Поділитися

 ("МОРЕНА" - чари, секс, карпатські ночі)

Жанр: драма, жахи (етномістична драма з елементами жахіть)
Режисер: Сергій Альошечкін
Сценарист: Сергій Альошечкін
Продюсер: Дмитро Кравченко

«Морена» - український горор про відьму з карпатського села. У трейлері глядача попереджають, що «історія стара як світ» і задаються питанням «чи витримає кохання випробування на смерть».

Початок знайомить глядачів із парою студентів - Анею та Юрком, які приїхали додому до дівчини в Карпати. На вокзалі стаються дві події: крадуть дитину з візочка у незнайомої жінки, одночасно з валізи наших героїв випадають різні штучки з сексшопу. Мої перші асоціації – нам показують горор та секс, натякаючи на основні теми, і далі справа піде про якісь ритуальні жертвоприношення і кохання.

photo_20240626_165414.jpg

photo_20240626_165244.jpg

Пару закоханих зустрічають батьки дівчини та друг дитинства Ані - Петро, чомусь зовні схожий на юного Кокотюху. Петро таємно закоханий в Аню і її наречений йому не подобається. Все змінюється, коли Юра знайомиться з юною відьмою Іванкою. Вперше він бачить її вночі, коли секс із Анею перервали повідомленням про смерть сусіда і проханням по допомогу (та за шо?). Вночі відьма допомагає хлопцю винести воду з-під мерця, з’явившись при параді. Вдруге – на святі Івана Купала, там вже вона зваблює хлопця, потім скидає зі скелі у воду. Пропонує Ані угоду – вона врятує її коханого, якщо та погодиться на певні умови. Для мене лишилася нерозкритою тема папороті, про яку розповідає Іванка Юрку перед тим, як скинути того вниз. Що для цього підійде будь-яка жертва, навіть людська (тобто він). Де похід за папороттю, де результат? Хіба що Іванка причаровувала далі хлопця не відьомськими вміннями, а знайденою папороттю, але то лишилося за кадром. На противагу цьому, лінія зі зниклою дитиною на вокзалі завершена.

MORENA_00001.jpg

MORENA_00002.jpg

Відьму кличуть Мореною. Легенда відправляє глядачів до богині потойбіччя, ляльку якої знищували на свята різними методами (палили, топили, розривали, насаджували на дерево). Схожі паралелі будуть і в фільмі, тільки подібне відбувається з жертвами через помсту відьми.
Нам покажуть конфлікт жінок через хлопця. І те, які ці жінки різні. Якщо прибрати відьомство і перенестися до реалій, то одна дівчина насолоджується життям, а інша випрошує любові. Аня мучить Юрка претензіями: на кого той подивився, з ким заговорив, від Іванки ми чуємо тільки: «Ой, та забирай свого хлопця». Не можу аналізувати поведінку Юрка, який бігає між дівчатами, залюбки спілкується чи тікає кудись із відьмою, бо в мені говорить раціональне, а там схоже на приворот. Або ні, судити глядачу.

Спочатку ви побачите багато жінок, грудей, веселощів, аж поки дівчата не підставлять відьму. В середині фільму вона помирає, але це не кінець, а тільки початок трешу – відкривається парад зникнень та смертей. Спочатку схоже на дії духів, тварин, істот, керованих померлою відьмою. Поки у фіналі глядачу не нагадають за один момент у фільмі, а саме за угоду, відкривши подробиці.

MORENA_00024.jpg

MORENA_00029.jpg

Мене досі мучить питання, навіщо робився акцент на вивченні англійської хлопцем. Я тримала момент в голові, думала - це гачок, і трапиться, наприклад, якесь закляття англійською, а трапився хтивий жарт про переклад: «я люблю качок» - «I like dick`s».

Яка ж історія про українське село без кумів? Тут це батько та хрещений Іванки. До речі, батько – голова села, що перегукується із панночкою з «Вія». Померла і повстала дівчина була, домовина теж, щоправда, в підвалі. Є нюанс стосовно розбирання стелі над ліжком відьми, щоб її душа покинула цей світ. Забирали в пекло Морену ефектно, але стелю прорубували над порожнім ліжком через форс-мажор, бо Іванку вкласти виявилося доволі важко.

Мої очікування: цікава сільська легенда про відьму або якусь істоту з Карпат, викликання справжньої Морени, сільскі вайби і народні гуляння.

Реальність: шабаші, ефектна акторка на роль відьми, Морена - не богиня темряви, кілька моментів, які я не змогла собі пояснити, трохи шаблонна історія, гарна природа і святкування Івана Купала.

Більше про проєкт тут

MORENA_Poster_PRINT__Master_210x297_v01_ukr.jpg

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: