Поділитися

Мері Шеллі - 221 рік з Дня народження

Сьогодні, 30 серпня 221 рік тому народилася Мері Волстонкрафт Годвін, відома світу як Мері Шеллі — англійська романістка, авторка оповідань, драматургиня, есеїстка, біографиня. З-під пера Мері Шеллі вийшов славнозвісний роман "Франкенштейн, або Сучасний Прометей", який став явищем на зорі горор-літератури у світі.  

У травні 1816 року Мері Годвін, її чоловік - поет Персі Шеллі і їх син поїхали в Женеву. Компанія прибула до Женеви 14 травня 1816 року. Лорд Байрон приєднався до них 25 травня зі своїм молодим лікарем Джоном Полідорі, і орендував Віллу Діодаті, неподалік від Женевського озера у селі Колоньї; Персі Шеллі орендував менший будинок під назвою Мезон Шапюї на набережній неподалік. Вони проводили свій час в написанні власних творів, прогулянках на човні по озеру і розмовах до пізньої ночі.

"Літо було мокре і непривітне", пригадувала Мері Шеллі 1831 року, "і безперервний дощ часто ув'язнював нас у будинку на цілий день". Сидячи біля каміна на віллі Байрона, компанія розважала себе розказуванням німецьких оповідань про привидів, що спонукало Байрона запропонувати, щоб "кожен написав розповідь про привида". Неспроможна придумати історію, юна Мері Годвін занепокоїлась: "Ти придумала історію?, чула я щоранку, і щоранку була змушена відповісти негативно, що мене дуже ображало." Одного вечора в середині червня учасники дискусії звернулися до природи принципу життя. "Можливо, труп колись можна буде оживити", зазначила Мері, "гальванізм подає ознаки таких речей". Після півночі всі розійшлись спати. Мері не могла заснути. Вона стала одержимою своєю уявою, коли побачила зловісні жахи свого "сну наяву", свою історію про привидів.

Вона почала писати те, що спочатку задумувала як коротку розповідь. За підтримки Персі Шеллі, вона розширила цю оповідь до свого першого роману, Франкенштейн, або Сучасний Прометей, опублікованого в 1818 році. Вона згодом описала те літо в Швейцарії, як момент "коли я вперше вийшла з дитинства в життя". Історію белетризували кілька разів і вона стала основою для цілої низки фільмів, вистав, серіалів, а чудовисько Франкенштейна - один з найбільш впізнаваних образів у масовій культурі.

В честь Дня народження письменниці адміністрація спільноти "Бабай" рекомендує переглянути стрічку 2017 року під назвою "Мері Шеллі та монстр Франкенштейна", де Мері Шеллі втілила чарівна Ель Фаннінг. Фільм розповідає про історію створення славнозвісного роману на фоні бурхливих стосунків Мері з її чоловіком Персі Шеллі.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: