Поділитися

 (211 років, а він все ще народжується. Неперевершено готичний Е. А. По.)

Коли ми згадуємо його прізвище, то на думку спадають замуровані коти, божевільні, сомнамбули. Сам же письменник часто називав себе "Едді". Просто Едді.

Ще милоти? По обожнював котів, вони зустрічаються у безлічі його творів. Він часто писав, вклавши свою улюбленицю Катріну на плечі. Кішка померла за декілька днів після письменника.

Іще вам! Попри те, що найчастіше ми стрічаємо світлини набундюченого виснаженого легеня з мішками під очима, письменника описували як "справжнього красунчика". Він займався боксом, плаванням, а молодиком взагалі заробив собі славу спортсмена.

Вперше заручився з С. Ройстер, коли йому було 17, а їй - 15. До одруження так і не дішло, але вони підтримували стосунки все життя і буквально за декілька тижнів до смерті По знову зробив їй пропозицію.

Оповідання "Маска Червоної смерті", можливо, грунтувалось на епідемії холєри, яка захопила Європу та США у 1832: вона вбила одного з найкращих друзів По. Доки тривали карантини та мор, дві тисячі парижан влаштували бал-маскарад на честь кінця світу - один з запрошених вдягнувся у "лахи" холери.

Читатимете "Лігею" або "Анабель Лі" (сьогодні - це ваш обов'язок!), пом'яніть Вірджинію Клем, 13-річну дружину письменника. Попри усі наші домисли про педофілію, шлюб був дійсно щасливим, а письменник роками опікувався коханою, коли та захворіла на туберкульоз.

Єдиний роман Е. А. По - "Історія Артура Гордона Піма з Нантакета", де оповідається про групу моряків, що потерпають від голоду на човні та тягнуть соломинку, аби обрати, хто буде з'їдений. Соломинка випадає хлопцю на ймення Річард Паркер. 46 років потому на човні після кораблетрощі опинилась група людей, які вирішили задля порятунку багатьох зжерти одного. Вибір пав на юнака, що хворів та ледь не вмирав. Його ім'я? Здогадайтесь.

Популярним По став за одну ніч після публікації "Ворона". Навіть дітлахи почали впізнавати його на вулицях: вони бігали за письменником вулицями, передражнювали круків та кричали "Невермор!".

А ви могли б уявити собі замість славетного крука... Папугу? У першому варіанті По хотів зобразити барвисту пташечку, але зрозумів, слава усім пекельним богам, що воно "щось не теє".

Е. А. По - родоначальник детективів, саме "Вбивство на вулиці Морг" вважається найпершим твором у цьому жанрі. Ще йому приписують незалежний винахід пригодницього жанру ("Золотий жук") та вклад у розвиток наукової фантастики.

Листувався з Чарлі Дікінсом, який, як ви знаєте за нашою статею "25 кріпі-байок про письменників", був ще той поціновувач трупів, моргів і потойбіччя.

Міт про наркоманію письменника поширився внаслідок вислова одного з критиків: "ці твори нагадують вихлюпи опіожера". Проте По ніколи навмисне не стимулював себе задля похмурих фантазій, бо...

Смерть і так була в нього закохана. Обидва його батьки померли, коли він був ще малюком, перше кохання - доросла жінка - померла, коли йому сповнилось 15 років; у 20 роки По втратив прийомну матір, а у 22 - брата; а у 38 і дружину, що так і не зміг пережити. І ці кохання зі смертю продовжувались, власне, - до самого кінця, адже...

Ми й досі не знаємо, у якому вигляді вона прийшла до Е. По. Чи вона зпалила його алкоголем за декілька днів? Чи прийшла у масці сказу? Визирнула з очей випадкового вбивці? В будь-якому разі, смерть письменника стала не найгіршим його твором.

А от у 1860 році така собі Лізі Дотен, відома медіумка, оголосила, що їй являвся По і надиктовував вірші. Оскільки останні були кепські, то й перевіряти нічого не довелось.

Рекомендуємо сьогодні на честь хворобливого красеня пройтися найближчим цвинтарем. А як похреститись треба - то оберіть, наприклад... Амонтильядо?

Примітка С.Б.: судячи з усього, найбільш насичений час у По був перед смертю. Принаймі, практично кожна стаття акцентує увагу на тому, що та чи інша подія сталася за ...час перед кінчиною. Навіть вуса он відростив "за чотири роки до смерті"! Змова?

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: