Поділитися

 (Геловінська книжкова підбірка від Бабая)

Мережі рясніють списками, топами і гарбузами - адже в ніч із 31 жовтня на 1 листопада на землю разом із туманом зійдуть привиди, монстри, духи вмерлих, та інші гості з Потойбіччя.

Ми проаналізували багато таких "топів" і дійшли висновку, що деякі з них складені поверхнево; автори таких списків здебільшого не читали книг, які рекомендують читачам, а клікбейтні заголовки, котрі імперативно наголошують, що вам НЕОБХІДНО прочитати саме ці 10 книг у геловінську ніч, викликають лише роздратування.

Тому ми підібрали для вас список із книг, які комфортно лягають у концепцію Ночі Всіх Святих: це містичні, тривожні, моторошні твори, кожен із яких здобув прихильні оцінки серед Бабаїв та дружніх книголюбів.

Ми свідомо не включаємо сюди "Бабай. Нічний сеанс", ви і так знаєте, що ця збірка варта уваги.

Підбірка пропонує не лише горор, а за форматом це і романи, і збірки оповідань, і мальописи. 

Анотації взято з офіційних ресурсів видавництв, ілюстративні фото - з відкритих джерел мережі (більшість - з каналу Запекла Книгожерка)

1. «РИТУАЛ», Адам Невілл (НК Богдан)

Четверо давніх університетських друзів вирішують відсвяткувати зустріч випускників і вирушають у похід запаморочливими пейзажами Швеції. Вже зрілі люди виявляють, що між ними лишилося небагато спільного, і що дужче вони намагаються налагодити стосунки, то сильнішою стає напруга. Втомлені й розчаровані друзі наважуються скоротити шлях через ліс, не уявляючи, які прадавні жахи приховує глушина. Стародавні боги, забуті ритуали і потойбічні створіння враз стають реальністю, і, щоби вижити, чотирьом чоловікам доведеться зазирнути в найтемніші глибини своєї душі.

2. Збірка оповідань «ЧОРНИЙ ТЕЛЕФОН», Джо Гілл (Vivat)

«Чорний телефон» — це збірка оповідань американського письменника Джо Гілла, від майстерності горору якого стигне кров. Кожен з творів відкриває нові горизонти жахів, а навіть знані з класичної літератури сюжетні повороти, як от про чоловіка, що одного дня прокидається великим жуком, автор обертає у зовсім іншу історію.  

 Ця чудернацька й моторошна колекція текстів має витончений стиль разом з розмаїттям тонів, настроїв і жанрів. Тут є холодні, гумористичні, навіть дещо ніжні й химерні історії, які заслуговують на звання шедеврів вигадливістю своїх сюжетів і уроками, що цей горор повчає. Про кого б Джо Гілл не писав, надувну людину, привида-мешканця кінотеатру, редактора журналу чи статиста-зомбі, він завжди вміє вцілити у ваше серце фіналом, якого ви не очікуєте.

 

3. «ПОСІБНИК ЗІ ЗНИЩЕННЯ ВАМПІРІВ ВІД ПІВДЕННОГО КНИЖКОВОГО КЛУБУ», Ґрейді Гендрікс (BookChef) 

Гурт жінок із книжкового клубу в маленькому південному містечку у США стикається з таємничим і небезпечним новим мешканцем, який становить загрозу їхньому мирному життю. Патриція Кемпбелл, жінка, яка намагається балансувати між родиною, обов’язками й особистим життям, раптово опиняється в епіцентрі містичних подій, коли в місті починають зникати діти. Підозра падає на Джеймса Гарріса, загадкового небожа її сусідки, який з’явився в місті нещодавно. Патриція разом із подругами з книжкового клубу починає розслідування, щоб викрити правду про Джеймса і врятувати містечко від жаху. У цій напруженій історії, сповненій смертей, інтриг і таємниць, жінки з книжкового клубу виявляють силу і рішучість, борючись за правду і захищаючи своє містечко від навали зла. 

 

4. «КНИГОЇДИ», Суньї Дін (Yakaboo Publishing)

«Книгоїди» — темне фентезі, чорний трилер, магічна історія про втечу, порятунок, пригоди, фанатичну відданість матері, чудернацьке кохання. 

На Йоркширських болотах живе таємна каста дивних людей, шість старих Сімей Книгоїдів. Книги для них є їжею: шпигунський трилер — перчена закуска, любовний роман — пікантний десерт, а поїдання мапи може допомогти запам’ятати пункти призначення, маршрути та цікаві місця. Коли їхні діти погано поводяться, їх змушують їсти сухі, затхлі сторінки зі словників. Все, що з’їдає книгоїд, осідає у ньому вантажем знань. 

Головна героїня Девон є частиною такої дивної Сім’ї, старого і відлюдного клану книгоїдів. У Девон народжується син із рідкісним темним типом голоду — не до книг, а до людської свідомості. Девон має врятувати його, щоб споживаючи особистості інших, він не втратив себе. Але дістати для нього ліки не просто — єдина Сім’я, що володіє рецептом, раптово зникає…

 

5. «ЩОСЬ УБИВАЄ ДІТЕЙ», Джеймс Тайніон IV (Varvar Publishing)

У тихому й спокійному американському містечку Арчерс Пік одне за одним починають зникати діти. Деякі з них зникають навіки, а ті, хто повертаються, розповідають страшні історії про моторошних істот, що переховуються в тінях. 

 Здається, місто тепер навіки занурене в терор, спричинений цими химерними чудовиськами, однак в Арчерс Пік несподівано з’являється надія — загадкова жінка на ім’я Еріка Забійник, яка вбиває монстрів. Така її робота, однак сама вона платить за неї досить-таки високу ціну…

6. «КОЛИСКОВА», Чак Поланік (КСД)

Карл Стрейтор пише серію статей про синдром раптової дитячої смерті. Під час розслідування він виявляє неочікуваний зв’язок: у кожної родини, що втратила дитину, є збірка «Вірші та рими з усього світу», розгорнута на сторінці 27. Слова написаної там африканської колискової вбивають. Її текст навіки закарбовується в мозку Стрейтора, і він мимоволі стає серійним убивцею. 

 Чоловік не єдиний, хто знає про руйнівну силу пісні. Через неї брокерка Гелен Гувер Бойл втратила дитину й чоловіка. Тож Карл і Гелен разом вирушають у подорож, щоб знищити всі сторінки із закляттям і зупинити цей смертельний словесний вірус. До них приєднуються ще двоє шукачів. У кожного з рятівників світу своя мета...

 

7. «МОТОРОШНЕ СЯЙВО», Б.Р. Маєрс (Фабула)

«Моторошне сяйво» — це захоплива готична детективна гра, що розгортається у вікторіанському Лондоні середини XIX століття. Зловісна суміш химерних таємниць, сирий середньовічний особняк, привиди, сек­ретні тунелі, зради, п’янка романтика — у цій книжці є все, що робить читання захопливим. Але головне тут — образ героїні, жінки складної долі, пов’язаної із кримінальним світом, яка заробляє на життя тим, що вдає досвідченого медіума й таким чином проникає в сім’ї, які нещодавно втратили близьку людину. Поки нарешті не настає момент, коли їй доводиться перетворитися із фіктивного медіума на справжнього детектива. Фінал роману канадської письменниці є настільки несподіваним, переконливим та ефектним, що читачеві залишається лише розвести руками.

 

8. «ОСІННЄ ЗАЦІПЕНІННЯ (Стрічання мертвих)», Олексій Жупанський (Видавництво Жупанського)

Створена на перетині жанрів магічного реалізму та химерної прози, повість «Осіннє заціпеніння (Стрічання мертвих)» відкриває цикл «Колесо року» і є своєрідним паломництвом за лаштунки звичних нам декорацій буденності. Непомітні на перший погляд провісники лиха на затканих вечірньою імлою вулицях, темні й заплутані справи тих, хто знає, що насправді криється за обтріпаною тканиною реальності, яка з кожним роком все дужче витоншується, могутні й поточені червою корупції чиновники і дивні міські божевільні, а також ритуали чорного бюрократичного чаклунства і, звісно ж, діти – вперті паростки того майбутнього, яке з усіх сил сил намагається пробитися крізь морок сьогодення, діти, завдяки яким колесо цього життя ще хоч якось продовжує обертатися на своїй перехнябленій осі. Все це лягає в основу авторського творення сучасного урбаністичного міфу «Колеса року».

9. «НАШІПТУВАЧ», Донато Каррізі (КСД)

Шість дівчаток зникають одна за одною. Шість могилок знайдено в лісі, в кожній з них - дитяча рука. Але відшукати постраждалих чи їхні тіла поліції не вдалося. 

За справу беруться Міла Васкес, яка спеціалізується на розшуку викрадених дітей, і талановитий криміналіст Ґоран Ґавіла. З кожною знайденою зачіпкою справа стає дедалі складнішою, адже виявлені факти суперечать один одному, а сіра зона між добром і злом стрімко ширшає...

10. Манґа «ТОМІЕ», Джюнджі Іто (MAL'OPUS)

Томіе Кавакамі — чарівна й вічно юна школярка, яка доводить своїх шанувальників до божевілля. Один з аспектів, порушених в історіях про Томіе, — це тонка межа між любов’ю й ненавистю. Пристрасть чоловіків різного віку до прекрасної дівчини часто втілюється в жорстокому вбивстві. Один з героїв так і каже: «Як тільки я побачив Томіе, мені захотілось її вбити».

Манґу видано у 2 томах.


Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: