Поділитися

 (Тікайте, вампіри — Баффі 24!)

10 березня 1997 року на екрани вийшов відомий серіал – фантастична екшн-драма “Баффі — переможниця вампірів”, яка була створена після виходу фільму “Баффі — винищувачка вампірів” (1992 року). Фільм не мав, м'яко кажучи, шаленого успіху, хоча і не провалився у прокаті. Дивно і прекрасно, що після такого фільму у сценариста Джосса Відона не відпало бажання розкрити цю тему далі й він зняв 7 сезонів серіалу про дівчину Баффі, яка має природні суперсили й винищує вампірів та інших істот у місті Санідейл, бо вона — обрана, The Chosen One.

Цей серіал входить до “100 Greatest TV Shows of All Time” (згідно з журналом “Rolling Stone”), посідає 38 місце. “Баффі” багато років змінювала підлітків у всьому світі, але чи актуальний цей серіал зараз і чи цікаво його довитись?

1.jpg

(фото на честь 20 ювілею)

Чому я маю його дивитись? Мені не 13 років...

Розказуючи про цей серіал, я не раз зіштовхувалась з проблемою: люди сприймають його як щось дитяче, підліткове і несерйозне, приправлене наївними CGI спецефектами та гумовими костюмами монстрів (іноді й правда дуже кумедними). Так, він і для підлітків теж, well well. Але, як і багато інших витворів мистецтва, таких як аніме, серії книжок про Гаррі Поттера, “Стар Трек” (1966), “Зоряні війни” (1976), цей серіал може сприйматися різними віковими категоріями, зі своїми недосконалостями і автентичним світом.

“Баффі” є важливим етапом перших феміністичних та ЛҐБТК+ продуктів на ТБ, який міняв світогляд людей у більш толерантне русло та допоміг переосмислити поняття, жінки-героїні, яка теж може захищати. Тобто виявилось, що супер герой може бути супер-героїнею, яка вчиться у звичайній школі у місті, яке чомусь наповнене вампірами та монстрами. У неї є найкращі друзі Ксандер, Віллоу та наглядач Джайлз (як і у кожної обраної винищувачки вампірів). Відносини з друзями є однією з головних сюжетних ліній серіалу. “Баффі” — це також про дорослішання, становлення сильної жінки та про боротьбу з внутрішніми демонами, які є в кожного з нас.

buffythevampireslayer.jpg

Перші кілька сезонів серіалу виглядають, можливо, кумедно і місцями наївно. Навіть саме ім’я “Баффі” зі слів самого режисера задумувалось спеціально як ім’я, що, на його думку, звучить не надто серйозно для підлітка, який винищує вампірів. Але з кожним сезоном серіал стає все похмурішим і підіймає все більш серйозні й зовсім не дитячі теми.

Дотепер існує фанатський розподіл на тих, хто любить перші сезони, коли атмосфера серіалу трохи більш безтурботна (якщо так можна назвати атмосферу з купою демонів і вампірів!), та тих, хто любить “Баффі” за останні сезони, більш складні, іноді токсичні та суперечливі. На сайті Rotten Tomatoes найкращий 100% рейтинг має 3-й сезон. Фанати також часто виділяють сезон номер 5 як найкращий. Особисто я хочу додати до переліку вартих уваги сезонів номер 6. Це, мабуть, найсуперечливіший, найтоксичніший і найважчий сезон з усіх попередніх, але тим і прекрасний, своєю психологією. Втім, до нього треба “прожити й пережити” всі попередні сезони, а воно того варте.

2.gif

3.gif

Цікаво, що коли передивляєшся цей серіал вже у свідомому віці, то сприйняття деяких персонажів змінюється, як і впізнаваність різних елементів міфології, символізму, метафор різних ступенів складності та “пасхалок” — наприклад, відомі цитати, на які раніше не звертав увагу:

4.gif

Добре, але я не люблю тему з вампірами

Не так просто рекомендувати цей серіал після багаторічного популяризування таких речей, як, наприклад, сага “Сутінки” з підсвіченим вампіром, що сталкерить головну героїню і дивиться, як вона спить (sic!). Вампіри у серіалі “Баффі” служать в основному метафорою, втіленням різних знайомих нам концепцій і форм та йдуть фоном. Загалом, цей серіал не скільки про вампірів (навіть не у кожному епізоді вони є, до речі!), скільки про зміну персонажів у важких обставинах. Виконавець ролі вампіра Спайка (Джеймс Марстерс) якось зазначив, що режисер Джос Відон використовував негативних персонажів як алюзію до наших життєвих і психологічних проблем, наших власних демонів. Він не хотів, щоб негативним персонажам, таким як Спайк, симпатизували (спойлер: фанати Баффі таки йому симпатизували! Вибач, Джоссе, з цим нічого вже не поробиш!). За допомогою негативних персонажів глядачі переживали й проживали разом з головними героями токсичні відносини, брехню та трансформації особистостей (і не завжди хороші).

5.gif

(цікавий факт - в українському перекладі серіалу, персонаж Спайка відомий глядачам, як Костиль, тому що нікнейм персонажа йде від англійського слова “spike”. Мається на увазі залізний костиль, який використовується на залізничних рейках)

Гаразд, мені не сподобався 1-й сезон, я маю продовжувати?

Так, мені теж 1-й сезон не дуже. Але потерпіть хоча б два сезони, добре?

“Баффі” справді має один з найкращих епізодів 21 століття?

Так. Це іще одна важлива причина “дожити” до 6-го сезону — аби переглянути один з найвідоміших епізодів у жанрі мюзикл “Once More, with Feelings” (навіть якщо ви не фанат мюзиклів). Знаменитий американський тижневик TV Guide включив цей епізод до списку "100 найкращих епізодів за весь час" та дав йому 5 місце у рейтингу “Найкращий епізод 21 століття”. Тому варто дати епізоду-мюзиклу шанс!

91mw3Ob14CL._SL1500_.jpg

Те, що змінило телебачення: один з перших поцілунків двох жінок на ТБ

Важливо сказали, що в серіалі є ЛҐБТ персонажі, відносини яких були показані упродовж кількох сезонів “Баффі” у 2001 році. Тоді це була, хай як дивно це виглядає з нашого 2021, справжня революція для телебачення, адже керівництво каналів різних шоу не пускало такі сюжети на екран “більш ніж на один поцілунок”. Письменниця, а пізніше й одна з продюсерів серіалу, Марті Ноксон, зазначила в одному інтерв’ю, що вона та інші виробники серіалу стикнулись з таким коментарем телевізійників на початку розробки серій про стосунки двох дівчат: "Ви можете показати дівчатам, як героїні серіалу цілуються один раз, але не двічі... адже вдруге — це ж значить, що їм сподобалось". Але добре, що ніхто їх не послухав і ці відносини стали першими довготривалими лесбійськими відносинами у популярній ТБ-франшизі.

tarawillowcandle1200x559.jpg

Проблеми серіалу у 2021 році та звинувачення режисера

Неправильно буде оминути й неприємні моменти, пов’язані з серіалом “Баффі - переможниця вампірів”, з яким раптово стикнулася фани цією зимою. Ця “фанатська криза”, на жаль, пов’язана з іменем режисера Джосса Відона, якому ми усі ці роки завдячували за феміністичні аспекти серіалу. 10 лютого 2021 року акторка Каризма Лі Карпентер (виконавиця ролі Корделії) написала великий пост в соціальних мережах про токсичну атмосферу під час зйомок серіалу “Баффі” та його спін-оффу “Енжел”. До звинувачень долучилися й інші акторки серіалу, виконавиці головних ролей Сара Мішель Ґеллар (Баффі), Мішель Трахтенберг (Дон) та Ембер Бенсон (Тара), а деякі інші актори “Баффі” їх підтримали. Джосса Відона у першу чергу звинуватили у токсичності та суб’єктивізації деяких акторок, його ставлення до працівників під час зйомок. Звичайно, для багатьох фанатів це стало шоком, адже серіал з ідеями про дорослішання сильної особистості, сміливої жінки, яка долає перешкоди й рятує світ майже кожний епізод, був створений, як виявилось, одіозним токсичним режисером.

У минулому один з акторів, виконавець ролі вампіра Спайка (Джеймс Марстерс), неодноразово згадував в інтерв’ю, що Джосс Відон часом поводився з ним грубо, коли персонаж Спайка починав впливати на сюжет не так, як задумував Відон. Але деякі актори коментували, що відчували себе “частиною родини”, хоч і співчувають жертвам аб’юзу. Наразі Джосс Відон ніяк не прокоментував звинувачення акторів у свою адресу. Ми можемо по-різному ставитись до таких людей у часи «cancel culture», це особистий вибір кожного, проте у всьому має бути міра — мистецтво мусить мати шанс жити далі, іноді окремо від його авторів, які наробили помилок.

Вплив та згадки в інших відомих серіалах

Ось невеликий список, де так чи інакше згадується серіал Баффі:
“Друзі”, “Зачаровані”, “Надприродне”, “Щоденники вампіра”, “Кості”, "Таємниці Смолвіля" "Томмі-перевертень" "Вампірський засос”, "Бути людиною”, “Ангел”, “Теорія великого вибуху” та інші.

Щодо “Теорії Великого вибуху”, то там Баффі згадується не один раз, а в останньому епізоді шоу можна побачити Сару Мішель Ґеллар у якості запрошеного гостя.

Buffy.jpg

Miss me?

Ми точно не знаємо, чи це випадковість, а чи автори серіалу “Шерлок” (2010-2017) і справді надихнулись кінцем першої серії другого сезони Баффі. А ви як думаєте?
Miss me?

12.gif
13.gif

You slay, girl!

І наостанок. Якщо вам все ж сподобалась “Баффі - переможниця вампірів”, ви подивились всі 7 сезонів і сумуєте за героями серіалу, то у мене є для вас хороша новина - офіційні сезони були продовжені у вигляді коміксів і їх немало, як і вампірів та інших демонів.

buffyseason10cover.jpg

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: