Поділитися

 (Перший арсенальний кошмар. Як це було)

Почнемо з сумного: на жаль, з технічних причин до Київського Книжкового Арсеналу не зміг прибути один з наших адмінів, Андрій Лозінський, а тому Бабай був представлений в неповному складі. З «нульового» дня й до останнього за рознесення славної звістки про народження «Першого Кошмару» відповідав Євген Лір, а у п’ятницю до нього приєдналися Дімка Ужасний та Сергій Мазуренко.

61373571_947490725592027_1623728509560029184_n.jpg

DSC_4816.jpg

img027.jpg

img025.jpg

Найпотужніше враження цілком очікуване – захват від першої ever презентації нашої збірки, що відбулася 25 травня у залі «Епілог». На той момент чимало читачів вже забрали свої передзамовлення та/або придбали книжку, тож про всяк випадок ми готувалися до розмови із підготовленою авдиторією. Утім, кількість охочих долучитися до нечестивої церемонії представлення Бабая світові перевершила наші найсміливіші очікування – в «Епілозі» набилася повна зала. Слухачам бракувало стільців, але бажання дослухати дискусію до кінця компенсувало незручності.

DSC_4863.jpg

97969e7909664c32a5ac0ad304b7f0cb.jpg

На початку розмови учасникам було запропоновано розкрити своє бачення Бабая, бо, як відомо, в цієї істоти немає «канонічної» зовнішності – кожнен вкладає у поняття щось своє. Деякі версії збіглися із класичними уявленнями про потвору, та деякі здивували – так, Остапа Українця в дитинстві татари лякали значно сильніше від бабайок, а Світлана Тараторіна, як виявилось, взагалі боїться цілком справжнього бабая Дімку Ужасного. Далі кожен з авторів в кількох словах описав свою оповідку, що ввійшла до збірки.

DSC_4829.jpg

DSC_4882.jpg

DSC_4837.jpg

DSC_4833.jpg

Цікаво, що майже всі письменники вважають свої оповідання творами на зламі жанрів – в когось це темне фентезі, в когось іронічні підліткові жахи, хтось вважає історію трилером, хтось химерною прозою, а хтось взагалі кіберпанком. Таким чином Бабай дійсно постає багатоликим втіленням лячного й жахливого, здатним знайти шлях до свідомості будь-кого. Наприкінці презентації мікрофон перейшов до тих авторів, що ховалися у залі – але від нас сховатися в принципі важко. Для тих, хто бажає пережити історичну мить разом з нами, маємо майже повний професійний стрім презентації: (спасибі Володимиру Яковлєву).

Також про «Перший кошмар» говорили під час презентації новинок фантастики у залі «Сфера». Євген Лір, амбасадор Бабая, розповів про історію створення збірки, висловив подяку ілюстраторам – Ірині Гуріній та Сергієві Крикуну, – а також висловився з приводу планів порталу на майбутнє. Світлана Тараторіна, одна з авторок збірки, поділилася враженнями від проекту та в кількох словах описала своє оповідання «Кеджангук», що увійшло до «Першого кошмару».

IMG_20190528_140133.jpg

IMG_20190528_140130.jpg

IMG_20190528_140147.jpg

Друга арсенальна радість – це продажі. Радо повідомляємо, що всі примірники збірки, які ми привезли з собою, розлетілися під час ярмарку, так само, як і кілька «резервних» «Крамничок жахіть». Дякуємо, що читаєте і цікавитесь, «Бабай» існує в своєму теперішньому вигляді саме завдяки вашій підтримці.

61022494_947490778925355_5486897561899892736_n.jpg

З інших подій, дотичних до темної літератури, варто відзначити низку презентацій видавництва «Дім Химер». Видавець презентував як усі новинки загалом, так і окремі книжки – «Вбивство на вулиці…», збірку містичних детективів на честь Едґара По, «Аркан Вовків» Павла Дерев’янка, «По той бік пам'яті» Ксенії Циганчук, «Дівчина, яку ми вбили» Поліни Кулакової.

Що стосується «темних» новинок Арсеналу, ми вже робили невеликий анонс прийдешніх видань, пропонуємо освіжити цю інформацію в пам'яті.

Дякуємо, що в з нами, замовляйте збірку, насолоджуйтесь фотографіями:

5454.jpg

DSC_4887.jpg

DSC_4830.jpg

0554876b8df14920bce69a92c0e5ef97.jpg

img005.jpg

img001.jpg

img006.jpg

Фото: Софія Руда,Ярослав Роков