Поділитися

 (Балтимор: Чумні кораблі)

Хто ж забацав і замутив?

Майк Міньйола (16.09.1960) – американський художник, ілюстратор і сценарист коміксів, який досі не оговтався від прочитання «Дракули» 13-річним – нині рефлексує свої травматичні страхи у густих чорнилах і цупких сторінках мальопису.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • У 1992 – намалював комікс-адаптацію фільму «Дракула Брема Стокера» для Topps Comics.
  • У 1993 – перейшов до Dark Horse comics і створив Хеллбоя – окультного детектива-напівдемона, який може бути, а може і не бути Звіром Апокаліпсису.
  • Виступав візуальним консультантом режисера Гільєрмо дель Торо на фільмах «Блейд II» (2002), «Хеллбой» (2004) і «Хеллбой II: Золота армія» (2008).
  • У 2007 р. Девід С. Ґойєр ледь не зрежисував авторський сценарій Балтимора.

Зомбі й упирі полюбляють казки?

Балтимор (Baltimore) – американська серія коміксів у жанрі жахів, створена Майком Міньйолою та Крістофером Голденом. Серія розпочалася з ілюстрованого роману «Балтимор, або Стійкий олов'яний солдатик і вампір» у 2007 р.. За сюжетом троє друзів лорда (британського офіцера часів Першої світової), чекають на нього в готелі, розповідаючи кожен про свій досвід зіткнення з нереальним. А коли він таки з’являється – стартує полювання лорда Балтімора на вампіра.

Готичним модерном віє вже з першого рядка роману: «Холодної осінньої ночі, під чорним небом, позбавленим зоряного світла і без місяця, капітан Генрі Балтимор стискає гвинтівку і вдивляється в темну безодню поля бою, і в глибині душі знає, що це – поля тортур Пекла, і прокляття чекає всього за кілька кроків попереду».

Кожен розділ книги починається цитатою з казки Ганса Крістіана Андерсена «Стійкий олов'яний солдатик», а роки стилізовані під «19__». При розширенні серії в коміксовій формі дати уточнені. У романі вампіра ніколи не називають на ім'я, але в коміксах його пойменовано Гаіґусом.

У 2010 книгу перетворили на серію коміксів «Балтимор», видану видавництвом Dark Horse Comics, яке також публікує серію про Хеллбоя Міньйоли. Вона розповідає про полювання лорда Балтимора на Гаіґуса протягом років, які оригінальний роман пропустив. Частини книжної «Прелюдії» адаптували в сюжетну арку коміксу «Чумні кораблі»: так перший номер містить кілька сцен із роману у флешбеках, коли лорд Балтимор розповідає частини своєї історії, а глави «Крещендо», «Фінал» і «Кода» – в арку «Каплиця кісток». Починаючи з п'ятого тому, історія коміксу вийшла за рамки подій оригінального роману.

«Балтимор» – це цикл мінісерій, кожна з яких має власну нумерацію, але кожен випуск також має постійну загальну нумерацію на внутрішній стороні обкладинки.

Серія є частиною «Зовнішнього світу Міньйоли і Голдена», спільного всесвіту з «Джо Големом» та іншими назвами, такими як «Леді Балтімор» (де вже не Перша, а Друга світова).

Чумні кораблі (Baltimore #1)

Арка «Чумні кораблі» – це п’ять випусків 2010 р., кожен по 144 сторінки. Всього ж є 14 арок (зазвичай, по п’ять номерів, але є й одинарні, здвоєні й тріади) і 41 номер. Загалом же «Балтимор» випускався протягом 08.28.2007 – 06.07.2017.

Українське видавництво Мальопус (MAL'OPUS) оформило видання взірцево: глянцевий папір, тверда обкладинка, кольорові ілюстрації, 144 сторінки, печінка зомбі в зіплоці, 16+. Запакований у плівку комікс вибухає густим неповторним букетом поліграфічної фарби: можна спіймати бібліофільський кайф ще до прочитання. Бонусом є передмова та скетчбук із першими ескізами, замальовками та розкадруванням – героїв, трупаків і потвор, атмосферні примітки.

Знаково, що починається комікс присвятою: «Вільяму Гоупу Годжсону, який мав що сказати про розбиті кораблі та плісняву» – М. Міньйола. А прочитати або прослухати оповідання сера Вільяма «Голос у темряві» можна в аудіокнизі Бабая «Голоси в темній кімнаті» або в паперовому «Бабай: Перший кошмар».

А що ж шепоче відгук?

Треба розуміти, що історія першого номеру має класичний присмак і ще тільки починає розгойдуватися. Тож варто прибрати завищені очікування, щоб не розчаруватися.

СЮЖЕТНО: це комікс про мисливця на вампірів із цинічним і похмурим персонажем. Не джентльмен, але лорд. Перший випуск знайомить з історією лорда та його мотивами, правилами всесвіту та вводить кількох цікавих персонажів, які тут з’являються ще епізодично. І так, різного роду монстрів тут рясно уже. Присутня справжня чума, майстерно замішана з містикою, прокляттями, магією. Несподіванкою є елементи стімпанку.

Автори вміло та виважено бавляться й розкидають деталі впродовж мальопису. Будьте певні: всі рушниці вистрілюють – і сюжетні, і ті, що на Балтиморі обвішані. А яка не стрельнула в першому номері – зробить це в подальших.

ГРАФІКА: кінематографічно й готично, з атмосферою жаху, смерті й приреченості. Чітко зображені, жахні, класичні та новенькі почвари, контрасти кольорів і темнувата палітра.

КРИТИКИ про книгу 2007 р. і опосередковано про комікс: «це драматична історія та тіньові персонажі в гнітючих декораціях. Опинившись у світі, де їхня і без того жахлива уява може наблизитися до того, що є насправді, автори використовують похмуре тло, щоб занурити читачів у свою оперну історію про помсту» – Кріс Барсанті для PopMatters.

«Міньйола і Голден створюють захопливу алегорію про природу війни, поєднуючи гостроту «Стійкого олов’яного солдатика» Г. К. Андерсона, надприродний озноб Дракули та жахи Першої світової з епідемією грипу» (Publishers Weekly).

P.S.: Можна й оминути цей комікс, але… хіба ви зможете заснути, не знаючи відповіді на питання: що то за висока червона фігура з короною полум'я? Чому зброя лорда обв'язана по всьому тілу? І що в біса символізують ті цвяхи в його дерев'яній нозі?

Джерела та світлини:

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: