Поділитися

 (Снаф: найбільший міф у кіноіндустрії)

Снаф (англ. snuff) — жанр відео та короткометражних фільмів, де зображені справжні вбивства, смерті чи самогубства, подекуди — з додаванням порнографічних сцен. Термін походить від англійського іменника snuff, що позначав згорілу частину ґнота свічки, дієслово ж означало відрізати її, а потім, у ширшому значенні, — винищити або вбити. Це слово сотні років було популярним у англійському сленгові.

Концепт таких фільмів зародився у 1970-х, коли гуляла міська легенда про підпільні цехи, що виробляли такі стрічки заради вигоди. Ці чутки лише посилилися, коли у 1976 р. вийшов фільм «Snuff», який, однак, містив лише спецефекти для симуляції вбивства. У 1971 р. термін «snuff movie» був використаний у книзі Еда Сандерса «The Family: The Story of Charles Manson's Dune Buggy Attack Battalion» (Сім’я: історія батальйону бойових дюнних баґі Чарльза Менсона), де автор стверджував, що ця секта брала участь у створенні такого фільму. Пізніше ж він уже зазначав, що це вигадка.

tumblr_977d4a194bb372993f54fb430c81bc10_54d56f2a_1280.gif

Такою ж вигадкою був і маркетинговий хід творців аргентинського горору «El Ángel de la muerte» 1976 року, який у США отримав назву «Snuff» через заяву про вбивство однієї з акторок на камеру.

Такі фільми справді можна переглянути?

Згідно з сайтом Snopes, який спеціалізується на перевірці фактів, жодного справжнього снаф-фільму ще не було знято. Адже це просто абсурдно — записувати злочин та викладати його на широкий загал. Навіть якщо постаратися та приховати всі деталі, вбивцю та його помічників усе одно буде легко викрити. Оскільки наголос усе-таки на бізнесі заради грошей, люди в цій сфері ніколи не ризикуватимуть аж настільки; деякі божевільні, що втратили зв’язок з реальністю, звичайно, можуть, але тоді це вже не буде снафом. Так, існує велика кількість схожих відео, проте вони були зняті для власного задоволення чи пропаганди, а не для фінансового профіту, який і є визначальним для цього жанру. Крім того, були й сцени страт та смертей під час війни, аматорські відео від убивць — усі вони не є снафом.

Найближче до снафу підійшли дніпропетровські маніяки з 2007 року, ґаджети яких містили багато відеозаписів убивств. Одне з таких потрапило в інтернет. А також відео 2012 року, зняте Люкою Маґноттою, де він калічив труп своєї жертви; убивця ще й грубо відредагував відео та наклав пісню. Та самого вбивства там не було — його опублікували для привернення уваги, а отже, воно не відповідає всім критеріям снафу.

1200x1200bf60.jpg

Якщо вас зацікавила ця тема, ось невеличкий список фільмів та серіалів, які або говорять про цей жанр, або близько підходять до його втілення:

НАЗВАРІККОРОТКИЙ ЗМІСТ
Peeping Tom1960Оператор убиває жінок та знімає їхню смерть на камеру
Big Snuff1976Фільм, де начебто навмисне вбили акторку
Greta, La Tortionnaire1977У жіночій в’язниці знімають та продають відео із знущанням керівниці над арештантками
Faces of Death1978Документальний фільм на тему смерті
Cannibal Holocaust1980Фільм, який настільки переконливо знято, що режисер мусив постати перед судом за зйомку снаф-фільму
Der Todesking1990Жінка прикріплює камеру собі на плече та влаштовує різанину на концерті рок-групи, а ми дивимося на все з її перспективи
Tesis1996Під час написання екзаменаційної роботи студентка дізнається, що деякі викладачі та студенти знімають снаф-фільми
The Brave1997Безробітному індіанцю продюсер пропонує величезну суму грошей, щоб той зіграв у його фільмі, де в нього стрілятимуть справжніми кулями
Cradle of Fear2001Головний герой знаходить сайт, де жертв убивають у прямому ефірі за бажанням аудиторії, яка платить за це
FearDotCom2002Психологічний трилер про інтерактивний сайт, де в прямому ефірі катують та вбивають жінок
Motel2007Щойно одружена пара опиняється у відрізаному від усього світу мотелі з прихованими камерами, які мають зняти їхнє вбивство
Snuff 1022007Молода журналістка робить репортаж про снаф-фільми й сама стає жертвою тих, хто знімає їх
Snuff Tape Anthology2011-2016Серія коротких фільмів на цю тему
Sinister2012Письменник знаходить на горищі свого нового будинку снаф-фільми та починає розслідування
The Counselor2013Мексиканська мафія вбиває викрадених жінок перед камерою
The Hospital2013У старій лікарні жінки знімаються у снаф-фільмах, хоча думали, що це буде реаліті-шоу
A Beginner’s Guide to Snuff2016Чорна комедія про братів, які намагаються зняти снаф-фільм з викраденою акторкою

Крім того, кілька книг, де згадуються снаф-фільми:

«Pray for Silence» Лінди Кастільйо (сім’ю вбивають заради зйомок снафу)
«Venetian Reckoning» Донни Леон (створення та поширення снафу в Італії)
«The Lamorna Wink» Марти Ґраймс (дітей вбивають заради снаф-фільму)
«Bluebelle» Ендрю Ваксс (створення снафу)
«Blind» Джо Гілла (головний герой володіє снаф-фільмом)
«Der Kameramörder» Томаса Главініча (снаф-відео з убивством двох дітей показують громадськості, є екранізація)
«Isola» Ізабель Абеді (є вбивство на камеру)

Кажуть, що снаф-фільми є просто сучасним міфом для залучення якнайбільшої кількості глядачів, проте існує низка фільмів і відео, де до кінця не зрозуміло, чи перейдена межа дозволеного. Адже є і будуть люди, яким подобається катувати та жорстоко вбивати, і так само є люди, яким подобається на це дивитися і які відчувають більше адреналіну та збудження, знаючи, що побачене сталося насправді. Хтозна, можливо, вони й існують — справжні снаф-фільми, зняті заради вигоди. Якщо вони і є — їхні творці мали подбати про те, щоб їх було неможливо знайти.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: