Поділитися

Згадуючи Веса Крейвена

Вес Крейвен - творець цілої низки культових фільмів жахів. Солідний доробок американського режисера містить такі хіти як «Кошмар на вулиці В'язів», «Крик», «У пагорбів є очі». Всього на його рахунку більше двадцяти кінокартин, багато з яких справедливо вважають класикою жанру. Мільйони глядачів по всьому світі обожнюють зловісних персонажів, створених цим талановитим режисером. І, здавалося, він був здатен порадувати шанувальників жахів ще не одним фільмом, проте не судилося: останні роки життя Вес боровся з раком мозку.

Самостійний дебют Крейвена в якості режисера і сценариста відбувся, коли йому було тридцять три, у 1972 році. Фільм режисера-початківця «Останній будинок зліва» помітно відрізнявся від того, якими було прийнято робити горори - Крейвен привніс в цей жанр почуття гумору. Від такого сміливого кроку критики були в захваті, а ось цензурі повний насильства фільм не зовсім припав до смаку (за сюжетом, всю картину над двома молодими подружками жорстоко знущаються злочинці). В результаті у Великій Британії фільм заборонили до показу аж до 2002 року. Але і сьогодні, через тридцять років, оригінальну версію знайти непросто - надто часто картина піддавалася цензурі.

«Останній будинок зліва» здійснив справжню революцію в жанрі фільмів жахів, наробив багато шуму в світі кінематографу і приніс своїм творцям аж $ 3,1 млн - таке в жанрі горор траплялося нечасто. Всім було очевидно: дебютант ще проявить себе. І вже через п’ять років на екрани вийшов фільм за оригінальним сценарієм Крейвена «У пагорбів є очі».

В основі ідеї лежала реальна історія про канібалів, які проживали в пагорбах Шотландії на початку XIV століття. За відверті сцени і жорстокість фільм Крейвена знову потрапив під найвищий віковий ценз. Щоб «У пагорбів є очі» побачило побільше глядачів, режисер не пошкодував власних кадрів і урізав картину. На жаль, фільм так і залишився назавжди в скороченому вигляді, оригінальна версія «У пагорбів є очі» загублена.

Справжній успіх і світову популярність режисеру принесла робота 1984 року - фільм жахів «Кошмар на вулиці В'язів». Маючи вкрай скромний бюджет, стрічка миттєво завоювала увагу глядачів. Крім того, вона стала кінематографічним дебютом для молодого і нікому не відомого актора Джонні Деппа.

Головного героя фільму - Фредді Крюґера одразу почали вважати одним з найвизначніших негативних персонажів в історії кінематографа.

Робота над цією картиною вплинула на долі багатьох людей. Фільм зняли всього за тридцять днів, два тижні з яких вся команда працювала без зарплати, так як за виробництво картини взялася компанія New Line Cinema, яка перебувала тоді на межі банкрутства. Єдиним шансом врятувати фірму був можливий успіх «Кошмарів».

До сьогодні New Line Cinema в жарт називають «будинком, який побудував Фредді», адже горор з невеликим бюджетом в $ 1,8 млн приносить пристойний дохід американській кінокомпанії і дотепер.

Ідея прийшла Крейвену під час прочитання газети, де йшлося про камбоджійських підлітків, які бачили жахливі сни, а деякі з них навіть вмирали, не прокидаючись. Насправді причиною загибелі дітей були серцеві напади на тлі загального виснаження організму. Але, надихнувшись цією історією, режисер розробив сценарій, в якому такі кошмари пояснювалися тим, що підлітків переслідував і вбивав Фредді Крюґер – моральна потвора і садист, якого спалили батьки вбитих ним дітей.

Цікаво, що над ім'ям жорстокого маніяка Крейвен розмірковував недовго. Він назвав свого героя Фредді, тому що так звали хлопця, який тероризував юного режисера в молодших класах.

У дев'яностих інтерес до фільмів жахів дещо знизився, але саме Крейвен знову зумів вразити широку аудиторію. У 1996 році на великі екрани вийшов слешер «Крик», який отримав глядацьку любов і визнання критиків.

Крейвен володів справжнім нюхом на талановитих акторів. Він відкрив дорогу в світ кіно не тільки Джонні Деппу. У його фільмі «Смертельне  благословення» знялася ще нікому не відома Шерон Стоун, а в одному з епізодів серіалу «Зона сутінків» початківець актор Брюс Вілліс отримав свою першу головну роль.

Сьогодні роботу режисера, який став класиком в жанрі фільмів жахів, ніхто не може назвати одноманітною. Між зйомками знаменитої франшизи «Крик» він встиг зняти чудову мелодраму «Музика серця» з Меріл Стріп у головній ролі. Цей експеримент був дуже важливим для Крейвена: кінематографіст хотів довести, що він універсальний режисер і може зняти абсолютно все. А так як до цього часу ім'я Крейвена у глядачів стало майже синонімом до слова «страх», то його участь у створенні фільму старанно замовчували.

Незважаючи на всесвітню славу, Вес Крейвен завжди залишався скромною людиною:

«Я родом з простої сім'ї і радий, що у мене є робота. Вважаю, що знімати кіно протягом сорока років - це видатна можливість і приголомшливий дар».

Його поважали за професіоналізм, його любили за талант, ним захоплювалися за вміння залишатися простою людиною. Життя Крейвена не схоже на жоден з фільмів, які він створив за довгі роки творчої діяльності. Він зняв би і більше, але його життя обірвалося в сімдесят шість років після довгої боротьби зі страшною хворобою.

Згадаємо культового режисера переглядом старого-доброго «Кошмару на вулиці В’язів». 

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: