Поділитися

 (Сліди твоїх химерних рук)

Аби не перетворювати «Бабая» на філію анонсів західних жахів, ми час від часу розповідаємо про цікавинки, створені на наших теренах. Тож сьогодні поговоримо про руки.

Погляньте на свої. Які у вас пальці, довгі чи короткі? Нігті охайні чи таки запустили? А як щодо шрамів, подряпин, укусів? Родимки є? А лінії на долонях давно роздивлялися? Як гадаєте, що ваші руки можуть розповісти про вас людині, яка побачить лише їх?

Сакральне значення рук, особливо від ліктя до пальців, можна відстежити ще з часів стародавнього Єгипту. Так, у гробниці фараона Гора Авібре з Тринадцятої династії знайшли його статую у формі Ка, що відображала життєдайну силу та здатність до переродження й асоціювалася з духовним тілом особи. Символом ка були дві руки з відкритими долонями. Попри візуальну схожість з рогами, що притаманні таким богам, як Ісида, Амон та Гатгор, Ка стосується виключно людини й підкреслює ідею вічного життя.

руки1.jpg

Трохи в іншій формі руки позначають вічність в уявленні індіянців Патаґонії, що мешкали у так званій Куева-де-лас-Манос, «Печері Рук». Свою назву місцина отримала через численні відбитки долонь і пальців червоного та білого кольору, що збереглися на її стінах. За найпоширенішою версією, в такий спосіб юнаки проходили обряд ініціяції та ставали дорослими чоловіками – виходить, що кожний дорослий чоловік свого часу залишив свій слід у цій печері. За офіційними показниками, перші відбитки датуються дев’ятим сторіччям до нашої ери, а останні – першим тисячоліттям нашої.

руки2.jpg

Руки як символ пам’яті успішно перекочували і до середньовіччя та раннього Відродження, коли популярності почали набувати карти ворожильні карти Таро. Тринадцята карта Старшого аркану, відома як Смерть, насправді називається «Похмурий Жнець», себто фактично перифразом смерті. Втім, у ранніх зображеннях існує важлива деталь, що загубилася пізніше (особливо після втручання Артура Вейта, що перетворив Женця на Вершника): Смерть скошує руки та ноги, що проростають із землі. Вони позначають пам’ять, спогади про попереднє життя або про минулий досвід – недивно, що Жнець зобов’язаний їх прибрати.

ріпер.jpg

Неможливо оминути увагою і сучасне кодування потойбічних смислів у руці – ласкаво просимо до Чорного Віґваму містера Лінча. Карлик у червоному костюмі, що весь час пританцьовує та інколи спілкується з агентом Купером у «Твін Пікс», називає себе Рукою. Пізніше цей і без того дивний персонаж еволюціонує у дерево, але лишиться при своєму йменні, бо імена важать за червоною завісою.

руки5.jpg

А тому нас страшенно тішить, що в українському мистецтві руки набувають нових містичних конотацій – і нових втілень. Українська майстриня Ксенія Уманська не просто створює кисті рук з довгими фалангами і химерними візерунками – хоча вже це заслуговує на пильну увагу прихильників темного мистецтва. Насправді кожна пара належить окремому персонажу, чиїми історіями авторка потрохи ділиться на своїй сторінці в інстаґрамі. Наразі відомо про трьох: Чіро, Хлою і Натаніеля. Цікаво, що вже на цьому етапі творчості роботи Ксенії викликають різне трактування у глядачів: скажімо, руки Натаніеля хтось вважає мертвими, а хтось – подряпаними у бійці.

руки7.jpg

руки8.jpg

руки 9.jpg

руки10.jpg

руки11.jpg

Тож сподіваємося, що це лише початок історії, бо «Бабай» любить такі атмосферні речі. Якщо ви теж, ласкаво просимо до інстаґраму Ксенії, де вона публікує свої роботи та, час від часу, уривки з великої історії про носіїв цих рук: https://www.instagram.com/nectar_and_tar/. До речі, якщо у вас забагато перснів і власних пальців не вистачає – глиняні руки героїв радо зберігатимуть їх для вас, варто лише написати в директ.

P.S. У нас було забагато несмішних жартів про "зайві руки" та "підійміть руку", так і не змогли обрати один для прев'ю. Але ви можете допомогти у коментарях.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: