Поділитися

 (#ЖахиПідФорум Лукаш Орбітовський)

Спекотне літо добігає кінця, але для українського книговидаву справжня спека лише починається. Менш ніж за місяць починається Book Forum Lviv — один з двох наймасштабніших книжкових фестивалів України, що цьогоріч пропонує відвідувачам потужну програму з фантастики, де знайшлося місце і для жахів. Незабаром представимо вам повний список видань та подій, що так чи інакше стосуються темної літератури, а поки що — пройдемося найцікавішими представниками.

Супер-зіркою 26 Форуму безумовно стане Лукаш Орбітовський. Хоча б тому, що до такого письменника ми не звикли. Коли йдеться про автора горору, зазвичай в уяві складається образ напів Кінґа-напів Лавкрафта, максимум Баркера чи Ліґотті — але точно не чорного металіста, здатного задушити Ктулху голіруч. Ось фото.

image.png

image.png

Зараз у рідній Польщі Лукаш збирає схвальні відгуки на свій новий роман «Культ», наче жнець врожай, а до України їде представляти збірку короткої прози «Голова Змія», що вийшла друком у «Видавництві Жупанського». Власне, даємо слово самому Олексію Жупанському:

«Попри все різноманіття сучасної польської довколафантастичної літератури, Лукаш Орбітовський все одно дуже виділяється і стоїть дещо окремішньо від своїх жанрових колег. Ще на початку ознайомчого читання звернув увагу на його підхід до творення оповіді – надзвичайно пронизливі описи чогось близького всім нам, звичайного життя, дитинства, дорослішання, смерті – так, наче тобі це розповідає родич, або найкращий друг, від чого мимоволі одразу віриш Орбітовському, навіть якщо пізніше сюжет невловимо робить кульбіт і починає наповнюватися різними химерами. Окрім того, Орбітовський чи не єдиний із сучасних польських жанрових письменників, який досить впевнено вийшов на широкий наджанровий простір літератури, що так само є цікавим прецендентом. Про це свідчить успіх його найновішого, майже нефантастичного, а радше магічно-реалістичного, роману «Культ», який нещодавно вийшов у Польщі і одразу став бестселером. І ще, звісно ж, до болю знайома урбаністична атмосфера життя сучасних міст, їхніх спальних районів і периферійних нетрів, в яких так чи інакше, також триває життя – своєрідне, дивне, інколи небезпечне, але обов’язково знайоме нам і близьке, оскільки, попри очевидні відмінності, Польща все ж доволі близька нам за соціокультурними реаліями.

Попри свою тотальну завантаженість презентаційними турами, пов’язаними з виходом нового роману, Лукаш Орбітовський все ж знайшов час для зустрічі з українськими читачами, щоб презентувати нещодавно виданий український переклад збірки оповідань «Голова змія». Тож ми запланували дводенну програму за участю Лукаша Орбітовсього. Першого дня 17 вересня о 19:30 у Театрі пива «Правда» відбудеться неформальна зустріч, де за бокалом пива можна буде поговорити, розпитати Лукаша про інші захоплення, окрім літературних – вже із назви події видно, що це, принаймні, ще й силові тренування та блек-метал – і просто неформально потусити напередодні офіційного відкриття Форуму. А вже наступного дня у середу о 13:00 у книгарні «Книголенд», що поруч із Палацом Мистецтв, буде офіційна презентація першого українського видання його книжки «Голова змія» – там ми всі будемо при параді і в смокінгах, що, звісно ж, не означає, що ми не чекаємо там також жвавого обговорення всього на світі, а надто літератури – значущої, цікавої і захопливої.

Побачимося у Львові!»

Якщо ж ви не готові чекати на вересень і хочете зануритись у влучні, наче постріл Dead`а в самого Dead’а, тексти Орбітовського вже зараз – можете замовити «Голову Змія» у будь-якій інтернет-книгарні.

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: