Поділитися

Г'юґо 2018: лауреати найпрестижнішої премії літератури в царині фантастики

19 серпня в Сан-Хосе, Каліфорнія, США відбулося щорічне вручення нагород авторам найкращих творів в жанрах наукової фантастики та фентезі, опублікованих чи перекладених англійською мовою. У свій час за цю престижну нагороду змагалися Джоан Роулінґ, Джордж Мартін, Ден Сіммонс, Філіп Дік, Ніл Ґейман та інші мастодонти світової фантастики.

Цього року у номінації "Найкращий роман" перемогла історія під назвою "Кам'яне небо" американської письменниці й блогера Нори К. Джемісін. Варто зазначити, що міс Джемісін вперше за всю історію премії втретє підряд виграє статуетку. Роман "Кам'яне небо" - остання частина трилогії "Зламана Земля", романи якої ("П'ятий сезон" та "Ворота обеліску") у 2016 та 2017 роках також завойовували найвищу нагороду премії Г'юґо.

Анотація до "П'ятого сезону" - першого роману з серії "Зламана Земля":

Так гине світ. Знову.

В один-єдиний день сталися відразу три жахливі речі. Ессун, жінка, що живе простим життям в маленькому містечку, прийшовши додому, виявляє, що її чоловік жорстоко вбив їхнього сина й викрав доньку. В цей же час могутня Санз (Sanze) - світова імперія, чиї винаходи лягали в основу цивілізації тисячі років - розпадається; велика частина її громадян убита, їхня смерть служить помстою для божевільного. І що найгірше, в серці безкрайнього континенту, відомого під назвою Спокій (Stillness), величезний червоний розлом розірвав землю, вивергнув стільки попелу, що вистачить закрити небо на роки. Або на століття. Тепер Ессун повинна переслідувати уламки своєї сім'ї по безплідній, вмираючій землі. Без сонячного світла, чистої води, родючої землі, маючи лише невеликі запаси, Спокій (Stillness) незабаром буде охоплений війною, і це буде битва народів не за владу або територію, а за основні ресурси, щоб пережити цю довгу темну ніч. Ессун плювати, навіть якщо світ навколо неї розвалиться на частини. Вона сама його зруйнує, якщо знадобиться. Але вона врятує свою доньку.

У меншій жанровій прозі представлені не менш інтригуючі роботи. У жанрі оповідання перемогу взяла Ребекка Роангорс з історією «Welcome to Your Authentic Indian Experience»:

Джессі використовує віртуальну реальність, даруючи своїм клієнтам химерні й фантастичні видіння. Це принизливо, та рахунки сплатити дозволяє. Раптом з'являється турист, який хоче по-справжньому автентичних відчуттів.

Якщо володієте англійською, маєте змогу ознайомитися з оповідкою.

Лауреати інших основних номінацій представлені нижче:

Найкраща коротка повість - Сьюзан Палмер - "Секретне життя ботів" ("The Secret Life of Bots")

Найкраща повість - Марта Велс - "Щоденник робота-убивці" ("All Systems Red :The Murderbot Diaries")

Найкращий комікс - Марджорі Ліу, Сана Такеда - Monstress 2: The Blood

Найкращий нехудожній твір - Урсула Ле Гуїн - "Не гаючи часу: думай про те, що має значення" ("No Time to Spare: Thinking About What Matters")

Будемо сподіватися, що українські видавці також слідкують за світовими преміями у літературі і вже готують нам видання якогось визнаного у світі, проте до сих пір невідомого Україні автора. 


Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: