Поділитися

Фанати “Зоряних війн” ненавидять “Зоряні війни”. Джордж Лукас у свій час створив надзвичайно яскравий і багатий всесвіт, у якому хотілося жити, проте моментами його заносило, і фанати старих фільмів до цих пір не можуть пробачити йому деякі речі. Дія відбувається у космосі, проте “Зоряні війни” ніколи не претендували на науковість, а часто і сама логіка стрічок приносилась в жертву епічності. Особливо прискіпливі фанати частенько були не в захваті від цього. Кажуть, саме думка (а точніше, лють) фанатів змусила Лукаса повністю змінити головного антагоніста приквелів Зоряних війн, бо планувалося там щось дійсно небачене.

Разом вийшло дві трилогії і кілька мультсеріалів (а ще сила-силенна книг і коміксів, але хто їх читає). Не завжди Джордж був чемний, не у всіх моментах його далека-далека галактика тримається купи. Але все ж таки спогад про неї завжди викликав теплі почуття у серці кожного гіка.

Рівно до того моменту, як права на франшизу купив Disney і почав знімати продовження. Нова трилогія увірвалась у життя міленіалів, намагаючись познайомити їх з джедаями і ситхами, а ще внести у далеку-далеку галактику ідеї й віяння нового світу. Чи вийшло хоч щось?

Пройдемося по усій новій трилогії Disney. Огляд на “Скайвокер. Сходження”, що кілька днів тому стартував у кінотеатрах — БЕЗ СПОЙЛЕРІВ.

Отож, engage. “Зоряні війни VII: Пробудження Сили”.

Судячи з усього, після подій оригінальної саги Нова Республіка так і не стала на ноги. Знову маємо зігуючих штурмовиків, які тепер іменуються Першим Орденом. До тоталітарних злиднів звичайно ж в комплекті має йти бомжуватого вигляду Рух Опору.

Результат пошуку зображень за запитом "stormtroopers force awakens"

Результат пошуку зображень за запитом "resistance force awakens"

Дійові особи:

  • Максимально картонна Рей, яка вродженими схильностями підозріло нагадує чергового нащадка сімейки Скайвокерів.
  • Чорношкірий хлопець для кумедії Фінн, чий потенціал бути тренованим, ідейним, але повним сумнівів солдатом Нової Імперії був повністю просраний вже на початку.
  • Кайло Рен — син Хана Соло і Леї Органи, який ступив на темний бік. Нетиповий антагоніст ЗВ, але чи не перший багатогранний і складний персонаж у цій франшизі.
  • По Дамерон — якийсь пілот.
  • Вселенське ЗЛО — Верховний лідер Сноук, поряд з ним бравий вояка Швейк генерал Хакс.
  • Герої старих трилогій.
  • Референси, тисячі їх.
  • Натяки.
  • Жарти.
  • Сюжет “Нової надії”.

Результат пошуку зображень за запитом "star wars new heroes"

Цю частину варто було назвати “Зоряні війни: А це пам'ятаєш? А це? А ось це?”.

Увесь фільм герої шукають дорогу до Люка Скайвокера (чиє існування за 30 років встигло стати народною байкою), попутно знищуючи вже третю по рахунку Зірку смерті. Так, тут є дроїд, що несе секретне послання. І так, тут є персонаж, що живе на пустельній планеті і з дитинства добре літає, хоч ніколи не сидів за штурвалом корабля.

Герої знаходять Люка. Він насолоджується вакацією на безлюдному острові безлюдної планети. Рей помпезно вручає йому його старий світловий меч. Кінець.

Результат пошуку зображень за запитом "рей люк"

Незважаючи на абсолютне сюжетне відтворення “Нової надії” 1978 року “Пробудження Сили” все ж лишило деякий простір для фантазії. Окрім безмежної кількості фан-сервісу Абрамс порозкидав по стрічці різноманітні натяки й запитання без відповідей, які мали б епічно розкритися у наступних частинах.

Та Джей-Джей пішов.

“Останніх джедаїв” прийшов знімати Раян Джонсон.

З “Останніми джедаями” серія вперше в історії набула візуального стилю, вперше сміливо заявила “нехай старе помре” і спробувала пустити сагу зовсім іншим шляхом. Але незважаючи на ці доволі сумнівні плюси, “Останні джедаї” — суцільний кінематографічний фейл.

Імпотентний Люк, який раніше виступав проти усієї Імперії батька з світловим мечем, зараз щиро дивується, коли Рей прагне утнути щось схоже. Вбити батька для нього тоді видавалося морально непосильним завданням, але пізніше він без зайвих вагань вирішив прирізати уві сні племінника. Це, власне, і послужило каталізатором створення злого-презлого Першого ордену.

Результат пошуку зображень за запитом "luke vs ben"

Пов’язане зображення

Тепер він боїться робити хоч що-небудь, навіть тренувати Рей.

Фільм тхне лівими ідеями у найгірших їхніх проявах: наїзди на клятих капіталістів, що жирують на війні, а в перервах знущаються над тваринами, зображення жіночої сили через ослаблення й отуплення чоловічих персонажів. Чубакка тут за крок до вегетаріанства, бо йому стає шкода їсти засмаженого іншопланетного пінгвіна на очах у його родичів. Акцентується на тому, що Сила доступна усім і кожному, навіть пригнобленому пролетарському хлопчику, що прибирає лайно за іншопланетними кіньми. Ленін би плакав.

Результат пошуку зображень за запитом "canto bight"

Результат пошуку зображень за запитом "last jedi pink hair"

Тренування тепер не грають ролі. Абсолютно кожен може наваляти якщо не верховному ситху, то принаймні усім його охоронцям разом узятим. Не те, щоб це далеко пішло від історії Люка, який колись поліз бити темного татка, щойно змінивши вила на світловий меч. Від сутички з Вейдером, який, до слова, учився з шести років, а потім випилював джедаїв пачками, малий відбувся всього лиш втраченою кінцівкою. Все ж таки, усвідомлення того, що Дарт Вейдер є його батьком на той час було абсолютною моральною поразкою Люка. До Мері Сью тоді було ще далеко.

Результат пошуку зображень за запитом "luke vs darth vader"

Увесь фільм Раян Джонсон вправляється у різних видах саб-версії абсолютно без розуміння того, як працює цей прийом.

Протягом “Пробудження Сили” герої шукали дорогу до Люка Скайвокера. Рей принесла йому меч, яким в давнину користувався його батько, десятки років зберігав Обі Ван, аби в потрібний час познайомити Люка з джедайським мистецтвом.

Люк його викине і піде геть.

А що з батьками Рей? Її батьком є Люк Скайвокер? Може сам Енекін? А може вона — жіночий клон Дарта Вейдера? Батьки Рей — ніхто, вони сміттярі. І забудьте про це.

Верховний Лідер Сноук — таємничий антагоніст, тутешній Волдеморт і Саурон. Фанати губилися в здогадках про його минуле, приміряли на нього ролі то Мейса Вінду, то канцлера Палпатіна. Це все нічого нахрін не варте, його просто злиють.

Результат пошуку зображень за запитом "snoke died"

До речі, давайте детальніше розглянемо цю неймовірну сцену. Отож, Сноук отримує перо в печінку від зрадника Кайло і відкидається. Кайло звільняє Рей з полону, і починається бійка з представниками охоронної компанії, які, до слова, таким чином втрачають вже другого клієнта-ситха.

Результат пошуку зображень за запитом "kylo rey"

Хлопці в червоному недолуго стрибають перед джедаями. На якійсь секунді бою Рей одним копняком відштовхує зразу трьох гардів, у інший момент Кайло навіщось встромляє меч у землю. Зброя подеколи дивним чином зникає з рук охоронців якраз тоді, коли вони можуть прикінчити когось з героїв. Укінці цього цирку навколо клоунів займається шатро і на космічному кораблі починається пожежа.

Що вбіса роблять ці хлопці зліва?

Ліва рука. Ось ніж був. А ось його нема.

О так, це екшн-сцена у фільмі за 300 млн доларів.

Далі знову саб-версія — Кайло, який щойно знищив вселенське ЗЛО, знову переходить на Темний бік. Пізніше він битиметься з фейковим Люком, і ця сцена теж виявиться саб-версією, яка ще й зачепить назву стрічки. “Останні джедаї” мали б розповідати, власне, про останніх джедаїв, але фільм устами Люка повідомляє нам про те, що їх ще єсть у Дісней. Не переживайте.

Величезна сюжетна лінія була створена для того, щоб герої Фіна й Роуз розрулили ситуацію з переслідуванням корабля героїв, але насправді, щоб закинути глядачам за комір зовсім недоречного тут лівацтва з зажерливими торгашами і екологією (ще одна хороша саб-версія, Раяне). Ця лінія вкінці-кінців не приходить ні до чого просто тому, що герої вели себе по-ідіотськи. В цьому випадку Раян використовує чудовий приклад саб-саб-версії — зажерливий бандюга, що допомагає героям і у якого, здавалося, прокинулася совість... виявився таки зажерливим бандюгою.

Результат пошуку зображень за запитом "последний джедай казино"

Укінці ж фемен, рятуючи екіпаж, бере розгін на своєму крейсері і таранить у гіперстрибку кораблі поганців, знищуючи всю армаду. Ветерани трьох війн проти Зірок Смерті завмерли у німому охренінні.

Результат пошуку зображень за запитом "last jedi hyperspace"

А так можна було?

Отож. Раян Джонсон нівелював правила попередніх частин, обезцінив персонажів і їхні жертви. Нівелював значення самої смерті джедая сценою з привидом майстра Йоди, яка була вставлена як фан-сервіс, але все рівно умудрилася щось зламати.

Після паразитуючого на ностальгії, але все ж ввідного “Пробудження Сили” усі очікували нарешті розвитку хорошої, епічної історії. Переживань, співставних відчуттями після старенької “Імперії, що завдає удару у відповідь”. Проте отримали непорозуміння у вигляді “Останніх джедаїв”.

Це єдина саб-версія, яка у Раяна Джонсона вийшла майстерно.

Скайвокер. Сходження” - враження БЕЗ СПОЙЛЕРІВ, одразу після перегляду.

Джей-Джей повернувся, щоб врятувати франшизу, але насправді просто пальнув їй у голову. Режисер якось намагається втримати історію з правилами, які у неї ввів Раян Джонсон, попутно створюючи нові. Спочатку фільм дійсно схожий на “Зоряні війни”. Та пізніше глядач бачить, як “Сходження” намагається сподобатись усім — старим фанатам, новим, дітям, любителям розширеного всесвіту, захисникам середовища (чого варта сцена, де коні скачуть по космічному кораблю), поборникам за вільне кохання і вільні стосунки. Це все летить на глядача з екрану, впереміш з купою нової інформації, новими правилами світу й персонажами. Врешті-решт все це безглуздя просто розсипається у пальцях Абрамса.

Результат пошуку зображень за запитом "скайвокер сходження"

Протягом перегляду ляскіт від фейспалмів у кінозалі поволі змінювався нервовим хихиканням, а під кінець фільму переріс у істеричний регіт.

Пройдемося трохи по тому, що навигадував Абрамс, гарячково намагаючись закрити усі сюжетні лінії гамузом:

  • У третьому фільмі вводиться старий-новий антагоніст, на якого у попередніх частинах не було й натяку.
  • Зірка смерті з "Повернення джедая" не вибухнула, а просто розсипалася і впала з космосу на Ендор. Її уламки все ще там лежать, у вікнах навіть збереглося скло.
  • Сила тепер здатна на все, аж до оживляння мертвих, а чутливий до неї може стати будь-хто. Більше того, один з героїв дивним чином починає “відчувати” не тільки коливання Сили, а й електромагнітне випромінювання.
  • Смерть тепер — неабиякий левел-ап для джедая. Її не варто боятися.
  • Макгаффінів тут зразу кілька, серед них таке ЗАХОПЛЮЮЧЕ сценарне рішення як мапа, яка веде до мапи.
  • Колишні романтичні почуття між героями забулися, спалахують нові, і звісно ж не отримують ніякого розвитку, бо фільм, напхом напханий непотрібними подіями, і так іде кляті 2.5 години.
  • І звісно ж. Дарт Вейдер, він же Енекін Скайвокер жив і загинув дарма.

Результат пошуку зображень за запитом "скайвокер сходження"

Спершу я думав, що побудова франшизи буде походити на водіння авто, у якому на короткий час за кермо пустили недолугого Раяна Джонсона, а потім з усіх сил намагалися повернути автівку на шосе. Принаймні трейлери і теорії навколо третього епізоду ще давали якусь надію, що Джей-Джей впорається.

Та насправді “Зоряні війни” виглядають інакше. Їх стопнули у провулку і добряче віддухопелили, а потім познущалися з трупа. Усе сплановано від самого початку, а відбулося чітко і холоднокровно.

Вердикт: Нова трилогія Екранізація недолугих фанфіків від Disney не заслуговує ні на що, крім забуття.

Якщо що, є книжкове продовження фільмів Лукаса під назвою “Трилогія Трауна”. Кажуть, нормальне.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: