Поділитися

 (Фолк-горор у кінематографі)

Старовинні легенди та фольклор надихають режисерів на створення тематичних фільмів. Вони виходять атмосферними та допомагають краще пізнати вірування людей. Для поціновувачів фолк-горору пропонуємо підбірку українських фільмів.

Вечір на Івана Купала (1968 рік)

Легенда: магія Купальської ночі, пошуки квітки папороті та угода з чортом.

вечір на івана купала.jpg

Бідний селянин закохався в дочку заможного чоловіка. Він домовляється із чортом, що знайде квітку папороті, а натомість стане багатим та одружиться на коханій дівчині Феодорі. Але коли це умови з темною силою діяли на благо людини і темні істоти не хотіли чогось взамін?

Голос трави (1992 рік)

Легенда: посвята юної дівчини у відьми, переслідування відьом, домовик.

голос трави.png

голос трави2.jpg

В закинутому селі лишилися тільки відьма й домовик. Якось туди приходить юна дівчина і стара Жабуниха починає її навчати відьомству. Роздуми про самотність чаклунок, їх відчуженість та переслідування іншими людьми. В кадрі гарно виглядає Ольга Сумська в ролі молодої відьми.

Тіні незабутих предків (2013 рік)

Легенда: для утримання рівноваги темних сил мольфари утворюють Коло Сили і полонять карпатських духів в Книгу Тіней.

Вас вітає Чернівецький університет та компанія молоді, життя якої летить шкереберть після контакту з древнім артефактом. Вісім студентів отримують магічну мітку, у когось під серцем міститься монета, а темні сили починають полювання на людей. Компанія їде по допомогу до останнього мольфара з Кола Сили. Критики пишуть, що вийшла суміш комедії та горору, але фільм тримає глядача в напрузі.

Синевир (2014 рік)

Легенда: песиголовці, істоти з тілом людини та головою вовка, переслідують заблукалих у лісі.

1970-ті роки, молодь приїхала відпочити на березі озера. Хлопець з компанії розповідає моторошну легенду про песиголовців у лісах, а далі чужі голоси кличуть людей, невідомі істоти нападають. У фіналі згадують настінний живопис із зображеннями песиголовців та те, що їх описував ще Марко Поло, як жителів необжитої території Древньої Русі. Критиків свого часу обурив переклад і що «гуцули розмовляють російською», тому шукайте для перегляду український дубляж.

Лиса гора (2017 рік)

Легенда: про Лису Гору та громаду адептів віри у Велеса, головного слов’янського язичницького Бога.

лиса гора.jpeg

Після того, як мати Майї зникла на Лисій Горі, дівчині сняться жахіття. Вона вирішує йти на місце зникнення з хлопцем, сподіваючись, що отримає відповіді на питання. У лісі вони губляться і знаходять нових компаньйонів з древніми іменами, котрих краще було б не зустрічати.

Брама (2017 рік)

Легенда: про Залізну бабу, чорний рій, таємничий ліс.

Сім’я живе в безлюдному селі біля Чорнобильської зоні відчуження. Бабця, яку просять покинути дім, впевнена – радіація є вигадкою аби позбутися людей з місцини, котра щось в собі приховує. Пріся близька з природою, їсть чарівні гриби і відкриває «браму», коли стається низка дивних подій у селі. Виявляється, стара не така проста, як здається. А грає її Ірма Вітовська.

В чорній-чорній кімнаті (2020 рік)

Легенда: язичницьке капище на болотах, небезпечна кровожерна сутність без тіла.

Старшокласники вирішили розкопати залишки язичницького капища і потривожили істоту, знайшовши невідомий предмет. Сутність виконує бажання, але потім вимагає сплатити ціну. Вчитель історії намагається розібратися з тим, що коїться.

Морена (2024 рік)

Легенда: сільська відьма, приворожування, шабаш, прорубування стелі після смерті чаклунки

MORENA_Poster_PRINT__Master_210x297_v01_eng.jpg

Сільська відьма Іванка вподобала Юрка, але він зустрічається з іншою. Відьма наражає на небезпеку хлопця і пропонує його дівчині магічну угоду, аби Юрко міг жити. Та не виконує обіцянки, мститься Іванці, через що у селі починають вмирати люди. Багато традицій по типу омивання мерця, пошуків папороті, ворожіння на Івана Купала. Атмосфера українського села, пліток і місцевих відьом.

MORENA_00024.jpg

MORENA_00029.jpg

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: