Поділитися

"Принесіть мені голову цього пса": жорстоке вбивство журналіста у посольстві Саудівської Аравії

2 жовтня 2018 року саудівський журналіст Джамал Хашоггі увійшов до консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, Туреччина за довідкою для повторного шлюбу. Його наречена залишилась, аби зачекати його на вулиці, проте не дочекалася. В той же день Джамала схопили саудівські агенти, кілька годин катували, а опісля убили, розчленували і скинули рештки у криницю на території посольства.

У вбивстві брали участь 15 саудівських агентів. Причиною розправи послужила професійна діяльність Джамала, зокрема його критика на адресу наслідного принца Саудівської Аравії Мухамеда ібн-Салмана. Відомо, що коли Джамал увійшов до консульства, у нього на руці був смарт-годинник, і журналіст зумів відправити звукове повідомлення в "хмару" перед своєю смертю. Турецька преса отримала ці записи. Судячи з них, Джамалу спочатку відтяли пальці, а потім відрубали голову. Окрім цього на записі чути голос, схожий на голос генконсула Саудівської Аравії, який просить вбивць "розібратися з журналістом за межами будинку, інакше у нього будуть проблеми".

Також, як відомо турецькій розвідці, радник королівської родини Саудівської Аравії Сауд аль-Кахтані спостерігав за тортурами через Skype, і саме він віддав наказ убити Хашоггі, сказавши "Принесіть мені голову цього пса". До слова, раніше саудівський принц публічно заявляв, що відтинатиме пальці будь-якому журналісту, який його критикуватиме.

Такий безпрецедентний випадок у ХХІ столітті у центрі однієї з найбільших столиць світу міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр назвав трагічною помилкою і пообіцяв покарати винних.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: