Поділитися

 (Running Up That Hill:  сплеск містичних вібрацій)

«З пагорба, серце, на пагорб линь,
Бо там – містичне братство усіх
Долинних лісів і лісів гірських,
І місяць мінливий – слуга їх велінь»
В.Б. Єйтс

From 1985 with Love

«Running Up That Hill (A Deal with God(«Біжучи на пагорб (Угода з Богом)») – пісня-сингл англійської співачки й авторки пісень Кейт Буш (30.07.1958) з альбому «Hounds of Love» (1985). Стала першим хітом Буш у США та пережила кілька вибухових відроджень: літня Олімпіада 2012 та ренесанс 2022 – пісня знову ввірвалася до чартів як саундтрек четвертого сезону серіалу «Дивні Дива». Тоді ж Кейт Буш встановила нею три рекорди Гіннеса.

Кейт – це взірець автономного митця, який створює шедеври у власному темпі та на власних умовах. Вона є яскравим прикладом музиканта, що дозволяє роботі текти крізь своє життя, а не втискує життя в проміжки між роботою.

У грудні 2022 – у своєму щорічному різдвяному посланні, Буш зазначила: «Я досі не можу отямитися від успіху RUTH, який став треком №1 цього літа. Це велика честь! Було дуже зворушливо бачити, що він так добре продається по всьому світу… та спостерігати, як багато представників молодого покоління насолоджуються піснею. Здається, чимало з них вважали мене новою співачкою! Мені це дуже подобається!».

У своєму посланні Кейт також висловила підтримку народу України після російського вторгнення.

2.jpg

Диво Дивний Гімн Емпатії

«І Божий ріг – над усі голоси,
І Час, і Світ летять без вагань,
І любов не дорожча від сірих смеркань,
А надія – від вранішньої роси»
В.Б. Єйтс

Сингл зустрів майже повсюдне схвалення.

Sounds: «Я був спокушений самою дивовижністю»;

No. 1: «Один з її атмосферних епосів, сповнений напруги й контрольованих емоцій».

Сенс пісні Кейт пояснила так: «Я намагалася сказати, що насправді чоловік і жінка не можуть зрозуміти один одного, тому що ми є чоловіком і жінкою. І якби ми могли помінятися ролями, якби ми могли побути на місці один одного деякий час, я думаю, ми обоє були б дуже здивовані!

І я вважаю, що це призвело б до більшого взаєморозуміння. Насправді єдиний спосіб, яким, як на мене, це можна було б втілити це... угода з дияволом. Та я подумала: «Ну, ні, чому б не укласти угоду з Богом!». Бо в певному сенсі це набагато потужніша ідея – просити Бога укласти з тобою угоду».

Сенсово співзвучно згадуються Depeche Mode 1993 року:

«But before you come to any conclusions
Try walking in my shoes
You'll stumble in my footsteps
Keep the same appointments I kept
If you try walking in my shoes».

Дещо абстрактний текст дозволяє слухачам вдаватися до різко суб’єктивного тлумачення лірики. Можливо, крім прекрасної мелодії, загадка винятковості пісні полягає в її універсальності: адже кожен має в житті бодай один момент, який хотілося б переписати – сварка, розлучення, *підставте своє*. Як зробити\не зробити щось для себе (жаль і каяття), так і зробити\не зробити щось для\замість когось (втрата близьких). Тобто, можна розуміти фразу «And I'd get him to swap our places» як 1) про обмін тілом\свідомістю для взаєморозуміння, але водночас можна й 2) наділити її сенсом про обмін для фізичної взаємозаміни в конкретний момент часу задля (жертовного) порятунку іншого (автокатастрофа тощо) чи 3) щоб здолати складні життєві випробування замість когось.

Тому потенціал пісні не вичерпується виключно романтичними міркуваннями головної героїні, а надається до більшого кола інтерпретацій. А це ознака доброго мистецтва.

І, певно, не залишилося жодного байдужого глядача, а особливо підлітка, який би не пройнявся саундтреком від Мег Маєрс у знаковому епізоді «Chapter Four: Dear Billy» – супер драматичній серії «Дивних Див» щодо Макс, можливо, найкращій в серіалі.

Музичний керівник «Stranger Things», Нора Фелдер: «Тексти пісень Кейт Буш можуть означати дуже різні речі для різних людей. Перед обличчям болючої ізоляції та відчуження Макс від інших, «угода з Богом» може болісно відображати приховану віру Макс в те, що тільки диво малоймовірного розуміння та прояву підтримки може допомогти їй піднятися на життєві пагорби, що лежать перед нею. У її ситуації потреба в «угоді з Богом» може бути метафорично зрозуміла як відчайдушний крик про любов – проявити надзвичайне розуміння й підтримку, яких Макс потребувала, відчуваючи себе такою болісно самотньою.

Зрештою, вона біжить до зв'язку та духовного виливу любові, потужно виявленого її дорогими друзями, які героїчно боролися, щоб зрозуміти, що їй потрібно, і врятувати її з пекла повної розлуки та вічної ізоляції. У певному сенсі цю сцену можна розуміти як натяк на внутрішню боротьбу з особистими демонами, з якими багато підлітків борються у важкі часи, особливо, коли відчувають себе самотніми та відчуженими від інших.

Коли друзі Макс об'єднуються, щоб допомогти їй впоратися з цими демонами, сила, яку Макс отримує від непохитної любові, розуміння й турботи її друзів, може свідчити про щось на кшталт богоподібного духу в набагато більш загальному сенсі. Він проявляється в беззаперечній любові та розумінні, яких підлітки потребують від інших, щоб піднятися на свої величезні життєві пагорби».

Щодо пісні у «Дивних Дивах» Кейт Буш написала: «Шоу включає RUTH, що отримала нове життя завдяки молодим фанатам, які люблять цей серіал – я теж його люблю! Реакція на RUTH – це щось, що має власну енергію та волю. Прямий зв'язок між серіалом і аудиторією, який стоїть абсолютно поза межами музичного бізнесу. Ми всі були вражені, спостерігаючи за тим, як трек вибухнув! Дуже дякую всім, хто підтримав пісню, і особлива подяка братам Даффер за те, що вони створили щось із таким серцем».

3.png

Плацебо для Векни

З інтерв’ю theguardian.com 2022 р. із Браяном Молко з Placebo:

«Коли у 1985 р. вийшов її «Hounds of Love» – це повністю підірвало мій мозок. Потім, коли я все більше і більше занурювався у слова «Running Up That Hill», і вони зачіпали мене все глибше, мені здалося, що темп пісні був трохи зашвидким для того, щоб справді відчути всю важливість текстів. Тож для каверу я максимально сповільнив темп, але так щоб пісня не перетворилася на повільну похоронну, і ми хотіли залишити її електронною, зі звуками початку 2000-х років.

Якось на вечірці я зустрів Кейт й вона сказала: «Мені подобається твій кавер на мою пісню». Цього було достатньо. Мені дуже, дуже приємно, що він отримав схвалення Кейт».

З сайту nme.com, 2022 – зірка «Дивних див» Джеймі Кемпбелл Бовер розповів, що слухав цей кавер Placebo, аби перевтілитися в образ Векни: «Коли я готувався до ролі, то слухав багато гуртів, таких як Sun 0 (американський дрон-дум-блек-метал), Carpathian Forest, Darkthrone, Mayhem (норвезький блек-метал). Якщо облишити Векну, то я фанат Placebo. Я їх люблю».

А для меломанів є їх неймовірна «Running Up that Hill (Live from Santiago)» (8:46!), з EP «Extended Play '07» (2007).

4.jpg

Кавери: Браян, Шарон і Мег

Змістовний огляд кавер-версій «Running Up That Hill» зробив Patrick Garvin, з його сайту про попкультуру.

Уявлення людей про хороший кавер приблизно таке: слухачі хочуть щось знайоме, але водночас нове у своїй знайомості. Вони хочуть певною мірою впізнавати пісню, але не відчувати, що слухають оригінал, інакше, який сенс?

«Running Up That Hill» надає рамку, в яку ми можемо вчепити наші переживання. Її текст задає тон, але ми, слухачі, повинні наповнити історію конкретним змістом. По суті, це вірно для кожної пісні, але особливо для тих, у яких більше абстракцій.

Кавер Placebo (22.09.2003) став для нульових і 10-х тим, чим для 90-х була пісня The Smiths «How Soon Is Now»: чудовий трек для використання на фоні моторошних або зловісних сцен у фільмах і телешоу. Він з'явився в кількох серіалах («Щоденники вампіра», «Кістки», «CSI: Місце злочину»).

Молко співає зі стриманістю, яка змусила б менш відомих співаків звучати так, ніби вони виконують розмовний твір. Його голос майже не змінюється, але він точно не монотонний і не апатичний. Він більш пригнічений, ніж у версії Кейт, а отже, холодніший і зловісніший.

Джордан Поттер, автор журналу «Far Out»: «Кавер Placebo, без сумніву, є найпохмурішим з усіх. Унікальний і самобутній вокал Браяна надає ліриці нового, більш зловісного звучання, в той час, як стримане класичне фортепіано періодично втручається, додаючи холодної атмосфери туги. Приглушений барабанний ритм повільніший, ніж в оригіналі, що дозволяє синтезованим ембієнтним текстурам увиразнити глибоке, задумливе звучання».

Голландський симфо-метал гурт Within Temptation випустив кавер на пісню раніше від Placebo, зайнявши №9 у голландських чартах 17.05.2003 р.

Вокалістка Шарон ден Адель сказала, що кавер з'явився тому, що «люди завжди порівнювали мене з Кейт, оскільки у нас з нею схожий голос, і ми (гурт) просто дуріли в студії». Музикантів задовольнив результат, тому трек випустили синглом між альбомами. У версії WT Шарон зосереджується на інших словах, ніж у Кейт, зокрема, на слові «hurt». Вона розтягує це слово довше та розставляє знаки пунктуації. В результаті її версія перетворює «Do you want to know that it doesn't hurt me?» на «Do you want to know that it doesn't – HUUUUUUUUURT! – me?».

Записуючи кавери, Placebo та Within Temptation вчинили розумно, змінивши щось у пісні. Змінюючи пісню, вони щось додавали. Placebo зробили її моторошною та зловісною, а Within Temptation – злою й агресивною, акцентувавши на слові «hurt».

У 2019 р. американська співачка й авторка пісень Мег Маєрс випустила ніжний і потужний кавер пісні Кейт. Її версія віддає данину поваги оригіналу, не надто змінюючи структуру інструментарію. З додаванням спотворювальних ефектів до вокалу Мейерс, її виконання все ще набуває унікальної та оновленої привабливості.

Мег: «У дитинстві я ніколи не була зацікавлена в каверах. Я завжди хотіла писати власні пісні, бо знала, що можу співати тільки ту музику і слова, які є справді автентичними, йдуть від мого серця (а також повинні мати сенс з моїм глибоким голосом). А потім я відкрила для себе цю пісню Кейт Буш, яка вже багато років резонує з моєю душею, як ніщо інше. Що, якби ми могли помінятися ролями? Як би це було – жити на місці один одного? Я думаю, що ми знайшли б набагато більше співчуття один до одного та пристрасті до добра і правди. Для мене ця пісня уособлює відкритість наших сердець і можливість прийняття для всіх. І це важливе послання для світу, в якому ми нині живемо».


Відродження «Running Up That Hill» демонструє, окрім позачасовості та майстерності самої пісні, надзвичайну силу знайомства. Для тих, хто зростав у 1985 р., її повернення – це ностальгія за дитинством\юністю, як і для тих, хто вперше почув її в каверах у середині 2000-х. Щирий переспів Мег Маєрс 2019 р. стійко закріпив новий виток пісні у спіралі часу. Повернення оригіналу не відчувається як відкриття, а радше як нагадування. Це особливий різновид щастя, коли ти спостерігаєш, як щось давно тобою знане й дуже суголосне раптом вривається у світ із новою силою. Мов Фенікс.

5.jpg

Джерела та світлини:

https://en.wikipedia.org/
https://popcultureexperiment.com/2016/02/15/cover-songs-uncovered-running-up-that-hill/
https://www.theguardian.com/music/2022/jul/01/an-old-strain-of-english-magic-had-returned-stars-on-why-they-fell-in-love-with-kate-bush
https://www.nme.com/news/music/placebos-brian-molko-on-why-they-covered-kate-bushs-running-up-that-hill-3260477
https://www.katebushencyclopedia.com/running-up-that-hill
https://variety.com/2022/music/news/stranger-things-kate-bush-running-up-hill-1235282576/
https://www.npr.org/2022/07/02/1109075568/kate-bush-running-up-that-hill-stranger-things
https://www.katebush.com/news/?page=0
https://faroutmagazine.co.uk/five-covers-kate-bush-running-up-that-hill/
https://www.katebush.com/gallery

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: