Поділитися

 (Мисливець на вампірів D повертається на захід)

Комікс створено під наглядом автора оригінальних романів Хідеюкі Кікучі за cценарієм Брендона М. Істона та малюнком Крістофера Шая, і він складатиметьcя з п’яти випусків у твердій обкладинці. Але ця несподівана західна реінкарнація суто японського твору, насправді ані несподівана, ані нова.

«Мисливець на вампірів D» - це культова книжкова серія, що складається з 31 (!) роману в 44 томах загалом. У західної авдиторії серія отримала популярність, переважно завдяки аніме адаптації 1985 року, що вигулькнула в часи першого буму аніме в США. Ті часи й досі згадуються з ностальгією, як золота доба аніме, народжена нечуваним економічним підйомом в країні.

Vampire Hunter D – це твір на перетині жахів, постапокаліпсису та бойовика, що розповідає про Землю далекого майбутнього (ХІІІ тисячоліття), яка ще в 1999 році пережила глобальну ядерну війну, і, щоби її пережити, еліта генетично модифікувала себе, по суті перетворившись на вампірів. Але за минулі тисячоліття вампірська цивілізація зазнає занепаду. Центральним героєм є дампір (вампір-напівкровка) на прізвисько Ді, у якого є свій сайдкік-фамільяр – Лівиця, самосвідомий симбіонт, уїдливий, іронічний, і, звісно, не без надздібностей.

Загалом, можна вважати, що світова слава серії лишилася у ХХ столітті. Остання екранізація вийшла у 2000 році, і відтоді, здебільшого, про серію забули. Утім, у 2015 році західні компанії Unified Pictures та Digital Frontier вирішили спробувати руками японських творців зробити за всесвітом Ді анімаційний серіал, а ще рік потому, Stranger Comics вийшли на кікстартер із ідеєю комксу «Мисливець на вампірів D: Послання з Марсу», базованого на оповіданні 2005 року «Послання від Сесілії», яке було пріквелом до прийдешнього анімаційного серіалу. Проте обом проєктам не судилося втілитися (принаймні, одразу) – зазнавши форсмажорів, вони потрапили у виробниче пекло, у якому дотягнули до початку пандемії, завдяки котрій і були (підозрюю, не без полегшення з боку авторів), відправлені у «довгу шухляду».

Але раптово у 2022-му автори коміксу виринули з забуття, і оголосили повторний збір коштів на видання свого дітища. І, як не дивно, цього разу їм пощастило навіть більше: якщо у 2016-му вони зібрали лише трохи більше 100 тисяч доларів від 1700 бекерів, то наразі проєкт, маючи ще 19 днів до завершення, вже зібрав 227 тисяч від 2300 людей.

Брендон М. Істон, сценарист, здебільшого відомий як другорядний автор коміксів IDW і сценарист мультів Transformers War for Cybertron та Transformers Rescue Bots. Художник Крістофер Шай у дев'яностих відмітився ілюстраціями до рольових систем Mage the Ascension (одна з лінійок рольового всесвіту World of Darkness, найвідомішою в якому є линійка Vampire: The Masquerade). До речі, без настільних рольових і тут не обійшлося - додатком до коміксу йтиме брошура з адаптацією всесвіту D для ігрової системи Pathfinder.

І, хоча повторний збір коштів на те, що люди вже оплатили, виглядає трохи… не дуже красиво, а ціна в 50 доларів за паперовий примірник (і 20 за цифровий), враховуючи додатковий кошт за доставку, виглядає не надто привабливо, усе ж трохи втішає, що за твердженням авторів комікс вже готовий і навіть кілька сигнальних копій буде надано для рецензентів, а строк отримання коміксу позначений на травень цього року. Утім, трохи насторожує те, що автори подають як фічу – комікс буде надрукований тільки для бекерів кікстатеру, і в роздрібний продаж не потрапить. А це означає, що ніхто з видавців не зацікавився продуктом настільки, щоб вкластися в його наклад і наважитися доставити його по торгівельним мережам. Ну або, що є якісь складнощі з авторськими правами, що не дозволяє просто так торгувати коміксом.

Якось так наразі виглядає спроба повернутися до культової класики вісімдесятих.

Приклади сторінок

Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: