Вони роздирають місиво з людської плоті під смугастим червоно-жовтим полотном. У шатрі — жодного освітлення, окрім слабкого байдужого сяйва зірок, що пробивається зі шпарин. У шатрі — ні голосів, ні шурхоту тканини, ні дихання — тільки вологе цмокання, чавкання та віддалене тріскотіння цвіркунів у полі. У шатрі — слизька від крові смерть.
Вона була недостатньо гарною, щоби увіковічнити. Занадто різка, груба та нечиста. Таких, як вона, не можна було перетворити на одного з них; єдина честь, яку їй можна було надати — це дозволити стати прикрасою до головного дійства.
Тонкі пальці в один бік, нутрощі в інший: з тої сторони один з них вже починає нанизувати їх на гірлянди з кишківника. Серце повісять, як світильник, в розламаний рот поставлять польові квіти, з ніг та та рук зроблять підставки. Коли новий член їхньої маленької трупи прокинеться, все має виглядати святково.
Він непорушно лежить посеред шатра, до сих пір зашитий в свою слабку потворну плоть, ніби прекрасна пташка, що жадає вирватися на волю з клітки. Нічого, кувалда розтрощить цю клітку.
Ти вирвешся на волю, Гімнасте. Ми допоможемо тобі.
Він тихо стогне, ніби намагаючись своїм голосом зліпити реальність довкола; слабкими куцими руками намагається підняти себе з землі; повільно роззирається довкола.
Твої сліпі оченята не можуть побачити ланцюги кволості, в які ти закутий.
У тиші шатра чується задушливе сипіння сотні розтрощених дзеркал, що очистили голос Гімнастки. Вона сміється пунктирним хрипом, беручи в довгі руки кувалду. Цей прекрасний звук наповнює шатро радістю, якою і має бути просякнутий цирк. Гімнастка повільно підходить до нього, хизуючись своїми довгими міцними ногами — перлиною, на яку пішли м’язи двох пар ніг недостойних та мішок глини — та рукою з двома ліктьовими суглобами. Їй знайшли партнера.
Вираз його обличчя нестерпно прекрасний. Він, зі своїми сліпими оченятами, важко дихаючи відповзає назад. Повітря сповнює різкий запах сечі. Його рот широко розкривається.
Він кричить
пташка цвірінькає
так солодко кричить
пташка б’ється об залізні прути
зриває голос і кашляє, так кашляє…
В унісон з неземним співом доєднуються й інші. Хрипи, квиління, виття, мугикання — какофонія їхнього привітання до свята прийняття. Стогони проклятих, які прославляють своє доповнення посеред святкових декорацій.
Кректання Гімнастки уривається, та інші продовжують співати. Його скигління змішується з їхньою піснею, поки він шукає тінь милосердя в її очах. Вона зупиняється, і тінь надії розмальовує його обличчя в огидні кольори.
З ніжною посмішкою, повною частоколу поламаних зубів, Гімнастка опускає кувалду на його ребра.
І ще раз.
І ще раз.
І ще раз.
Відчуй ці диявольські муки, дорогий Гімнасте. Відчуй кожну мить нашого приреченого існування. Приєднайся до нашої трупи. Лети, пташко, з цієї слабкої клітки.
Ілюзіоніст підносить йому частинку себе — свої зуби. Вони підуть на лускате трико до пари Гімнастці. Силач світить без’язикою посмішкою і виє, коли Еквілібристка зі шкіряними крилами відрізає йому ногу: Гімнастові потрібні додаткові кістки та м’язи. Клоун повільно перебирає потрощеними ступнями — він тягне глину до загальної купи, готовий ліпити морди, кінцівки, кігті та хвости. У нього самого на гладкому керамічному овалі замість обличчя сяє вічна кривава усмішка.
Процес триває майже до світанку. Вони вирізблюють, виліплюють, складають і зшивають докупи Гімнаста з ненависною любов'ю, аж поки перші цікаві промені сонця не пробираються повз шпарини шатра.
Пора.
Силач відшарпує поділ шатра, представляючи світові покручений тонкий силует. Довгі ноги роблять перші несміливі кроки; дві пари рук попри біль стискаються в кулаки; випалений на грудях символ повільно всотує в себе кров. Чорна пляма беззубого рота повільно вигинається в посмішці: Гімнаст готовий до переходу.
Вони підуть далі через поля і гори, через моря і міста, аж поки не знайдуть Його: прекрасного, бажаного, викривленого настільки, щоби стати Факіром. Він підніметься з попелу своєї жорстокості, ніби яскравий фенікс, і почне збирати свою трупу. А вони…
Вони нарешті зможуть померти.
