Поділитися

 (До річниці батька Дракули)

1. До семи років був прикутий до ліжка невідомою хворобою. Розважаючи маленького Абрагама (справжнє ім'я письменника), мати розповідала йому історії про привидів, мерців і зловісних відьом. Особливо - під час регулярних процедур кровопускання.

2. На дитинство Стокера випав Великий Голод у Ірландії, спричинений політикою Великобританії та картопляним грибком. За чотири голодні роки населення країни скоротилось на 25-30%. Подеколи у братських могилах ховали ще напівживих, що стогнали і вмирали під трупами, а містами і селами блукали схудлі, збожеволілі від голоду люди - їх називали "немертвими".

3. У оригінальній передмові до "Дракули" Стокер запевняв, що зображені події - реальні, персонажі - його друзі, "в словах яких я ніколи не сумнівався", і намагався переконати читача в існуванні справжнього зла.

4. Передмова, а також 101 сторінка першого розділу "Дракули" були вилучені видавцем. Він аргументував це тим, що суспільство ще не відійшло від серії вбивств Джека-Різника, і надмірна реалістичність спричинить нову паніку. Крім того, в романі зображується ще декілька явищ, відомих лондонцю того часу:

- незадовго до того корабель "Dmitri", що перевозив таємничі ящики з землею, сів на мілину поблизу міста;

- низка людей повідомляли про появу велетенського чорного собаки, який, виринувши з пристані, проминув величезну відстань до міського цвинтаря, де і щез;

- викрадення вампіркою дітей - алюзія на розповсюджені в Лондоні злочини: дорослі жінки за допомогою цукерок і обіцянок заманювали маленьких дівчат, примушуючи до проституції.

5. Сцена повстання Люсі з могили ймовірно навіяна реальними подіями за участі сусіда Брема Стокера, художника Данте Габрієля Росетті. Той вклав у труну дружини рукописи з присвяченим їй віршами, але сім років потому вирішив їх надрукувати, тож ексгумував тіло. Виявилось, що мертва красуня все ще красуня, а оспіване золоте волосся аніскільки не потьмяніло.

6. Практично все життя працював менеджером відомого актора, займався театральним блогерством. А за 8 днів до публікації "Дракули" поставив буктрейлер - п'єсу за сюжетом роману.

7. Причини смерті автора невідомі. Дехто каже про перевтому, прогресуючий параліч, інші зупиняються на сифілісі. Урну з прахом Стокера можна відвідати у відкритому крематорії Ґолдерс-Ґрін, але у супроводі й під наглядом охоронця. А то знаємо ми тих мерців...

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: