небо було криваво-червоним, і його поступово затягували чорні хмари. Здійнявся дуже сильний вітер. Двері скрипіли, але ланцюжок не давав відкритися їм навстіж. Десь вдалині він почув виття і крики. Небо розрізала блискавка та почалася гроза. Юлій щільно зачинив двері, а потім для надійності присунув до них стіл. У двері стукали, спочатку несміливо, а потім все дужче. Він почув скрипи деревоподібних чудовиськ, завивання лісовиків, булькання водяних, навіть у цьому шумі розрізнялося особливо гучне сопіння упиря. У двері били з величезною силою. Здавалося, що її зараз винесуть із зовнішньою стіною, але маленький позолочений ланцюжок просто диво як міцно тримався. За дверима почувся гучний крик Лисиці, вона кричала про допомогу, благала впустити її всередину. Юлій сильніше укутався у ковдру і заплакав. Ніч була довгою, у двері стукали, били, дряпали. Серед речей Рудого була маленька музична скринька з навушниками, і Юлій заліз на грубку, накрився з головою ковдрою, увімкнув музику і постарався забутися. Йому навіть вдалося заснути на кілька годин.

Ранок був сірий і холодний. Юлій, не знімаючи ланцюжка, прочинив двері і подивився на вулицю. Земля у дворі була потоптана, довкола лежали поламані гілки та викорчовані дерева. Потім він пішов перевірити як він пішов перевірити як справи у Рудого. У його кімнаті стояла постать у чорному, вона тримала за руку напівпрозору копію господаря, а він сам лежав на ліжку без ознак життя.

– О, хлопче, нам уже час, – сказала смерть.

- Як же? Що тепер буде? – Юлій заплакав.

- Твій господар могутній чарівник. Він довго водив мене за носа. Але навіть йому не під силу ховатися вічно. Скажи мені, хлопче, чи не бачив ти в будинку старого кишенькового срібного годинника?

– Ні. - Замотав головою Юлій.

– Схоже, хтось із гостей забрав його. Шкода, отже, мої пошуки не закінчені.

Юлій подумав про швидку втечу Лисиці, ймовірно вона вкрала годинник, але він вирішив не говорити про це смерті.

 - Тобі час, хлопче, без господаря скоро це місце перестане існувати і розчиниться в небутті.

Юлій глянув на Рудого і сльози знову ринули з його очей.

- Прощавай, хазяїне, ти був дуже добрий до мене і я ніколи тебе не забуду.

Напівпрозорий Рудий нічого не сказав, лише посміхнувся і кивнув.

Юлій пішов геть від будинку дорогою. За спиною він почув тріск вогню та пожежі, але не обертався, як йому й наказали. За кілька годин він вийшов із лісу до поселення людей.

Знаходиться в групах

Прийом оповідань: Допущені на конкурс
Перший етап: Крін
Історія статусів

27/10/23 00:15: Прийнято на конкурс • Прийом оповідань
13/11/23 00:56: Грає в конкурсі • Перший етап
04/12/23 00:43: Вибув з конкурсу • Перший етап