Поділитися

 (Закривавлене хутро: мальопис «БІЛКИ-ВОЯКИ. Том 1. ВЕСНА»)

Справжня жесть від Жерстянників

«Білки-вояки» («Squarriors») – це серія коміксів та графічних романів від сценариста Еша Мазко та художниці Ешлі Віттер (їх тандем кличуть «Команда Еш»). Оригінал видало у 2014 р. видавництво «Devil's Due Publishing».

Почавши свій шлях з «Kickstarter», франшиза зуміла завоювати прихильність багатьох читачів. Це бентежна історія протистояння інстинкту та розуму в поєднанні з динамічним малюнком, який аж ніяк не приховує жорстких деталей тривалого конфлікту.

«Білки-вояки. Том 1. Весна» – постапокаліптична історія про розумних тварин, що ведуть криваву війну, у світі, де людська раса загадково зникла. Звірі сформували клани й без упину борються за власну ідеологію.

Клан Жерстянників (The Tin-Kin) – це група білок, лисиць та інших істот – гризуни, зайцеподібні та хижаки, які об'єдналися, щоб пережити зиму. Мирний клан стикається з неабиякими викликами та загрозами, що підважують саме його існування. Чи виживуть вони фізично? Чи вціліє їхня ідея мирного співжиття? Криваві компроміси не за горами. 🐁

Вікіпедія визначає жанр коміксу розмаїто: фентезі, антропоморфізм, пригодницький бойовик, воєнна наукова фантастика. Сама ж Ешлі про мальопис висловилася в інтерв’ю: «Це щось на кшталт «Секретів N.I.M.H.» і «Шаленого Макса». Фани ж описують його як «bru-tiful» (brutal and beautiful): брутальний і прекрасний».

Гризуни вивчають українську

Український переклад від видавництва «MAL'OPUS» вийшов у 2020 р. Перекладачка – Олена Лісевич, яка, наприклад, для видавництва «Вовкулака» працює з мальописами всесвіту Геллбоя Майка Міньйоли. Щодо останнього – на Бабай є стаття про його «Балтимор: Чумні кораблі».

Параметри видання: запакований у плівку глянцевий папір, м'яка обкладинка, кольорові ілюстрації, 128 сторінок, 18+ (ultraviolence). Назва – це комбо Squirrels (білки) + Warriors (воїни). Видавництво навіть проводило опитування у ФБ з пропозиціями щодо варіантів адаптації.

Кількість оригінальних випусків:

  • Том 1 «Весна» – це 4 номери + Special;
  • Том 2 «Літо» – 5 номерів.

Видання для конвентів «Squarriors: Convention Special» з додатковими матеріалами (біографії та дані персонажів, сімейні дерева і т. д.) вийшло 30.07.2014 р., а фізична версія першого тому – 06.01.2016 р. Перший випуск другої арки з п’яти випусків «Літо» – опублікований 25.05.2016 р.

Приємно, що вказані додатки зі Special – вміщено і в UA-локалізації.

Зіграймо в Білко-покер?

«Squarriors: The Card Game» – це змагальна колекційна карткова гра 2017 р., де ви граєте, будуючи історію власного племені. Сюжетна сторона ігрового процесу зосереджена на вивченні світу та вербуванні воїнів.

Використовуючи можливості відкритого світу в сеттинґу Squarriors, творці розробили свою настілку, яка профінансувалася протягом двох днів на Kickstarter. Як виявилось, шалені фани коміксів дуже хотіли отримати змогу зіграти у гру за цією франшизою – з безліччю персонажів і нескінченних можливостей (був навіть рівень спонсорства, щоб поставити фото власної кішки на картку).

Перемога над суперником вимагає домінування над територією. Кілька шляхів до перемоги (наприклад, змусити хижаків опонентів зрадити їх) залежать від колоди, яку ви збираєте. Механічно основний тактичний фокус гри полягає у використанні вашого стосу з відбоєм карт для ланцюгової реакції. Ця основна механіка зміщує акцент у грі з рандому на хитрощі й вибір тактики.

Тріо рекомендацій на тему

  • «Mouse Guard» («Мишина варта») – серія коміксів від автора Девіда Петерсена. Дія відбувається у світі розумних мишей, які живуть у середньовіччі, паралельно тій же епосі в історії людства, хоча в їхньому світі немає людей.
  • «Redwall» («Червона стіна») – серія дитячих фентезійних романів британського письменника Браяна Жака з 1986 по 2011 роки. Дія відбувається у середньовічному світі, населеному антропоморфними тваринами: миші, білки, кроти і т. д.
  • «Секрети Н.І.М.Х.» (The Secret of NIMH\1982) – мультфільм Дона Блута. Сімейна фентезі-драма з досить темним присмаком і стилем. У ролях: птахи, польові миші та підземне суспільство розумних щурів.

Критики вигризають горіх істини

Рік Хайнц (nerdist.com):

«Випуск «Весна» є жорстоким, кривавим і створює лісовий світ, який більше нагадує «Гру престолів», коли вони борються з племенем суперників. Можливо, смиренні й успадкували землю, але це не означає, що вона – подарунок.

Літня арка посилює політичну натуру племен з внутрішніми та зовнішніми конфліктами, одночасно роблячи тонкі натяки на побудову світу. Кожен випуск пропонує більше натяків на історію людей, ховаючи деталі на задньому плані (де тим і місце). У фокусі – спільна подорож, щоб дослідити новий світ, що є наріжним каменем науково-фантастичної картини світу. Художня якість вражає, але світ також наповнений нескінченними сюжетними можливостями».

З сайту reviewsworld.com:

«Раптово набута іскра раціональної думки створює для цих істот внутрішню боротьбу: інстинкт проти розуму. Тварини всіх видів створюють племена і суспільства – кожне зі своїми власними віруваннями, вождями, законами і навіть арміями. Деякі з них намагаються стати цивілізованими, в той час як інші приймають варварські звичаї своїх предків. Залишається питання, що ж такого зробили люди, що призвело до їх вимирання? І як нова цивілізація, що заселяє планету, може уникнути тієї ж долі?

Фракції, обмежені ресурси, недовірливі раси та сімейні проблеми занурюють племена в кров».

Фінальний надгриз

«Весна» окреслює світ і знайомить із чималим оберемком героїв. Для кращого орієнтування хто є хто – подано схему сімейного дерева та біографії персонажів.

Епіграф із титулки – цитата з Біблії (Мт 5:5). Але сюди не менше пасуватиме й інший: «There Will Be Blood» – Вихід 7:19.

Тож що ми маємо?

  • Оригінальний комікс (не сиквел!) з крутезною графікою й цілісними персонажами.
  • Постапок, безлюддя, діжки крові, справжній гризунячий survival.
  • Самобутні клани зі своєю філософією, дрібка інтриг і війни, битви, пастки.

А ще – художник вміло зображує що панорамні фони, що анатомічні макро-деталі. Висновок: це дуже брутально та няшно водночас; захопливий і дивовижний мікс, 100% вартий прочитання. Тож помолімося білячому богу за другий том у рік Чорного Кроля!🐿

Джерела та світлини:

http://squarriors.com https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%96%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D0%BA%D0%B8 http://independentcreatorsconnection.com/2018/09/15/artist-spotlight-team-ash/ https://nerdist.com/article/brutal-world-of-squarriors/ https://www.devilsdue.net/squarriors.html https://www.facebook.com/Squarriors/ https://malopus.com.ua/komiks-bilki-voyaki-tom-1-vesna

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: