Поділитися

Поки дітей лякають монстрами з-під ліжка, їхні батьки з острахом вмикають вечірні новини. Демократія, новітні технології, інформація у швидкому доступі забезпечили людині безлімітну тривогу за процеси, що не залежать від неї. І якщо раніше таке занепокоєння все ж носило більшою мірою індивідуальний характер, то сьогодні воно охоплює глобальне бачення майбутнього загалом.

В серіалі «Роки і роки» мова йтиме про зовсім близьке, якщо можна так висловитись, сучасне майбутнє. Родина Лайонс є звичним для цивілізованого суспільства 2019 року зразком британського сімейства. Кожен з них не схожий один на одного. Вони утворюють солянку з різних політичних поглядів, громадських позицій, напрямків професійної діяльності, сексуальних орієнтацій, характерів, цілей та інтересів. Більш несхожих між собою людей уявити тяжко. Проте між ними існує надтісний зв'язок. І не існує проблем, наодинці з якими довелось би залишитись комусь із членів цієї родини.

Все починається з того моменту, як маловідомий політик з телевізійних екранів грубо висловлює свою байдужість до сучасної геополітичної ситуації на Близькому Сході та в інших гарячих точках планети. Таке зізнання привертає увагу Лайонсів, викликаючи змішані почуття: одні захоплено пірнають в простори Інтернету в пошуках хоча б якоїсь інформації про одіозну жінку, інші з жахом і огидою намагаються розгледіти здоровий глузд в очах монстра, який щойно посіяв зерно хаосу в спокійний плин життя британського електорату.

Пройде рік, за ним ще кілька. Світ технологій ступив крок вперед. Людина отримала нагоду лікувати окремі захворювання операціями тривалістю в кілька секунд, вмонтовувати засоби зв’язку собі в долоню, підключати мозок напряму до веб-мережі, а тепер всі довкола обговорюють нову розробку, яка дозволить оцифровувати людську свідомість, надаючи їй можливість жити після фізичної смерті у кіберпросторі. Інформація розповсюджується зі швидкістю світла, якщо не швидше, і залишитись осторонь міжнародних подій тепер не зможе ніхто.

США конфліктує з Китаєм за торгівельне лідерство, в багатьох країнах до влади приходять крайні ліві сили. У 2024 році 97% українців на референдумі проголосують за об’єднання з Росією, теж доволі комуністичною. Суспільство в таких країнах переслідується законом за одностатеві сексуальні контакти, що для Заходу є справжнім проявом варварства. Уряд Великобританії продовжує приймати біженців з таких країн, але збільшення кількості іноземного населення впливає на посилення суворості режиму їхнього перебування на території острову. На це також впливатиме загострення економічної кризи та природні катаклізми, які виселять частину громадян з їхнього житла.

Тим часом, повільно але планомірно до влади на хвилі популізму приходять сили, що за словами про загальне благо приховують максимально негуманні засоби реалізації хороших намірів. Те, що почалось як ексцентричний жарт, переросло у заборону нелояльних ЗМІ, поділ міст на райони з обмеженням населення на право вільного пересування та масові вбивства за ознакою природного відбору. Кожен член родини Лайонсів відчує на собі вплив нової влади, кожен з них відчує втрату і кожен стане жертвою. Перед глядачем відкриється справжнє протистояння між примарними авторитетами та сімейними відносинами.

Результат пошуку зображень за запитом "years and years show"

Серіал «Роки і роки» антиутопічний, а кожна антиутопія є по суті жахом про реальний стан речей, розглянутий на відстані від конкретних персонажів та середовищ. Це завжди історія про єдиного існуючого і від того найжахливішого монстра – про руйнівний потенціал людських можливостей.

Автори фантазують на тему найближчого перебігу подій у світі, беручи до уваги найбільш актуальну сучасність та основні тенденції її розвитку. Тут немає наукової фантастики, яка б чітко відмежувала нас від героїв на екрані, всюди звичні нам міста, будівлі, предмети побуду, одяг, навіть деякі політики абсолютно реальні і добре знайомі всім особистості. Всі плоди прогресу вже давно обговорюються поза межами наукових кіл. Немає також невідомих до цього часу міжнародних конфліктів, а те, що Великобританія спроможна забезпечити своїм громадянам хороший рівень життя, теж не новина.

У ситуації свавілля влади, нетерпимості та індиферентності суспільства, людство знову топче давно знайомі граблі, які, здавалось би, викинуло на смітник історії ще в середині минулого століття. І при перегляді кожен, хто відчуває взаємний вплив між собою і світом довкола, також відчує, що сурми ще гратимуть.

І гра їх буде моторошна.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: