Поділитися

 (Відгук на «Книгу вигаданих неістот»)

Зізнаюся, я спочатку не дуже розуміла, що саме взяла почитати. І анотація мені не допомогла: очікувала трохи іншого й мала певні упередження щодо книги. Прийшла до неї цікавим чином. Підписалася на сторінку видавництва «Дім Химер» у Фейсбуці, там виклали ілюстрацію Нати Фріден до книги з пропозицією «вгадати, що це». І я таки вгадала неістоту-коріння і його властивості. В голові промайнуло: «капець, ото бувають збіги», хотіла прочитати більше, але до купівлі справа не дійшла.

Потім стався «Степовий Бог» Євгена Ліра, в якому угледіла щось знайоме про порцелянові голови з анотації до попередньої книги «Підземні ріки течуть». Трохи повипитувавши у людей, дізналася, що книжки з одного всесвіту.  І тільки потім я повернулася до «Книги вигаданих неістот». Якщо ви ще не читали її, то ось вам мої очікування/реальність.

Очікування: Бестіарій неіснуючих, але давно відомих істот типу мавок, чугайстрів, водяників.

Реальність: Йдеться про Край Снів, з якого до нас прориваються Кордонні пси, Заперечники, Місто темряви та інші цікаві неістоти. Автори характеризують неістот як те, що одночасно існує і не існує. Коли читала характеристики цих створінь, було враження, наче це щось нове і знайоме. Здається, що це істоти, про яких відомо усім, але про котрих мовчать. Бо якщо озвучиш щось уголос, то воно оживе і оселиться у твоєму світі назавжди. 

Очікування: Неістоти – суцільна вигадка авторів.

Реальність: Частково – це так. А от чого я не  очікувала побачити, так це документального підтвердження неістот у творах іноземних письменників, у свідченнях інших людей та у піснях гурту Radiohead. Одну неістоту навіть зображено на обкладинці альбому, але то не точно. 

Очікування: Клішовані істоти з додатком «не».

Реальність: Переважно неістоти нестандартні, тому особливо цікаво читати описи і їхню взаємодію або вплив на людину. Є погані, є нейтральні неістоти. Описаний їхній зовнішній вигляд, хоча більшість його не має, живе у звуках, тінях і природі. Перелічені поради щодо нейтралізації жителів Краю Снів. Викликали дежавю розповіді про біг на місці, темне місто з блідими вогниками, дивний будинок, тіні. В моїх снах таке точно було, можливо, у ваших теж.

Очікування: Книга для підлітків або тих, хто вірить у сни і потойбічне.

Реальність: Скептикам і раціоналістам теж буде цікаво, я прочитала її повністю, згадувала дитинство і порівнювала сни. Свідчення і задокументована інформація від інших людей не дає піддавати сумнівам ці згадки. Власні сни натякають, що неістотам таки бути. Для скептиків книга виявиться пізнавальною історією, перемежованою з власними спогадами.

Книга має крутий шрифт, ілюстрації і купу цікавих історій ( я досі під враженням від «Птаха і його людини»). 

Що робити після прочитання:

·       Пошукати неістот у віруваннях інших країн або згадки про них в книгах чи культурах.

·       Записати свої сни у нотатник для снів (його оформлено стилістично, як і книгу, але у наявності лімітована кількість)

·       Прочитати ще книги з цього всесвіту: 

Євген Лір - Трилогія «Хассара» (поки вийшов тільки «Степовий Бог»), «Підземні ріки течуть».

Кшися Федорович «Усе золото твоїх снів».

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: