Поділитися

 (210 років безсмертному Едґару Аллану По)

Саме сьогодні, у далекому 1809 році у шотландсько-ірландській родині народився Едґар Аллан По: майбутній американський класик темної літератури, основоположник жанру "детектив", один з піонерів наукової фантастики і того, що тоді звалося макабричною літературою, а зараз - цілим жанровим пластом під назвою горор.

Сучасники вважали Едґара Аллана По чужинцем серед вузьколобого, неосвіченого і бездуховного американського суспільства. Пізніше Бернард Шоу дивувався, як серед нетрів дикунської Америки міг народитися справжній аристократ літератури. Містер По творив виключно англійською, при чому насолода від його творів не залежала від рівня володіння цією мовою. По писав надзвичайно мелодійно. Літературний критик Джон Летроуб після прослуховувань По у 1833-ому казав:

Жодної найменшої ознаки на невпевненість в побудові фрази, жодного невдалого звороту, жодної неправильно поставленої коми, жодних побитих сентенцій або розлогих міркувань, що забирають силу в гострого розуму. У всьому панувала рідкісна гармонія логіки й уяви...

У творчості По надавав перевагу фантастичним сюжетам, що тяжіли до новітніх наукових винаходів того часу, при чому акцент сюжету найчастіше зміщувався з опису винаходу, на психологію і думки винахідника. Динаміка фізична часто поступалася динаміці психологічній: По співав оду інтелекту, іграм логіки й розуму, саме це його цікавило найбільше.

Едґар Аллан По вплинув на безліч письменників з безлічі країн. Серед них британець Артур Конан-Дойл, француз Жюль Верн, німець Ганс Еверс, японець Едогава Рампо, а американський основоположник горору Говард Філіпс Лавкрафт писав:

Деякі оповідання По володіють чи не абсолютною досконалістю художньої форми, що робить їх справжніми маяками в області малої прози.

В українському перекладі Едґар Аллан По заговорить зовсім скоро - Олексій Жупанський разом із Остапом Українцем та Катериною Дудкою готують повне зібрання творів майстра. А поки насолоджуємось По в оригіналі: слухаємо поетичний твір "Крук" у виконанні легенди кіногорору, сера Крістофера Лі.


Подобається проєкт? Ви можете підтримати нас, всі кошти підуть виключно на розвиток «Бабая»

Бажаєте опублікувати свої матеріали? Пишіть нам на пошту: